O criză politică aparte ar duce la anticipate. Hibele scenariului

Share

Pentru declanşarea de alegeri anticipate, Cabinetul Orban își va angaja răspunderea pe adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi și pentru desființarea Secției Speciale la începutul anului viitor, au declarat pentru Comisarul.ro surse guvernamentale.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Este ceea ce a sugerat președintele și Orban va pune în aplicare. Cele două proiecte sunt dezavuate de majoritatea partidelor parlamentare, care vor depune o moțiune de cenzură.

Împotriva alegerii primarilor în două tururi s-au exprimat ferm atât cei de la UDMR, cât și cei de la PSD, în vreme ce împotriva desființării Secției speciale s-au pronunțat cei de la ALDE, cei de la UDMR și, mai ales, PSD, cei care, la ordinul actualului pușcăriaș Dragnea, au înființat această structură menită să pună presiune pe magistrații incomozi pentru Putere.

Dacă își vor uni forțele, cele trei partide (PSD, ALDE și UDMR) ar putea demite lejer Guvernul Orban, în Parlament, prin introducerea unei moțiuni de cenzură în cazul angajării răspunderii.

Din acel moment, dacă Guvernul va pica, intră în joc scenariul președintelui. “Tâmpiții de la PSD vor avea de ales între anticipate și alegeri în două tururi și desființarea Secției Speciale…”, crede Comisarul.

Problema este că lucrurile nu sunt deloc atât de simple. Trebuie ca în termen de 60 de zile să pice în Parlament două cabinete. Cel mai simplu scenariu este ca al doilea cabinet să nu pice, adică să fie votat, pentru ca să nu urmeze anticipate.

La o săptămână după învestirea noului cabinet, acesta ar urma să fie picat prin moţiune de cenzură, iar apoi dansul se repetă, la infinit.

Al doilea scenariu de nedeclanşare a alegerilor anticipate ar fi că, prin malversaţiuni parlamentare, să se facă în aşa fel încât al doilea cabinet să pice după mai mult de 60 de zile, caz în care iarăşi nu se declanşează alegerile anticipate.

Al treilea scenariu este că pică două guverne, dar apoi este o chichiţă. Conform acesteia, Preşedintele, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şefii grupurilor parlamentare se întânesc şi stabilesc declanşarea de alegeri anticipate.

Şi dacă ei se întrunesc şi nu se înţeleg, adică unii dintre ei se opun declanşării? Constituţia nu spune clar ce se întâmplă şi probabil că se va recurge la arbitrajul CCR, care, în prezent, e favorabilă PSD.

Probabil că numai un cumul de factori politici, sociali şi economici ar putea determina PSD să cedeze şi să fie de acord cu alegerile anticipate. Finalmente, dacă nu se vor organiza alegerile acestea anticipate, cine se opune va plăti politic la alegerile la termen.

Share