home POLITICA Naşterea extremismului în Europa (Presseurop)

Naşterea extremismului în Europa (Presseurop)

Share

Extremiştii şi partidele anti-imigraţie au intrat rapid pe avanscena politică europeană iar partidele de centru încearcă acum să le facă jocul, scrie deputatul laburist britanic, fost ministru al afacerilor europene, Denis McShane.

FOTO: MediaMonarchy: swedish anti-immigration party claims seats

Suedia a dezvăluit viitoarea direcţie a Europei, şi nu pentru prima dată. Timp de câteva decenii, Suedia, deschizătoarea căii modelului mixt al comerţului liber şi al solidarităţii sociale, a reprezentat idealul european. Nu mai este cazul, în prezent.

La alegerile din această lună, alegătorii s-au alăturat mai puţin strălucitorilor lor vecini, întorcând spatele politicii tradiţionale. Acum, puternicii suedezi au inaugurat intrarea în parlament unui grup de politicieni a căror singură problemă este obsesia sentimentului de pierdere a identităţii naţionale şi furia împotriva imigranţilor, bănuiţi că ar reprezenta un pericol pentru identitatea suedeză.

În acest fel, în Europa îşi face loc o nouă clasă politică. Cu un deceniu în urmă, politica extremistă era marginală. Acum a ajuns o forţă parlamentară care a început să schimbe modul în care celelalte partide se comportă şi se exprimă.

Europa de după căderea zidului Berlinului nu se mai confruntă cu o ameninţare comună iar în lipsa unui consens asupra faptului că NATO reprezintă o prioritate de prim rang, politica şi-a pierdut reperele. Politica Gemeinschaft (comunitară) se substituie politicii Gesellschaft (societăţii)… citeste tot aici

Share