Moody: Creşterea economică a României nu este sustemabilă

Share

Agenţia de evaluare financiară Moody prognozează pentru 2017 o creştere economică de 6,5% pentru România. De asemenea, de 5% în 2018. Agenţia avertizează că, în ciuda premiselor pentru o creştere economică robustă, aceasta nu este sustenabilă.

Fitch Ratings, oglinda pe care ne-a pus-o Occidentul, să ne privim

Consecinţa ar fi că deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB anul viitor.

Moody: Risc pentru competitivitatea economică

Politicile fiscale expansioniste recente au erodat procesul de consolidare care a urmat crizei financiare globale. În acelaşi timp, politicile macroeconomice au generat creşterea rapidă a salariilor. Acestea reprezintă un risc pentru competitivitatea economică şi amplifică deficitul de cont curent.

, susţine Daniela Re Fraschini, analistă şi autoare a raportului de ţară realizat de agenţia de evaluare financiară Moody.

România a înregistrat progrese vizibile în privinţa corectării dezechilibrelor macroeconomice, creând premisele pentru o creştere economică robustă. Totuşi, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu, se arată în document.

Moody: Consumul privat va rămâne mare

Produsul Intern Brut (PIB) este aşteptat să crească cu 6,5% în 2017 înainte să scadă la 5,0% în 2018. Moody anticipează că stimulii fiscali vor ajuta creşterea economică pe termen scurt. Dar este puţin probabil ca aceasta să fie sustenabilă.

Factorii care generează creşterea economică, în frunte cu consumul privat, sunt aşteptaţi să rămână neschimbaţi, în contextul în care politicile fiscale expansioniste continuă în 2017-2018. Totuşi, consumul privat va scădea pe măsură ce efectul stimulilor fiscali se va atenua, se arată în raportul agenţiei.

Moody: Reforme economice structurale limitate

Mai mult, reformele economice structurale limitate, persistenţa slăbiciunilor la nivelul cadrului instituţional şi al eficienţei instituţionale şi politicile economice care împiedică creşterea investiţiilor private continuă să afecteze negativ potenţialul economic de creştere pe termen lung al României, avertizează Moody .

Finanţele publice au continuat să se deterioreze în 2017. Tendinţa se va menţine şi anul viitor, anticipează agenţia. Aceasta din cauza măsurilor fiscale şi bugetare adoptate în 2015-2016, ca parte a noului Cod Fiscal.

Inclusiv reducerea TVA la 19% de la 20%. Agenţia estimează că deficitul bugetar va rămâne la 3% din PIB anul acesta, dar va depăşi 3% din PIB în 2018.

Share