home ECONOMIE, POLITICA O decizie bună. Plata TVA la încasarea facturii. Capcanele ei

O decizie bună. Plata TVA la încasarea facturii. Capcanele ei

Share

Ideea ca TVA să fie plătită la încasarea facturii este una cerută de mult timp de mediul de afaceri, dar momentul aplicării ei este ales prost, credem noi.

flickr

Primul efect dramatic pentru buget este că în următoarele maximum 90 de zile de la aplicarea acestei măsuri benefice pentru mediul de afaceri firmele nu vor mai plăti TVA, aşteptând termenul legal de încasare a facturilor.

Ar fi interesant să ştim ce volum estimat de finanţe va lipsi în următoarele trei luni din vistieria statului. Cert este că august, septembrie şi octombrie vor fi  luni în care aceste sume vor lipsi statului român.

Motivaţia acestei decizii de politică economică – stimularea mediului de afaceri – este parţial justificată. În primul rând, atunci când investiţiile scad pe multiple planuri, nu iei astfel de măsuri fără să ai alte soluţii de back-up.

Executivul lui Victor Ponta şi-a redus drastic astfel de posibilităţi de a-şi asigura back-up financiar prin complexul toxic de decizii politice luate de la venirea la putere şi mai ales prin puciul din 3-6 iulie, care a adus la cote minimale de credibilitate România.

Nimeni nu investeşte acum în ţara noastră, pentru că toţi investitorii aşteaptă să vadă ce minuni se mai petrec: şi cei care aveau investiţii planificate, dar şi cei ce îşi propuseseră să vină în România.

Dacă voiau să ia o astfel de măsură, reprezentanţii Executivului trebuiau să nu arunce cu bani în nişele de clientelă politică (poliţişti, cadre didactice, pensii speciale, bugetari etc.).

Dincolo de orientarea politică  de ultrastânga, USL se comportă foarte asemănător cu FIDESZ în Ungaria şi ştim unde a ajuns vecinul nostru de la vest: într-o criză teribilă.

Astfel, o măsură fiscală de principiu bună se scufundă într-un ocean de decizii politice eronate, destinate electoratului captiv. Scopul unic USL pare a fi: “Totul pentru victorie” (la referendum, în alegerile din toamnă, oricare ar fi acestea).

Dar s-ar putea ca până atunci deja banii să se termine şi aceste măsuri să se întoarcă împotriva iniţiatorilor. Iar electoratul captiv USL să primească o lecţie dură. Din care probabil că nu va înţelege nimic, decât probabil din nou că Băsescu e de vină.

Citeşte şi
~Severin si-a dat pedeapsa minima~ultima greseala a lui Gaddafi~TEPCO a falsificat rapoarte~piata rezidentiala isi revine
~Curtea de Conturi: prejudiciu la MAE~branduri din Epoca de Aur~Dacia, relocata in Maroc~Preturile alimentelor, sus~criza
Curierul national il citeaza pe Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, spunand: Guvernul nu discută
Bursa - Franks: FMI este îngrijorat în privinţa capacităţii României de continuare a reformelor. Board-ul
Cel putin din punct de vedere fotbalistic, de astazi continentul african devine cel mai fierbinte
Principala calitate a unui stat NATO este previzibilitatea. Conspiraţia Rusiei, care se întrevede din spatele
Ţuţu de la Apărare, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, şi-a dat drumul la gură. Este clar
Constractele part-time devin un soi de obiect de vânătoare fiscală pentru inspectorii ANAF. În loc
După ce a fost pasată, neconsolată de Guvern, la Parlament, salarizarea bugetarilor e îmbălsămată bine
"Doamne, înainte să fiu ministru nici nu mi-am imaginat cât de
Share