home POLITICA Noi bariere ridicate de PSD-ALDE, la Camera Deputaţilor, la ridicarea imunităţii

Noi bariere ridicate de PSD-ALDE, la Camera Deputaţilor, la ridicarea imunităţii

Share

Camera Deputaţilor, aparent dominată încă de PSD-ALDE, şi-a modificat regulamentul, stabilind, printre altele, că solicitarea adresată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind urmărirea penală a unui membru al Guvernului care este şi deputat trebuie să fie motivată în fapt şi în drept.

Totodată, toate argumentele din raportul întocmit de Comisia juridică trebuie să respecte criteriile şi liniile directoare din Raportul Comisiei de la Veneţia privind scopul şi ridicarea imunităţii parlamentare.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

S-au înregistrat 252 de voturi “pentru”, unul contra şi două abţineri. Modificările au fost propuse de deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedinte al Comisiei de regulament, şi aprobate de această comisie. Nicolicea a precizat că aceste modificări au fost realizate în acord cu recomandările din raportul GRECO.

“În cazul în care preşedintele Camerei Deputaţilor primeşte o solicitare din partea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie adresată Camerei Deputaţilor pentru ca aceasta să ceară urmărirea penală a unui membru al Guvernului care este şi deputat, respectiva solicitare este adusă la cunoştinţa Biroului permanent de îndată. Solicitarea trebuie motivată în fapt şi în drept”, prevede textul adoptat, probabil sub influenţa PSD-ALDE.

De asemenea, potrivit noilor prevederi, raportul Comisiei juridice întocmit cu privire la această solicitare va cuprinde toate argumentele, atât în favoarea aprobării cererii, cât şi pe cele împotriva aprobării acesteia.

Argumentele în favoarea aprobării cererii sunt cele formulate de deputaţi, precum şi cele cuprinse în solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Argumentele împotriva aprobării cererii sunt cele formulate de deputaţi, precum şi cele formulate de ministrul în cauză şi de apărătorii acestuia.

Toate argumentele vor fi raportate la îndeplinirea criteriilor şi liniilor directoare pentru ridicarea imunităţii parlamentare cuprinse în capitolul V din Raportul Comisiei de la Veneţia privind scopul şi ridicarea imunităţii parlamentare.

Un alt text nou introdus stipulează că, în cazul în care Camera Deputaţilor nu hotărăşte să ceară urmărirea penală, preşedintele forului legislativ va comunica acest lucru procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, iar procedura parlamentară se încheie. În prezent, această hotărâre trebuia publicată în Monitorul Oficial.

De asemenea, regulamentul a fost completat şi în cazul cererii adresate de ministrul Justiţiei de reţinere, arestare sau percheziţie a unui deputat. Şi în acest caz raportul Comisiei juridice va cuprinde toate argumentele, atât cele în favoarea aprobării cererii, cât şi împotriva aprobării acesteia.

Toate argumentele vor fi raportate la îndeplinirea criteriilor şi liniilor directoare pentru ridicarea imunităţii parlamentare cuprinse în capitolul V din Raportul Comisiei de la Veneţia privind scopul şi ridicarea imunităţii parlamentare.

În cazul în care Camera Deputaţilor nu hotărăşte să aprobe cererea ministrului Justiţiei, acestuia i se va comunica în scris de către preşedintele forului legislativ şi procedura parlamentară se încheie, fără să se mai publice în Monitorul Oficial această hotărâre, cum este în prezent.

Citeşte şi
USR: Justiţia este îngenuncheată pentru salvarea penalilor PSD-ALDE

USR susţine, după ce CCR a stabilit că există un conflict juridic între Parlament şi Read more

PSD-ALDE la putere? Criminalii, violatorii şi pedofilii sunt pe străzi

PSD-ALDE la putere? Aţi votat cumva în decembrie 2016 cu protectorii infractorilor? Efectul a fost Read more

Marius Manole: Românii ar trebui să facă grevă generală!

Actorul Marius Manole, un critic vocal al puterii în ceea ce privește măsurile luate în Read more

PSD-ALDE doresc să impună statul borfaşilor ca stat de drept

La consultările de la Cotroceni pe Justiţie, PSD-ALDE a venit cu un soi de conceptualizare Read more

PSD-ALDE, războiul fratricid. “Ţărănoii” versus “‘telectualii” destrucţiei

Coaliţia PSD-ALDE se pare că a ajuns în faza beligerantă pe faţă. Subiectul conflictului dintre Read more

SPRE FALIMENT Firea şi PSD-ALDE au delegat tot la companiile municipale

Bucureştiul se îndreaptă spre faliment în pas accelerat. Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General a aprobat Read more

Lovitură de stat. PSD-ALDE pregăteşte suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis

PSD-ALDE a pierdut orice control al raţiunii şi ar pregăti o nouă lovitură de stat. Read more

PSD-ALDE au ridicat tonul în Parlamentul European, fără precedent

În dezbaterea din Parlamentul European pe modificările operate de PSD-ALDE la Legile Justiţiei, europarlamentarii acestor Read more

PSD ALDE îl ameninţă pe Iohannis ca să nu îi respingă nominalizările

Coaliţia PSD ALDE îl ameninţă pe Klaus Iohannis cu suspendarea din nou. Tehnica este simplă: Read more

PSD ALDE a pierdut majoritatea parlamentară. Urmează dansul

După ce PSD ALDE a reuşit performanţa ca în şase luni să-şi dea jos propriul Read more

Share