home EVENIMENT Mihai Fifor vrea să cumpere trei submarine şi patru vase de luptă

Mihai Fifor vrea să cumpere trei submarine şi patru vase de luptă

Share

Ministrul Apărării Mihai Fifor a anunţat că România doreşte să achiziţioneze trei submarine şi patru vase militare de luptă. În anul 2018, a spus acesta, achiziţiile Bucureştiului se vor concentra pe înzestrarea Marinei Militare Române.

Înzestrarea Armatei, în aer. Vinovatul este PSD. Înaltă trădare?

Mihai Fifor: Anul 2018 va fi dedicat Marinei Române

Ministrul român al apărării, Mihai Fifor, a dezvăluit planurile ministerului la Varşovia, în Polonia. Demnitarul doreşte să cumpere trei noi submarine. În 2018, achizițiile militare ale României trebuie să se concentreze asupra Marinei, a spus Fifor.

Ministerul intenționează de asemenea să comande până la patru nave noi, potrivit lui Fifor.

Vrem ca anul 2018 … să fie dedicat Marinei Române.

, a declarat Fifor, potrivit Mediafax., citată de website-ul DefenseNews.com

Mihai Fifor: Acum definim parametrii tehnici

Ideea este că suntem într-o fază în care vom defini parametrii tehnici pentru aceste submarine. Le vom duce la CSAT și Parlament, pentru a prezenta un nou program major de achiziție.

, a spus demnitarul. Valoarea achiziției planificate nu a fost dezvăluită.

Viceamiralul Alexandru Mîrşu, șeful Forțelor Navale Române, a declarat că țara are nevoie de trei submarine suplimentare, pentru a asigura capacitățile operaționale ale României la Marea Neagră. Submarinul de clasă Kilo nu satisface această nevoie. Submarinul Delfinul a fost retras din serviciu și este utilizat în prezent în scopuri de instruire.

Ce este sau mai bine zis ce a fost submarinul Delfinul

Delfinul e un submarin românesc, numit în cinstea predecesorului său, Submarinul NMS (nava militară submersibilă) Delfinul.  A fost construit în URSS și predat României în anul 1985. A costat 40 de milioane de dolari și a fost adus în țară în secret.

Mil.ru [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons
Submarinul de clasă Kilo Krasnodar, din Marina Militară Rusă
A fost recepționat fără ceremoniile caracteristice festivismului comunist. Delfinul este printre cele mai moderne submarine din Marea Neagră. Clasa Kilo, din care face parte, este una dintre cele mai apreciate în lumea militară.

Vânătorul submarinelor nucleare

În publicațiile de specialitate, în dreptul denumirii Kilo, este trecut „vânător de submarine nucleare”. E complet învelit într-o alveolă din cauciuc. Instalațiile sunt silențioase. În plus, are o rază de acțiune de cinci ori mai mare decât submarinele din clase similare din dotarea NATO.

Capacitățile acestui submarin au fost demonstrate cu totul întâmplător în Golful Persic, în timpul primului război din Irak. Flota americană a intrat în stare de alarmă după ce nici unul dintre cele trei submarine Kilo scoase în mare de Iran nu a putut fi detectat.

De atunci, clasa Kilo a fost supranumită „Black Hole”, adică “gaură neagră”. Submarinele din clasa Kilo au fost proiectate de academicianul Karmelitzin și au câteva îmbunătățiri structurale care-i sporesc calitățile nautice și tactice.

Un delfin de peste 70 de metri lungime

Delfinul are 72,9 metri lungime, 10 lățime și este proiectat după metoda picăturii de apă alungite. Acest proiect este diferit de cel al submarinelor clasice, cu etravă. Dată fiind forma sa, submarinul înaintează mai ușor în imersiune și mai greu la suprafață.

Viteza de croazieră la suprafață este de 8-12 noduri, iar în imersiune de 20 de noduri (aproximativ 40 km/h). Dispune de un complex automatizat de lansare de torpile de calibru 533,4, compus din șase tuburi, toate dispuse la prova.

De la bord se pot lansa șapte tipuri de torpile, printre care și torpile teleghidate prin fir tip Tiger Fish, dar și torpile de viteză cu oxigen. Submarinul poate lansa 18 torpile în 6,4 minute și mai poate lua la bord 24 de mine speciale.

Misiuni lunare până în 1996

Delfinul mai deține un sistem de lansare a țintelor false și un complex de rachete antiaeriene GLA 1. La bordul Delfinului, echipajul poate sta 45 de zile. Limitarea este calculată în funcție de proviziile de alimente. De obicei, în imersiune se mănâncă semipreparate, însă în minibucătărie se poate prepara orice, inclusiv ciorbă.

Delfinul a avut până în anul 1996 misiuni aproape lunar, ieșind în larg pentru câte 15 zile. Scopul – misiuni de cercetare, patrulare, recunoaștere sau teste de tragere. În urma unui astfel de test, avioane americane specializate nu au putut depista submarinul scufundat, spre surprinderea comisiei americane.

Din 1996 Delfinul stă la cheu deoarece acumulatorii motorului sunt epuizați, iar înlocuirea lor costă în jur 20 de milioane dolari.

Share