Nicolae Ciucă rămâne la comanda Armatei Române, a decis Klaus Iohannis

Share

Generalul de patru stele Nicolae Ciucă rămâne la comanda Armatei Române, a decis preşedintele Klaus Iohannis. Anterior, ministrul Apărării, Gabriel Leş, anunţase că nu îi va prelungi mandatul lui Ciucă.

Nicolae Ciucă, între succesiune şi Damen

Înaltul militar se află la finalul primului său mandat. De regulă, un comandant al Armatei Române are un singur mandat la comandă, existând un singur caz după 1990 în care un militar să fi avut două mandate.

Pe de altă parte, conform unei cutume, succesiunea la comanda Armatei Române are loc astfel: doi comandanţi ai Forţelor Terestre (SMFT), apoi unul de la Forţele Aeriene şi unul de la Marină.

Aşadar, următorul după Ciucă ar fi trebuit să fie generalul maior Ovidiu Iuliu Uifăleanu, comandantul actual al Forţelor Terestre, ori generalul maior Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi UE, aşa cum a scris presa.

Nicolae Ciucă, o stâncă în calea PSDragnea

Substratul acestei afaceri este însă unul sulfuros. Ciucă a fost o stâncă în calea încercărilor lui Liviu Dragnea de a deturna, confisca sau zăpăci achiziţiile pe înzestrarea Armatei. De exemplu, România are acum TAB-uri Piranha, dar ele sunt pregătite să acţioneze în luptă… în deşert.

Concret, ceea ce ar fi pus capac ar fi fost opoziţia acerbă a lui Nicolae Ciucă la intenţia lui Liviu Dragnea de a mermeli achiziţia realizării a patru corvete pentru Marina Militară Română.

Naval Group, cea mai bună ofertă

La licitaţie au luat parte trei firme străine. Italienii de la Fincantieri au avut cea mai slabă, adică cea mai scumpă ofertă. Damen a venit cu o ofertă de realizare la Galaţi a unei corvete foarte bune. Dar Olanda a făcut lobby la cel mai înalt nivel, iar Dragnea a dat intens din urechi pentru Damen.

Ca proiect însă, cel de la Damen este vechi de 20 de ani şi are tehnologie americană. Francezii de la Naval Group (unde este acţionar statul francez) au venit cu proiectul cel mai ieftin şi cel mai bun.

O corvetă de ultimă generaţie, proiect 2018, cu aparatură integrată franceză. În plus, Naval Group garantează că, dacă România va avea stop & go-uri în finanţare, statul francez va asigura banii în momentele dificile.

Nicolae Ciucă şi Klaus Iohannis refuză aranjamentele de culise ale lui Dragnea

Acestea sunt datele problemei. Făcând corp comun cu generalul Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis (şi este lăudabil) refuză aranjamentele de culise. Decretul de numire a lui Ciucă în funcţie consfinţeşte faptul că acesta are probabil o prelungire de mandat de un an.

Dacă însă decretul nu apare în Monitorul Oficial până luni, 31 decembrie, la ora 23.59 de minute, Armata Română rămâne fără comandant. Situaţie în care probabil că locţiitorul la comandă va fi ori Uifăleanu, ori Scarlat.

Este o situaţie-limită. Dar mai curând un test de fiabilitate dat sistemului de Moscova, credem noi. De ce? Simplu: Monitorul Oficial a tot fost pasat de la o instituţie de putere a PSD la alta, în funcţie de interesele meschine ale puternicilor partidului.

Înaltă trădare?

Sub preşedinţia lui Victor Ponta, Monitorul Oficial a fost trecut în subordinea Guvernului. Încă de la lovitura de stat eşuată din 4 iulie 2012. Apoi, la venirea PSD la putere, în 2017, Monitorul Oficial a fost trecut în subordinea baciului Dragnea, la Camera Deputaţilor.

Unde este şi acum. Publicarea decretului semnat de Iohannis trebuie să fie făcută de secretarul general al Camerei. Florin Iordache a spus că nu e nici o problemă, dar… să-l credem?

Oricum, fie şi dacă pentru 10 minute Armata Română rămâne fără comandantul ei, numit în funcţie de comandantul suprem al Forţelor Armate, preşedintele ţării, este o chestiune de înaltă trădare, credem noi.

Share