home POLITICA Moţiunea de cenzură a PNL se votează astăzi, în Parlament. ONSITE UPDATES

Moţiunea de cenzură a PNL se votează astăzi, în Parlament. ONSITE UPDATES

Share

Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie va fi dezbătută şi votată, astăzi, în plenul Parlamentului. Pentru demiterea Guvernului Dăncilă este nevoie de 233 de voturi. În acest moment, PNL, USR şi PMP au împreună doar 153 de parlamentari.

UPDATE 18.40: Moţiunea de cenzură a picat. 166 de voturi pentru moţiune, mai era nevoie de 67. PSD şi ALDE au ieşit din sală.

UPDATE 17.27: Manifestanţii anti-PSD din faţa Palatului Parlamentului spun că vor merge după terminarea votului moţiunii de cenzură la Palatul Victoria. Acum, au rămas cam 1.000. Unii manifestanţi se duc la Piaţa Unirii. Protestul ar continua la Piaţa Victoriei până la miezul nopţii.

UPDATE 16.44: Liviu Dragnea şi Tăriceanu nu participă la şedinţa de plen.

UPDATE 16.07: În timpul discursului Ralucăi Turcan (PNL), parlamentarii puterii părăsesc plenul.

UPDATE 15.16: În timpul discursului Vioricăi Dăncilă, Opoziţia a desfăşurat un banner cu steagul Uniunii Europene, pe care scrie “Luptăm până la capăt pentru România”. În acest timp, se scandează “Demisia!”.

UPDATE 14.30: Liviu Dragnea şi Domnul Popescu nu sunt în plen.

UPDATE 14.09: În plen, Emanoil Ungureanu de la USR Cluj dă flori femeilor parlamentar şi câte o foaie de hârtie.

UPDATE 14.02: În jur de 3.000 de manifestanţi anti-PSD sunt acum la Palatul Parlamentului. Numprul jandarmilor creşte odată cu ce al participanţilor, care au pătruns pe drumul dintre Parcul Izvor şi Palatul Parlamentului. În faţa gardului Palatului Parlamentului eistă un cordn de jandarmi, pentru a se asigura că manifestanţii nu ajung la acesta.

UPDATE 14.00: Incidente între protestatarii din faţa Palatului Parlamentului şi jandarmi. Mai mulţi protestatari încearcă să intre în curtea Palatului Parlamentului şi jandarmii se opun. Sunt negocieri în acest moment. i s-a spus că au voie 5 persoane, dar doresc să intre în jur de 20, informează corespondentul Realitatea TV.

UPDATE 13.39: 500 – 1.000 de manifestanţi sunt în acest moment în faţa Palatului Parlamentului.

UPDATE 13.10: Deputaţii care fac gălăgie sau deranjează, în general, lucrările ar putea fi daţi afară din plen. Accesul lor în Palatul Parlamentului ar putea fi interzis între două şi 30 de zile lucrătoare. S-a aprobat inclusiv folosirea forţei împotrova parlamentarilor, anunţă deputatul USR Cristian Seidler.

UPDATE 13.04: Urmează alte interdicţii fără precedent în Parlament.

UPDATE 13.02: Nici măcar persoanele cu handicap locomotor nu au voie să ia liftul în Palatul Parlamentului, numai demnitarii. Este vorba despre liftul care duce spre biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

UPDATE 12.41: Eugen Nicolicea explică presei de ce s-au impus restricţii de mişcare în Palatul Parlamentului. Apoi comentează felul în care stau jurnaliştii aşteptând să ia declaraţii politicienilor, pe care i-ar dori încartiruiţi la alt etaj, la Sala de presă: “Dv. staţi tolăniţi aicea (sic!) ca la autogară”.

UPDATE 12.01: Peste 100 de manifestanţi anti-PSD sunt deja în faţa Palatului Parlamentului, la Platoul Izvor. Garduri de protecţie sunt montate de jandarmi în jurul acestora.

UPDATE 11.47: Măsuri de securitate fără precedent în Parlament. Jurnaliștii, obligați să stea într-un țarc. O măsură asemănătoare a luat-o, pe timpul Cabinetului Ciorbea, în Palatul Victoria, în plină iarnă, purtătorul de cuvânt Adriana Săftoiu. În plină iarnă, jurnaliştii erau obligaţi să stea într-o czrte rectangulară interioară a clădirii.

UPDATE 11.45: “UDMR, aceeaşi mizerie” Parlamentarii UDMR vor ieși din sala plenului în momentul în care se va vota moțiunea de cenzură, a anunțat președintele formațiunii, Kelemen Hunor.

PSD ar aduce 15 oameni din fiecare filială în ziua votului pe moţiunea de cenzură

Liberalii nu renunţă la speranţa că îi vor convinge şi pe alţii – inclusiv dintre membrii PSD – să susţină moţiunea. Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: Şanse sunt, vom purta discuţii până în ultima secundă a votului.

Moţiunea de cenzură. Ponta nu crede în reuşită

Totuşi, Victor Ponta şi parlamentarii care l-au urmat nu cred că demersul are şanse de reuşită. Aceasta este şi opinia liderului UDMR, care a discutat atât cu reprezentanţii Puterii cât şi cu cei ai Opoziţiei. Formaţiunea maghiară îşi va anunţa poziţia oficială abia astăzi, cu câteva ore înaintea şedinţei de plen.

Şi, dacă liberalii încă mai negociază voturi, USR le cere românilor să-şi ia zi liberă şi să protesteze. Claudiu Năsui, deputat USR: „Cel mai puternic om politic e un dublu condamnat penal. (Oamenii, n.r.) Să își ia o zi liberă, să vină și să ne susțină ca să sporim șansele ca această moțiune să treacă”.

Baricadare

Puterea s-a asigurat că nu se va confrunta pe holuri Palatului Parlamentului cu unii dintre cei care răspund acestui apel. Orice invitat are nevoie de aprobarea secretarului general al Camerei Deputaţilor ca să intre în clădire.

Moţiunea de cenzură a PNL se intitulează ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”. Şedinţa Parlamentului va începe cu citirea moţiunii de cenzură, apoi premierul Viorica Dăncilă ar urma să prezinte punctul de vedere al Guvernului şi să aibă loc dezbateri.

Proteste pro şi contra

În final, Guvernul poate răspunde la critici. Votul este secret şi se exprimă cu bile, iar pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi, prin urmare, Guvernul să cadă, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze “pentru”.

Unul dintre proteste ar urma să se desfăşoare în Parcul Izvor, iniţiatori fiind parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”. Şi liberalii au făcut apel ca oamenii să iasă în stradă, iar pe reţelele de socializare au fost anunţate mai multe evenimente de protest, inclusiv un ”protest pe roţi”, cu autovehiculele, în jurul Palatului Parlamentului.

De asemenea, manifestanţii vor să plece în marş de la Parlament în Piaţa Victoriei după aflarea rezultatului dezbaterii. Este posibil ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda, care a spus că în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, membrii PSD, dar şi simpatizanţii social-democraţi, alături de cei ai ALDE, vor merge la Palatul Parlamentului.

Citeşte şi
De ce au ajuns partidele să vâneze mutantul electoral de 10%

Nu s-au dat exemplele arhetipale de vinovăţie şi nevinovăţie care însănătoşesc societatea în asmenea momente

Revista presei. Incepe Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud

Cel putin din punct de vedere fotbalistic, de astazi continentul african devine cel mai fierbinte

Viorica Dăncilă: Nu mi-este teamă să mergem în Parlament!

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu îi este teamă să se prezinte cu Guvernul

Zegrean către Dăncilă: Nu ai ce face, trebuie să te duci în Parlament!

Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, afirma ca Dancila trebuie sa mearga oricum in Parlament

PNL depune în Parlament proiectul “Fără penali în funcţiile publice”

Ludovic Orban, liderul PNL, a anunţat că Biroul Executiv a adoptat proiectul de revizuire a

Zegrean: OUG pe Coduri nu poate fi dată. Legile sunt în dezbatere în Parlament

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat faptul că adoptarea unei ordonanţe de

Gest obscen făcut de Florin Iordache de la tribuna Parlamentului

Gest obscen ăcut de Florin Iordache de la tribuna Parlamentului, care denotă starea de tensiune

Dăncilă, textul cererii pe conflict instituţional între Înalta Curte şi Parlament

Premierul Viorica Dăncilă afirmă că Instanța Supremă și-a stabilit propriile reguli, încă din 2014, în

JOS PSD, proiectat pe Parlament la iMapp Bucharest de Cristian Mihai Dide

Protestatarul Cristian Dide a proiectat sâmbătă seară cu laser pe sediul Parlamentului mesajul ”Jos PSD”.

Dragnea susţine amnistia şi graţierea prin legiferare în Parlament

Liviu Dragnea şi-a anunţat explicit strategie pentru următoarea perioadă. Astfel, el nu mai este direct

Share