Moldova, miza cui? (Cosmin Pacuraru)

Share

Actuala putere a Republicii Moldova trece printr-un examen foarte serios in primele luni ale acestui an. Inca o data se repeta alegerile parlamentare, sau cel putin asa prevede Constitutia, dupa doua incercari nereusite de alegere a presedintelui, ultima in luna decembrie.

Dupa alegerile din aprilie 2009, cand comunistii au obtinut o majoritate fragila care nu i-a permis sa isi prelungeasca puterea cu inca patru ani, a fost resuscitat un partid care nu se clasase printre cele care trec pragul electoral. Gura de oxigen a insemnat extragerea lui Marian Lupu, unul dintre importantii lideri comunisti care beneficiaza de o imagine buna si de un mare grad de incredere pe care populatia i-l acorda.

Dupa numai cateva saptamani, acesta reuseste sa intre intr-o alianta contra comunistilor si califica Partidul Democrat, in august, pe locul 4 cu un onarabil 12,54%. Ultimile sondaje IPP apreciaza ca Marian Lupu se bucura de un grad de incredere de 51% si democratii moldoveni ar fi votati de peste 14%, devansand toti partenerii din Alianta pentru Integrare Europeana.

Unii analisti considera, pe drept, ca ascensiunea pe locul 2 al unui partid in mai putin de un an se datoreaza ajutorului din afara granitelor moldovenesti, majoritatea acestora atarand spre Rusia.

De la castigarea puterii, AIE inca nu s-a instalat pe deplin la carma Moldovei si este posibil ca nici sa nu poata sa o faca deoarece o mare parte a structurii administratiei locale si centrale este inca sub influienta aparatului partidului comunistilor.

Deja acestia organizeaza “mitinguri spontane de protest ale populatiei” si atacuri mediatice prin multitudinea canalelor detinute prin care se incearca punerea in dificultate a noii puteri. Proaspat intors din vacanta liderul PCRM, Vladimir Voronin, anunta ca au inceput pregatirile pentru alegerile anticipate.

Dar se pare ca in acest moment nici comunistii moldoveni nu mai sunt pe placul liderilor de la Moscova. Actuala situatie politica moldoveneasca este destul de ingrata pentru rusi, acestia reducand substantial sprijinul catre PCRM-ul care a adoptat o doctrina nationalista cu dese accente antirusesti, si incercand sa sprijine partide democrate cu o falsa orientare pro-occidentala. Nereusita alegerii lui Marian Lupu ca Presedinte din lipsa a cateva voturi de la comunisti face ca o parte din deputatii acestui partid sa-l paraseasca catre unul obscur: Moldova Unita.

Daca se repeta “scenariul Partidul Democrat” este foarte posibil ca acest nou – vechi partid sa rastoarne definitiv echilibrul din Parlamentul viitor. Este clar ca doi lideri comunisti importanti, ambii cu profunde convingeri prorusesti, unul dintre ei, Victor Stepaniuc, artizan al doctrinei “moldovenismului” si celalalt fost general de militie sovietica si mai apoi ministru de interne nu isi parasesc pozitiile confortabile decat numai la comanda.

Scenariul este ca PCRM-ul sa piarda alegerile, astfel incat sa se poata realiza alegerea ca presedinte a lui Marian Lupu si sa se nasca o noua alianta politica social-democrata apropiata de Rusia.

Rasfoind aceleasi sondaje, constatam ca noua putere isi pierde din votanti, in special partidele de orientare liberala si pro-occidentala, astfel incat Alianta Moldova Noastra deja nu mai este creditata cu numarul de voturi necesare ajungerii in Parlament. Faptul este confirmat de parasirea partidului de cativa dintre parlamentarii importanti, care si-au ales un partid mic dar vocal si cu orientare liberala si europeana: Miscarea Actiunea Europeana.

Aceasta decizie a deputatilor AMN confirma si faptul ca Partidul Liberal este destul de slab prin lipsa retelei electorale din teritoriu si prin “idigestul” presedinte Mihai Ghimpu si Partidul Liberal Democrat este destul de “exclusivist” ca si grup de interese economice.

In ce constau problemele actualei puteri? Erodarea la guvernare, economia precara si devalizata 8 ani de comunisti, puterea economica impartita intre grupul lui Oleg Voronin si patronatul rusesc, presiunile economice reluate chiar zilele acestea de blocarea exportului de carne moldoveneasca in Rusia la care se adauga micul sabotaj al lucratorilor cu optiuni comuniste din administratie sunt lipsite de actiuni concrete de contracarare ale Statelor Unite si Uniunii Europene.

Chiar si Romania este destul de lipsita de curaj si ramasa in expectativa, chit ca o mare parte a cetatenilor moldoveni jinduiesc dupa cetatenia romana. Lipsa mediei romanesti din peisajul presei moldovenesti, acaparata de o multitudine de canale moscovite, putinatatea punctelor de trecere a frontierei dintre cele doua tari si lipsa investitiilor romanesti majore in tara vecina ii fac pe moldoveni, majoritati cu optiuni romanesti, sa se simta parasiti si uitati de “patria mama”.

Actuala putere se vede pusa in situatia de a face echilibristica intre nazuintele proprii de apropiere de vest si cerintele, chiar obligatiile, de pastrare a legaturilor cu Rusia si Comunitatea Statelor Independente datorita prea putinelor incurajari din vest.

Ca interesul Moscovei fata de viitoarele evolutii moldovenesti este cat sa poate de mare o demonstraza anuntarea vizitei vicepremierului rus Igor Suvalov imediat dupa anuntata vizita (si mai apoi amanata pentru luna viitoare) a presedintelui Romaniei Traian Basescu.

Sursa: Consultanta Politica

Share