home POLITICA Muntenegru îi judecă pe complotiştii de la lovitura de stat din 2016

Muntenegru îi judecă pe complotiştii de la lovitura de stat din 2016

Share

Procesul ofiţerilor GRU Eduard Shishmakov (aka Shirokov) şi Aleksandăr Popov, continuă la Podgorica, în Muntenegru. Cei doi sunt acuzaţi că că au organizat în octombrie 2016 o tentativă de lovitură de stat eşuată. Acum, este audiat Aleksandăr Sindjelic.

SUA aprobă primirea Muntenegrului în Pactul Nord-Atlantic

Acesta este martor-cheie în procesul în care alte 14 persoane sunt puse sub acuzare. Început în iulie 2017, procesul a avut un nou termen pe 19 ianuarie. Cei doi ofiţeri ruşi sunt judecaţi în lipsă. Conspiraţia avea ca scop blocarea intrării Muntenegrului în NATO.

De asemenea, uciderea premierului Milo Djuckanovic şi montarea unui guvern pro-rus, arată acuzaţiile procurorilor.

Muntenegru. Cazul are legătură cu România

Numele lui Aleksandăr Sindjelic, martorul cheie în proces, este cunoscut publicului din România. În toamna acestui an, autorităţile române l-au expulzat pe sârbul Bratislav Zivkovic. Acesta este declarat indezirabil în România pentru 15 ani.

SRI l-a monitorizat pe parcursul anului 2017, în timp ce încerca să afle secrete despre bazele militare şi radarele României de la Marea Neagră. Zivkovic a admis public că, înainte cu două zile de alegerile din Muntenegru, un anume Aleksandăr Sindjelic a oferit bani membrilor mişcării Cetnik, pe care o conducea, să vină la Podgorica.

Sârbul a susţinut însă că ar fi refuzat participarea la evenimentele din Muntenegru. Relevant este că Agenţia Naţională de Securitate i-a interzis în octombrie 2016 lui Bratislav Zivkovic să intre în Muntenegru pentru un an.

Cei doi se cunosc, pucişti de meserie

Cei doi sârbi, Sindjelic şi Zivkovic, se cunosc şi au participat împreună la numeroase activităţi cu grupările radicale. Drept dovadă, numeroasele poze postate pe conturile lor din reţeaua rusă de socializare Vkontacte, în care apar împreună.

Rusia, lovitură de stat eşuată în Muntenegru. Nu ştiaţi asta?

De altfel, profilele lor seamănă mult în ce priveşte contintul postat. Uniforme, arme, steaguri cu mesaje naţionaliste, pro-ruse, anti-NATO şi anti-UE. Sindelic nu a fost singurul sârb radical în contact cu serviciile secrete ruse pentru a organiza lovitura de stat din Muntenegru.

O altă organizaţie suspectată de implicare în pregătirea puciului din Muntenegru este şi “armata cazacilor balcanici’. Şi în acest punct, există oarecare similitudini cu acţiunile sârbului  Bratislav Zivkovic în România, arată HotNews.

Citeşte şi
Dacă nu aţi aflat încă, în Muntenegru a avut loc o lovitură de stat a
Ucraina, Maria Iaremciuk - Tick-Tock Aceasta este piesa la care ţara-participant a ales să folosească simbolistica
Cea mai bună piesă din această semifinală, "Mother", interpretată de belgianul Axel Hirsoux, nu s-a
Aşteptăm comentariile voastre despre prima semifinală Eurovision. Care e piesa voastră preferată? Ce va face
Mişcare lentă de la Chişinau. Foarte bună vocea solistei, piesa este de asemenea extrem de
Concurentii calificati din prima semifinala: Romania, Moldova, Irlanda, Islanda, Rusia, Ungaria, Albania, Cipru, Grecia si
Iată că în această seară avem din nou o semifinală Eurovision, încă una în care
Pentru ca să ajungă la Baku, prestigioasa formaţie românească Mandinga a făcut un dramatic compromis.
O melodie stranie, care începe ca un fel de piesă dedicată lui Dracula, prinţul vampirilor,
Anul acesta, concursul Eurovision este din nou foarte slab, iar prima semifinală este de-a dreptul
Share