Noble Jump. Opt convoaie NATO intră în ţară prin Frontiera Giurgiu

Share

Primul din cele opt convoaie ale Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) au intrat în ţară. Ele vor participa la exercițiul Noble Jump 2017. Convoiul a intrat joi dimineață în România, prin Frontiera Giurgiu – Ruse, dinspre Bulgaria.

Contrainformaţiile NATO au primit ausvaisul Parlamentului să acţioneze

Asistăm la un moment istoric. Forța cu Nivel Ridicat de Reacție este prezentă aici și o vedeți, intră pe teritoriul României. Exercițiul Noble Jump este un exercițiu cu termen scurt de notificare. A fost planificat de Comandamentul de la Napoli împreună cu MApN.

Este condus de Corpul aliat de reacție rapidă din Marea Britanie. În el este implicată, inclusiv, Divizia Multinațională, care a fost pusă de România la dispoziția NATO. În același timp, exercițiul este extrem de important. El demonstrează capacitatea și viteza de reacție a Alianței. Aceasta pentru a preveni amenințările cu care ne confruntăm în acest moment’.

, a declarat joi, în PTF Giurgiu, șeful Forțelor Terestre, general maior Marius Harabagiu.

Noble Jump este o operaţiune tipic militară

Exercițiul este foarte important pentru România. Aceasta deoarece ‘noi, ca națiune, demonstrăm astăzi capacitate, voință și determinare de a executa o operație tipic militară”.

Directorul operațiunii Noble Jump 2017, general maior Ian Cave, subliniază. Acest exercițiu ”va testa capacitățile operaționale ale elementelor Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF)”. Dar și “nivelul de implementare a Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității de Reacție a Alianței în Bulgaria și România”.

Noble Jump, mesaj de forţă al Pactului Nord-Atlantic

”Exercițiul de astăzi este foarte important, pentru că demonstrează forța de răspuns și capacitatea de reacție. Mesajul la adresa cetățenilor români este acela că nu sunt singuri, sunt în cea mai puternică alianță militară”, a arătat acesta.

La exercițiul multinațional Noble Jump 2017 participă 11 state NATO. Șeful Forțelor Terestre, general maior Marius Harabagiu, a ținut să mulțumească autorităților statului care sprijină Armata pentru desfășurarea cu succes a operațiunii.

Pe tot parcursul zilei de joi, până la orele 20,00, prin PTF Giurgiu-Ruse vor intra opt convoaie VJTF din care fac parte aproximativ trei sute de militari cu peste 150 de vehicule de luptă și transportoare de trupe ce se vor deplasa la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre ”Getica” din Cincu, județul Brașov.

Convoaiele de vehicule de luptă de reacție rapidă se vor deplasa pe ruta Giurgiu — București — Pitești — Râmnicu Vâlcea — Sibiu — Cincu și sunt însoțite și de elicoptere de intervenție rapidă.

Share