home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI O presă pe care şi-o doreşte Traian Băsescu

O presă pe care şi-o doreşte Traian Băsescu

Share

~Ion Cristoiu~

Puţine sunt intervenţiile publice ale unor stîlpi ai Puterii de azi (de la Traian Băsescu la Emil Boc) în care să nu dăm peste jeluiri și indignări despre felul în care-i tratează presa mogulizată. La o privire superficială, ai fi înclinat să le dai dreptate.

foto: InPolitics

Indiferent de ce fac Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc, Roberta Anastase, ziarele şi televiziunile cîrnăţarilor îi atacă de dimineaţa pînă seara, lansează acuzaţii teribile şi emit pamflete cu clăbuci la gură.

Dacă urmăreşti mai atent campaniile duse împotriva Puterii de trusturile lui Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu, vei observa însă că ele sunt, în ultimă instanţă, ceea ce-şi doresc Traian Băsescu şi compania.

Şi cînd spun asta, nu mă refer la faptul, explicabil într-o psihologie elementară, că atacarea cu orice preţ, acuzaţia adusă fără dovezi, înjurătura băloasă lipsesc aceste campanii de tip Trompetă de minima credibilitate, condiţie indispensabilă oricărei prese eficiente.

Cîştigarea scrutinului prezidenţial de Traian Băsescu în urma exagerărilor comise de Realitatea lui Sorin Ovidiu Vîntu cu faimosul filmuleţ despre copilul lovit cîndva e o dovadă zdrobitoare că fanatismul orb al presei produce efecte contrare celor scontate.

Mă voi referi, în sprijinul afirmaţiei că Traian Băsescu nu-şi poate dori o altfel de presă decît cea mogulizată, la un alt adevăr desprins din istoria gazetăriei de la noi şi de aiurea: Presa cea mai primejdioasă pentru un puternic al zilei e presa corectă.

Mai întîi, pentru că presa corectă nu poate fi manipulată. Să luăm un exemplu recent. Cu vreo săptămînă în urmă s-a aprins pe tăpşanul neamului românesc scandalul de la Iaşi. Te-ai fi aşteptat ca presa care se proclamă ritos anti-Putere să nu-şi găsească liniştea pînă nu află răspunsul la întrebarea: A avut DNA mandat de la un judecător pentru instalarea de aparatură în birourile celor doi vicepreşedinţi aparţinînd unor partide din Opoziţie?

Şi dacă DNA n-ar fi putut răspunde convingător la această întrebare, presa ar fi trebuit să nu se lase pînă nu obţinea căderea unor şefi ai DNA. Presa mogulizată a trecut rapid peste acest scandal. De ce?

1) Numele lui Traian Băsescu nu era implicat direct.

2) S-a creat de îndată un scandal diversionist: cel cu spectacolul de la Dalles.

Beată de fericire că a găsit un motiv de a trăncăni despre dictatura lui Traian Băsescu, presa mogulizată s-a năpustit asupra acestui scandal minor, muşcînd din momeala întinsă, potrivit legii ştiute pînă şi de puradeii politicii: Un scandal îl alungă pe altul… citeste tot pe Reporter Virtual

Citeşte şi
Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor
Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de
Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile”
FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul
Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă
În prima stenogramă, protagonist este Adrian Năstase. Aici se vede una dintre bolile pe care
Grupul elveţian Ringier şi compania Sport Media Group din Bulgaria au cumpărat de la Intact
Șeful PSD Liviu Dragnea a lansat un atac direct la adresa libertății presei duminică seară.
Share