home EVENIMENT NATO îşi deschide centru de contraspionaj la Bucureşti

NATO îşi deschide centru de contraspionaj la Bucureşti

Share

NATO a solicitat României să găzduiască un detaşament de contrainformaţii la Bucureşti. Cererea aceasta trebuie aprobată de Parlament după o cerere oficială a preşedintelui Klaus Iohannis.

România găzduieşte deja două structuri NATO. Aceasta au fost înfiinţate după summit-urile din Tara Galilor şi Varşovia, dar şi pentru că există “ameninţări raportate”.

România va găzdui în luna iulie un exerciţiu NATO-mamut cu 30.000 de soldaţi. Rusia îşi sporeşte constant operaţiunile propagandistice îndreptate împotriva Pactului Nord-Atlantic şi UE.

Rol de protecţie contra Rusiei

Detaşamentul va sprijini trupele şi structurile Pactului Nord-Atlantic din România. EL va furniza informaţii despre presupuse acte de spionaj sau sabotaj din partea unor forţe ostile.

Chiar dacă nici NATO, nici Ministerul Apărării nu o spun direct, e vorba despre protejarea forţelor militare ale alianţei faţă de posibile acţiuni ostile din partea Rusiei.

Structurile pe care NATO le-a înfiinţat în România

  • Unitatea de Integrare a Forţelor NATO, condusă de colonel Cătălin Ticulescu
  • Comandamentul Multinaţional de Divizie, condus de gerneral de brigadă Ovidiu Uifaleanu

au apărut ca urmare a anexării ilegale a Crimeei de către Rusia şi declanşării de către Moscova a conflictului din estul Ucrainei.

La summit-urile din Tara Galilor (2014) şi Polonia (2016), Pactul a luat decizii majore. Aceasta pentru a asigura aliaţii din estul Europei în faţa posturii tot mai agresive a Rusiei.

Decizia înfiinţării acestui detaşament vine pe fondul pregătirilor intense pentru desfăşurarea în România a celui mai mare exerciţiu militar din istoria ţării: 30.000 de militari din mai multe ţări aliate vor veni în România, după cum a anunţat în premieră ambasadorul SUA la Bucureşti.

Share