home MASS MEDIA, POLITICA NC Munteanu despre cazul Groşan: A fost sau nu a fost? (2)

NC Munteanu despre cazul Groşan: A fost sau nu a fost? (2)

Share

Lunga vară fierbinte a anului 1989, care avea să-l ducă pe Ioan Groşan de la Bucureşti la Paris şi înapoi, via München, la masa bogată a Securităţii, când va deveni, cu sau fără voie, informator al UM 0225, a început în aprile 89.

foto: infomm

Cu o scrisoare subersivă, venită de la Paris pe căi ocolite de la prietenul lui, Nicolae Breban. La vremea aceea, singurul scriitor român fără frontiere pe ruta Est-Vest şi retur, Nicolae Breban, punea la cale înfiinţarea unei Societăţi a Scriitorilor Români.

Din exil, se înţelege, dar la care ar fi putut adera şi scriitori din ţara. Ideea nu surâdea Uniunii Scriitorilor din Romania şi băga în răcori Securitatea și Partidul. În pregătirea viitoarei societăţi, Nicolae Breban sonda terenul rezistenţei scriitorilor din ţară.

Pregătea un număr dedicat României pentru revista „Les temps Modernes” şi cerea unor scriitori din ţară să răspundă la o anchetă. Intrebarile, cum vom vedea mai la vale, sugerau multe şi, pentru cine ar fi avut curaj, lăsau câmp liber şi unor posibile puncte de vedere în afara ortodoxiei oficiale şi a ochiului vigilent al cenzurii.

Ioan Groşan era curierul prin care subversivele scrisori urmau sa ajungă la destinatari.

Dar, fatalitate

In august 2006, Groşan se destăinuia ziarului Cotidianul:

„Pâna la urmă, cum-necum, chestia a răsuflat. M-am trezit la UAP cu ditamai colonelul Goran, şeful Securităţii Bucureşti, interesat nu atât de conţinutul scrisorii de la Paris, cât de doamna care le transmisese.

În afara unei descrieri sumare (şi false), altceva n-a putut scoate de la mine, în privinţa doamnei. M-a pus sa dau o declaraţie despre cum au ajuns întrebările la mine, despre ce e vorba in ele”

Cum a „răsuflat” chestia? Ce se ascunde în acest cum-necum? Declaraţia de care vorbea a apărut în presa postdecembristă. Era pe vremea în care file răzleţe din dosare cădeau ca frunzele toamna.

Replica lui Groşan, intitulata ludic „Disident fara voie”, a apărut în ziarul „Ziua”. Ziua a decedat, dar un fragment din articol… citeste tot pe Contributors

Citeşte şi
Restauraţia poate să continue. La umbra ei, Dinastia Mang va continua să puiască şi să
~USL pierde Antenele lui Felix, ca sa-si spele imaginea de Securitatea comunista~Mircea Diaconu nu poate
Conform cifrelor CNSAS, la nivelul administratiei locale au fost deconspirati in total 273 de colaboratori
~WAZ: actionariat schimbat~miliardarii din spatele Gabriel Resources~cum s-a lansat in afaceri Borcica~sare, piper si Elodia~Boc
"Ma intereseza sa stiu in ce masura impostura influenteaza accesul la functii in Romania si
~A murit Parintele Arsenie Papacioc~explozia Europei?~cine furta startul~Romania si Bulgaria, inca doua hidrocentrale~Sean Hoare a
CSJ a respins cererea de rejudecare a dosarului Voiculescu şi a menţinut verdictul de turnător
ÎCCJ a respins ca inadmisibilă contestaţia a senatorului PC Dan Voiculescu contra deciziei prin care
~Elan si Cocos fac afaceri~santaj la Antene: publicitate contra tacere~Felix, turnator orginal Richter~Marian Lupu vrea
Ioan Es Pop era un nume greu in lumea optzecistilor si este jurnalist de cultura.
Share