Venind în completarea unui amplu studiu OECD care măsoară nivelul de educație financiară în 39 de țări, Institutul de Studii Financiare (ISF) a dezvoltat o cercetare care merge în detaliile nivelului de cunoștințe și de implicare din România, un demers absolut necesar pentru o țară care are printre obiectivele strategice creșterea gradului de educație financiară.
Semnele progresului se văd mai ales la nivel practic, în condițiile în care românii utilizează tot mai mult produse și servicii financiare, inclusiv instrumente cu un grad relativ ridicat de complexitate cum ar fi investiția prin fonduri.
România ocupă abia locul 35 din 39 de țări analizate de OECD în ceea ce privește nivelul de educație financiară. Poate părea o veste foarte proastă, însă, dacă mergem să analizăm în amănunt și în dinamică, am făcut progrese notabile în această privință, în ultimii ani, mai ales că acțiunile de amploare în acest domeniu au început să se manifeste la noi mult mai târziu decât în alte țări.
Studii Financiare explica, într-un material anterior, citându-l pe directorul ISF, Marian Siminică, faptul că implicare instituțiilor și a actorilor privați în educația financiară, inclusiv ca parte a unei strategii naționale, începe să se vadă atât prin creșterea în clasamentul OECD din 2023 cât și din perspectivă practică, indirectă, mai precis prin creșterea gradului de utilizare a produselor și serviciilor financiare, de la banalul depozit bancar până la produse mai complexe, cum ar fi plasamentele bursiere sau asigurările.
Acum, cu ocazia lansării studiului ISF se remarcă un astfel de indicator indirect privind creșterea nivelului de educație
Studiul dezvoltat de ISF sub titlul “Evaluarea nivelului de educație financiară din România” vine să detalieze și să fundamenteze concluzii deja vizibile.
”Prin acest demers Institutul de Studii Financiare (ISF) subliniază importanța educației financiare în dezvoltarea abilităților esențiale de economisire și investiții, contribuind la creșterea rezilienței financiare a populației în fața crizelor economice.
Eforturile de educație financiară au început să dea roade in ultimul timp, reflectându-se în creșterea consumului de produse și servicii financiare. Educația financiară este corelată cu bunăstarea unei națiuni, iar schimbările recente din piețele financiare dar și creșterea numărului de fraude financiare, au accentuat nevoia de educare în acest domeniu“, declară Valentin Ionescu, președintele ISF.
citeşte tot pe studiifinanciare.ro