“Nostalgia dupa dictatura”: Senatorii din Comisii dau aviz negativ proiectului lui Ioan Ghise, dar sustin nevoia unei noi legi a presei

Share

Senatorii din Comisiile juridica si pentru drepturile omului au dat aviz negativ pentru proiectul de lege a jurnalistului, propus de liberalul Ioan Ghise. Ei insista, insa, asupra nevoii de reglementare prin lege a acestei profesii, cerand organizatiilor profesionale sa faca, pana in mai, propuneri care sa stea la baza unui nou proiect legislativ. Reprezentantii organizatiilor de media sustin, insa, ca o astfel de masura “ne aduce din nou la punctul zero” si este “semnalul unei periculoase nostalgii dupa dictatura”.

foto: FrontNews – Legea presei, contestată în Ungaria
fotoinfo: (28 ianuarie 2011) “Seara trecută a scos pe străzile din Budapesta peste 7000 de participanţi la un protest împotriva controversatei legi a presei. Protestatarii au cerut retragerea legii presei, lege pe care Guvernul conservator al lui Viktor Orban a anunţat modificarea acesteia”

Ambele comisii din Senat au dat aviz negativ proiectului initiat de Ghise, care urmeaza sa fie discutat in Comisia de Cultura si care propune, intre altele, introducerea unei “carti de jurnalist”, examinari psihologice periodice pentru jurnalisti si infiintarea unor cabinete ale jurnalistilor. Pe de alta parte, insa, senatorii din Comisia pentru drepturile omului au fost de acord cu propunerea ca organizatiile profesionale din domeniu sa depuna propuneri de reglementare a profesiei de jurnalist, care sa ofere baza de dezbatere pentru un nou proiect legislativ.

Propunerea a fost facuta, potrivit Mediafax, de senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

Intr-o informare de presa a Senatului pe tema dezbaterilor de la Comisia pentru Drepturile omului se arata ca:

  • “senatorii au hotarat ca pana pe data de 3 mai 2011 toate organizatiile profesionale din domeniu sa depuna la comisie propuneri de reglementare a profesiei de jurnalist”;
  • “Comisia a stabilit ca pe 17 mai a.c. sa supuna dezbaterii toate propunerile organizatiilor profesionale, urmand a se elabora si depune un proiect care sa fie conform jurisprudentei Curtii Constitutionale a Romaniei, celei a Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si reglementarilor europene in vigoare.”
  • Tinand cont ca au trecut 20 de ani de la abrogarea Legii nr. 3/1974 – Legea presei, membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati au luat aceasta decizie in virtutea necesitatii apararii profesiei de jurnalist, a asigurarii unui echilibru intre drepturile si obligatiile jurnalistului si din nevoia de responsabilizare a actului jurnalistic, astfel incat acesta sa serveasca atat interesele reprezentantilor mass-media, cat si pe cele ale societatii romanesti.

Reprezentantii mai multor organizatii de media, contactati de HotNews.ro, arata insa ca profesiunea de jurnalist functioneaza pe baza autoreglementarii si a unor prevederi existente deja in Codul Civil, Codul Penal, Legea Audiovizualului etc… citeste tot pe HotNews

Share