home POLITICA Mike Pence avertizează dur Coreea de Nord: “Luăm în considerare toate opţiunile”

Mike Pence avertizează dur Coreea de Nord: “Luăm în considerare toate opţiunile”

Share

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a promis miercuri Coreii de Nord un răspuns zdrobitor în caz de atac. El a calificat Phenianul drept “cea mai periculoasă și urgentă amenințare în regiune“, potrivit AFP, via Agerpres.

Aflat în Japonia, vicepreședintele american a avertizat trupele la bordul portavionului Ronald Reagan. Acesta staționează în arhipelag că “nori groși se strâng la orizont“. El a adăugat că utilizarea de către regimul comunist nord-coreean a armelor nucleare sau balistice va antrena o reacție majoră a Administrației Trump.

Afirmațiile au fost rostite în cursul unei vizite de două zile în arhipelagul nipon, după trecerea prin Coreea de Sud. Aici, Pence făcuse o escală în zona demilitarizată (DMZ) intercoreeană.

Mike Pence. Vom contracara orice atac convenţional sau nuclear

Amenințarea unui al șaselea test nuclear persistă din partea regimului comunist. Viceministrul de externe nord-coreean, Han Song-Ryol, a declarat marți la BBC că ritmul tirurilor balistice se va accelera:

Vom face mai multe teste cu rachete săptămânal, lunar și anual.

În fața unei atitudini pe care comunitatea internațională o califică drept provocare prin încălcarea rezoluțiilor ONU, Pince a afirmat deja că “toate opțiunile” sunt de acum înainte “pe masă”.

Vom contracara orice atac cu armă convențională sau nucleară“, a insistat miercuri Mike Pence. Potrivit lui, replica “va fi zdrobitoare și eficientă“, la înălțimea “hotărârii președintelui Trump și a forțelor armate ale SUA

Japonia a cerut o soluţie diplomatică

Portavionul Ronald Reagan face parte din Flota a 7-a SUA și este pregătit pentru o desfășurare prevăzută în vestul Pacificului. O altă unitate a Flotei a 7-a, cu portavionul USS Carl Vinson, în prezent în largul Australiei, e așteptată să sosească în Marea Japoniei săptămâna viitoare.

Premierul nipon Shinzo Abe a cerut marți să fie preferată o soluție diplomatică și pacifistă. Trump a recunoscut că dialogul ar putea fi stabilit prin intermediul Chinei. El şi-a atenuat criticile față de politica economică a Beijingului.

Ce ar trebui să fac? Să lansez un război comercial împotriva Chinei, în timp ce președintele chinez Xi Jinping este pe cale să lucreze la o problemă mult mai importantă, cu Coreea de Nord?

, s-a întrebat retoric președintele într-un interviu difuzat marți de Fox News.

Semn de deschidere din partea şefului lui Mike Pence

Acesta a fost perceput ca un semn de deschidere din partea lui Donald Trump care, în urmă doar cu câteva zile, se declarase dispus să reglementeze singur problema nucleară nord-coreeană dacă Beijingul nu reușește să-l potolească pe turbulentul său aliat.

La bordul portavionului Ronald Reagan, Mike Pence a căutat în același timp să-și asigure aliații asupra acordurilor de apărare mutuală și asupra angajamentului SUA alături de Coreea de Sud și de Japonia cu privire la celelalte probleme în regiune.

Îmbârligate sunt căile diplomaţiei

Alianțele sunt de nezdruncinat, a afirmat el, adăugând, implicit în atenția Chinei, că tratatul cu Tokyo “acoperă tot teritoriul administrat de Japonia, inclusiv insulele Senkaku“. Acesta este un mic arhipelag controlat de Japonia, dar revendicat de Beijing sub denumirea de Diaoyu, notează AFP.

Mike Pence a adăugat că SUA vor apăra de asemenea libertatea de navigație în Marea Chinei de Sud. Vicepreședintele a mai promis că mai multe mijloace americane de vârf vor fi desfășurate în regiunea Asia-Pacific. Circa 47.000 de soldați americani staționează în Japonia și alți 28.000 în Coreea de Sud.

Prevăzut de mult timp, turneul asiatic al lui Mike Pence a început duminică în Coreea de Sud. A fost ziua de după o demonstrație militară a Phenianului. În aceasta, au fost prezentate vreo 60 de rachete și, în special ceea ce pare a fi un nou model de rachetă balistică intercontinentală.

Citeşte şi
Oficiosul PSD Q Magazine îi ia apărarea preşedintelui SUA, Donald Trump, în Scandalul Ucrainagate. "Cum
Consilierul prezidenţial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, a avut la Casa Albă o întrevedere la
Statul Israel este, din motive care ne sunt astăzi neclare, Ţara Făgăduinţei pentru Liviu Dragnea,
În fine, ceea ce era de aşteptat să se întâmple devine faptă. Preşedintele american, Trump
Liviu Dragnea i-ar fi dat lui Elliot Broidy bani prin intermediul unui contract încheiat cu
Trump Războinicul, noul timp de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, dă noi semnale belicoase
Președintele Donald Trump a spus că secretarul de stat Rex Tillerson pierde timpul, încercând să
Twitter a spus joi că a închis 201 conturi legate de operativi ruşi. Este vorba
Din noianul de gafe şi apariţii virale şi compromoţătoare ale lui Donald Trump. Aceasta este
Donald Trump continuă să spargă tiparele tipice politicii unui stat democratic. New York Times dezvăluie
Share