home CORUPTIE, POLITICA Mircea Geoană: “Suntem tentaţi să fraudăm alegerile” (Stenograme PSD)

Mircea Geoană: “Suntem tentaţi să fraudăm alegerile” (Stenograme PSD)

Share

În scenă apare Mircea Geoană, viitorul lider al PSD de după căderea lui Adrian Năstase. Ciudat pentru un om normal la cap, nu e nici o diferenţă în gândirea acestui domn faţă de linia de partid.

Atenţie: vorbim despre un fost diplomat foarte performant, fost ambasador al României la Washington. Cum este posibil ca Mircea Geonă să spună astfel de lucruri în conducerea unui partid – este dificil de înţeles într-un sistem politic normal.

• ieri şi azi în PSD: Aservirea ONG, următoarea ţintă PSD, by Şerban Nicolae, şi Pleşoianu

Mircea Geonă, demonstrând zel

De parcă toţi aceşti domni s-ar strădui să fie nişte cât mai zeloşi pesediştii. În sensul cel rău al cuvântului. Geonă vorbeşte despre “netrebnicii de ONG-işti” şi Stolojan – pe atunci lider PNL, care fac lobby negativ PSD.

Două ţinte de lobby există: una – apropierea de PRM; a doua – fraudarea alegerilor. Modelul – referendumul pentru noua Constituţie din 2003, care a fost făcut de PSD astfel încât să iasă. Acum, Geoană vorbeşte de fraudarea scrutinului, fără să afirme, dar şi fără să infirme că PSD ar face asta de facto.

Mircea Geoană despre “acţiunea lui Mungiu la Bruxelles”

Nota: Este vorba despre Alina Mungiu. Pe vremea aceea, Aina Mungiu încă nu se pesedizase. Era un fost jurnalist respectat de dreapta la Opinia studenţească şi Expres, ONG-ist şi universitar în Germania. De remarcat faptul că PSD a fost în realitatea întotdeauna deranjat de ONG-uri şi vedea peste tot şi acum 14 ani conspiraţii transnaţionale.

Geoană, îngrijorat de contactele Alinei Mungiu şi ale lui Stolojan la Bruxelles

Mircea Geoană: În legătură cu tactica asta, s-a activat destul de mult pe străinătate, în principal Stolojan. Domnul preşedinte ştie de acţiunea lui Mungiu de la Bruxelles. Fac două lucruri.

Pe de o parte, au început să activeze reţeaua de ONG-uri care le sunt apropiate şi mă aştept s-o folosească mai mult inclusiv afară, nu numai pe Mungiu, am auzit că şi pe alţii vor să-i folosească.

În al doilea rând, acolo spun cu insistenţă, plecând de la faptul că la referendum maniera de organizare a alegerilor viitoare va fi una denaturată de către noi şi a fost tema principală de atac a lui Stolojan la Bruxelles de fapt.

Jonathan Scheele deranja şi el PSD. O spunea Mircea Geoană

Bun, au reacţionat ceva de acolo. Şi altă critică pe care au făcut-o – dar a fost creată de Scheele (n.n.: Jonathan Scheele – şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România), asta e interesant – că cheltuim prea mult pentru Apărare. În rest, nu au avut chestii de fond la Bruxelles când a fost Stolojan.

Dar principala chestiune este că noi fraudăm, asocierea cu Georgia, deci o chestie din asta scârboasă care trebuie să ne aşteptăm în continuare să continue, apropo de… deci PRM, pe de o parte, pe de altă parte, faptul că suntem tentaţi să fraudăm alegerile şi să folosim forţa noastră pentru denaturarea alegerilor. Deci vor folosi ONG-urile inclusiv afară. (…)

nota Florin Budescu: Anual, Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti organiza Crăciunul la reşedinţa lui Jonathan Scheele. La Crăciunul din decembrie 2003, am avut o discuţie cu Scheele despre ce trebuie să facem noi cel mai important.

Microinterviul a fost publicat în Gardianul. Şeful Delegaţiei i-a spus, în mai multe fraze, ceva ce simplificat sună astfel: “You got to fight against high level corruption!”. L-am întrebat cât de sus este această corupţie. A arătat spre pronia cerească, fără să spună nimic. Ulterior, mi-a confirmat că se referise şi la Adrian Năstase. Partea aceasta a discuţiei noastre a fost off the record. Cred că după 14 ani pot să spun.

Share