home ECONOMIE, MASS MEDIA Noul Cod al Muncii si delictul de opinie

Noul Cod al Muncii si delictul de opinie

Share

Incepand de ieri, a intrat in vigoare noul Cod al muncii, care, asa cum am scris de mai multe ori, este o tragedie pentru salariatul roman. Conform constiintei sale, sunt convins ca macar fiecare al cincilea jurnalist bun din Romania care are expertiza in domeniu ar putea sa scrie despre motivele pentru care noua lege nu este buna.

foto: spreadshirt

Dar lumea reala in care traim are exigentele sale, iar jurnalistii cu expertiza in domeniu nu vor indrazni niciodata, chiar daca au astfel de convingeri, sa scrie conform constiintei lor. Motivul este simplu: ei considera ca este mai important sa isi pastreze locul de munca. Clauza de constiinta? Puah!… Pe ce lume traiesti, copile cu parul balai?

Desigur, este oribil sa realizezi ca, defapt, lumea in care traim nu mai este atat de democratica pe cat se spune ca ar fi. Este oribil sa-ti dai seama ca un jurnalist care va spune acum ceva contra noului Cod al Muncii va fi imediat concediat de patronul sau pentru delict de opinie.

Iar acum legea asta tembela chiar il protejeaza. Ii da drepturi. Ii ridica mingea la fileu. Daca vechiul Cod al muncii era pentru angajatorii cu intentii samavolnice o pacoste, ei tot nu tineau cont de lege, dar o incalcau. Angajatul mai avea o sansa. Acum e mai rau.

Practic, delictul de opinie, unul dintre delictele ad-hoc puse la punct, pe muteste, de mafia din presa romana in ultimii zece ani, devine acum o miza foarte importanta exact acolo unde aceasta mafie se intalneste si isi da mana fix cu capitalul care finanteaza existenta mass-media.

Defapt, acesta este un semn al deficitului de democratie, in crestere in tara noastra. Care are ca rezultat imediat faptul ca romanilor, in loc sa li se spuna prin intermediul presei adevarul, oferindu-li-se o paleta de opinii diverse, contradictorii, dupa cum gandesc diferiti vectori de opinii, li se prezinta o realitate deformata:

1. cu buna stiinta, pentru ca aceasta realitate deformata serveste intereselor mafiei din mass-media si celor care asa inteleg sa conduca afacerile de tip mass-media, pe sistem corporatist, in forta, calcand in picioare forta de munca si exploatand-o ca intr-un soi de sclavagism modern;

2. din lene intelectuala, pentru ca este mai usor ca, daca o agentie de presa face o stire de intampinare despre faptul ca “de azi intra in vigoare noul Cod al muncii, care pedepseste cu inchisoarea munca la negru”, sa dam toti ca bănănăii aceeasi stire, fara sa conflictualizam catusi de putin chestiunea.

Rezultatul acestei situatii? Sa facem o revista a presei Codului Muncii:

• Ziarul financiarCodul muncii 2011 pedepseşte munca la negru cu închisoare, de luni. Vedeţi aici cele mai importante modificări ale legislaţiei “Noile prevederi ale Codului muncii, care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare duminică”

Romania libera: Ce schimbări aduce Codul Muncii “Concedieri pe criterii de performanţă, perioade de probă şi preaviz mai lungi, pedepse dure pentru munca la negru: acestea sunt principalele prevederi ale noului Cod al Munci”

PutereaNoul Cod al muncii a intrat în vigoare: De luni munca la negru se pedepseşte cu închisoarea. Vezi şi alte modificări “Noile prevederi ale Codului muncii, care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare duminică”

MediafaxNoul Cod al muncii a intrat în vigoare: De luni munca la negru se pedepseşte cu închisoarea. Vezi şi alte modificări “Noile prevederi ale Codului muncii, care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare duminică”

Fin.roNoul Cod al Muncii a intrat in vigoare: angajatorii raspund penal pentru munca la negru “Amenzi mai mari pentru cei care nu incheie contract individual de munca   Legea zilierilor se aplica de astazi. Incepand cu 1 mai, Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare punand intr-o alta lumina raporturile dintre angajatori si angajati. Opiniile pro si contra ex­primate de politicieni, oameni de afaceri si sindicate de-a lungul ultimelor luni au fost luate in calcul de catre guver­nanti doar in mica parte”

EvZNoul Cod al Muncii a intrat în vigoare. VEZI cele mai importante schimbări “De astăzi a intrat în vigoare Noul Cod al Muncii, adoptat de guvern prin asumarea răspunderii şi în ciuda opoziţiei sindicatelor”

Curierul nationalDe astăzi intră în vigoare noul Cod al Muncii “Noua legislaţie a muncii care a stârnit foarte multe controverse între patronate, sindicate şi reprezentanţi ai Guvernului, va intra în vigoare astăzi, 30 aprilie. Astfel, printre cele mai importante modificări sunt cele referitoare la concediere, perioadele de probă şi preaviz ori munca la negru”

CurentulCodul Muncii şi Legea Zilierilor aduc modificări benefice pe piaţa muncii “Una dintre principalele modificări ale Codului Muncii, de la care se aşteaptă o creştere a numărului de contracte de muncă, mai ales în zona societăţilor comerciale şi a ONG-urilor care accesează fonduri europene, se referă la încheierea contractelor de muncă pe durată determinată pe o durată de trei ani (în loc de doi ani) şi cu posibilitatea prelungirii de două ori, dar nu depăşind cinci ani în total”

AdevarulA intrat în vigoare noul Cod al Muncii “De luni munca la negru se pedepseşte cu închisoarea. Angajatorii pot ajunge după gratii dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale. Noul cod al muncii mai prevede majorarea perioadei de preaviz şi reglementează agentul de muncă temporară. Modificări au fost făcute şi în cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior, primele şase luni de la debutul în profesie fiind considerate perioadă de stagiu”

HotNewsIncepand de luni, Romania va avea un nou Cod al Muncii. Vezi care sunt schimbarile din relatia angajat-angajator “Luni intra in vigoare noul Cod al Muncii, de la care se asteapta sa duca la cresterea flexibilizarii pietei muncii si la infiintarea de noi locuri de munca”

EurActiv.roNoul Cod al muncii a intrat in vigoare: De luni munca la negru se pedepseste cu inchisoarea. Vezi si alte modificari “Noile prevederi ale Codului muncii, care majoreaza perioada de preaviz, introduc agentul de munca temporara si inaspresc sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca folosesc mai mult de cinci persoane fara forme legale, au intrat in vigoare duminica”

DailyBusinessCodul Muncii 2.0: Fisa postului iti mareste salariul sau te lasa fara job “Potrivit expertilor in resurse umane, respectarea fisei postului, atasata contractului de munca, va deveni cel mai important criteriu de evaluare a performantei profesionale, contand la marirea salariului sau, dupa caz, la sanctionarea si chiar disponibilizarea angajatilor”

AgerpresNoua legislaţie a muncii intră în vigoare din 2 mai “Codul muncii modificat şi noua Lege a zilierilor vor intra în vigoare efectiv din 2 mai, în timp ce o altă componentă importantă a pachetului legislativ referitor la piaţa muncii, Legea Dialogului Social, aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, care va fi cunoscută miercuri”

Dupa cum se observa cu usurinta, sursa de inspiratie a multor jurnalisti de la publicatii cu staif si traditie este serviciul online al prestigioasei agentii de presa Mediafax, in loc sa fie un vehicul de informare, de la care poate porni o documentare serioasa, asa cum ar fi normal.

Daca Mediafax, membru fondator Mediafax Group, care are interese majore in promovarea noului Cod al muncii, spune poezioara cu munca la negru, care va fi pedepsita cu inchisoarea, o face insa pentru ca “asa trebe”, nu pentru ca acolo exista incompetenta.

Din motonia muncii la negru ca infractiune, se remarca iesirile Fin.ro, unde vedem un text bine scris, conflictual, EvZ, care aminteste totusi de opozitia sindicatelor, ori DailyBusiness, care scoate in fata chestiunea atotputerniciei fisei postului.

In rest? Nimic? O, da, nimic, pentru ca altceva decat ceea ce impune actuala corporatocratie in curs de consolidare ca realitate in  mintile noastre este considerat ca fiind delict de opinie. De care cu mandrie ne facem vinovati, in numele adevarului.

Citeşte şi
Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis
Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB
Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor
Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de
Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile”
FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul
Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă
În prima stenogramă, protagonist este Adrian Năstase. Aici se vede una dintre bolile pe care
Share