Mihai Dide: “Trebuie să facem un sacrificiu, protestând!” (interviu)

Share

Primul reflex jurnalistic, atunci când a fost reţinut de jandarmi Mihai Dide, a fost să consemnez. Apoi, a urmat interviul. Am făcut o cerere de prietenie pe Facebook.

Apoi, am început un dialog pe Facebook Messenger.

Mihai Dide: Nu sunt jurnalist, sunt antreprenor

Mihai Dide: Am inteles ca ati scris ca sunt jurnalist..si.nu sunt
Starea Presei: aşa aţi fost prezentat de unele mass-media. ce meserie aveţi?
Dide: O greseala. Sunt antreprenor..conduc o firma care intretine sisteme.de life safety. Hidranti, sprinklere, derectie fum, evacuare fum.

Starea Presei: firma activeazăîn Bucureşti?
Dide: Da.

Starea Presei: aha, (vă întreb – n.n.) pentru că dv. sunteţi din Teleorman
Dide: Si are sediul social.in Teleorman.

Starea Presei: Aşa. Da, înţeleg. Ce s-a întâmplat în această seară? Mai concret, Jandarmeria spune că v-a reţinut pentru aveaţi o atitudine provocatoare
Dide: Vezi ultima.mea postare. Daca nu va ajuta va raspund la restul.intrebarilor
Da, am tipat la jandarmi.

Starea Presei: citesc acum. aşteptaţi puţin, vă rog

Citire de pe Facebook

După citirea a ceea ce am încorporat mai sus…

Starea Presei: ok, am înţeles. este o atitudine tipică Jandarmeriei, atunci când se schimbă ordinele, am văzut asta petrecându-se de foarte multe ori. acum: ce faceţi în continuare?
Dide: Pai ce fac cu cei 23.000 lei amenda pe care.mi i-au dat in ultimele 4 luni? Ma judec cu ei

Starea Presei: câte amenzi aţi luat până acum?
Dide: Vreti sa vorbim?

Ce au în cap actanţii protestelor #Rezist?

Şi a urmat acest dialog telefonic. Recunosc: sunt vinovat. Nu am dorit un interviu alert, tabloid, simplu. M-a interesat ce gândeşte omul. Numele de familie mi-a amintit de un alt Dide. Nicolae Dide, un revoluţionar de mucava pilotat de Ion iliescu în anii 90. Fost cascador înainte de Revoluţie.

Mihai Dide este cu totul altceva. Dacă e un personaj tipic protestelor #Rezist, avem o şansă. E preocupat de categorii mari. Vrea să lucreze cu aceste proteste la cauze, nu la efecte. Are principii. Se gândeşte la soarta sa, a copiilor săi, a naţiunii române. Mintea lui operează cu categorii intelectuale.

Lucrurile pe care le-am făcut noi în aceşti ani – de la Piaţa Universităţii, continuând cu diversificarea şi democratizarea, au dat roade. Libertatea de expresie este un asset pentru acest om. A, şi încă ceva: are spirit antreprenorial. Curge interviul mai jos.

===

Mihai Dide: Am de plătit amenzi de 25.000 de lei. Mă judec pentru ele

Starea Presei: Câte amenzi aţi primit până acum?
Dide: Nu cunosc numărul amenzilor. Ca sumă, cred că am între 23.000 şi 25.000 de lei volum de amenzi, primite de la angajaţii MAI – intră şi Poliţia Rutieră, şi Jandarmerie. Aceasta de când am început protestele.

M-am evidenţiat în proteste după protestul PSD de la Târgovişte, în momentul în care am decis să mă duc să declar un protest în Piaţa Victoriei împotriva Guvernului Grindeanu. M-am dus şi am depus o declaraţie, în care am scris că vreau să parchez o maşină, între orele 8 dimineaţa şi 18 seara…

Povestea cu dubiţa

Starea Presei: … dubiţa…
Dide: … da, dubiţa. Din prima zi mi-au dat 1.400 de lei amendă. 800 de lei pentru călcarea marcajului longitudinal continuu şi 6000 de lei pentru că nu am respectat indicaţiile agentului rutier. Luni, luasem dubiţa. Am dus-o în parcare, cum declarasem.

Marţi, m-am întors cu ea şi am primit aceeaşi amendă. Încă 1.400 de lei. Am zis: a, ok, dacă vreţi să mai continuăm aşa, atunci refuz şi eu să-mi iau dubiţa şi a stat acolo cât ştiţi: două-trei luni.

De atunci, a început. Am luat amendă pentru trecere neregulamentară, că ştiţi cum se întâmplă acolo, că n-ai pe unde să te duci, te duci pe la semafor. Mi-a dat un agent 200 de lei. Şi a început tărăboiul.

Birocraţia în favoarea sistemului corupt

Starea Presei: Cum?
Dide: Eu făceam declaraţie la Primărie. Primăria refuza să-mi răspundă în timp util. Legea nu spune că trebuie să aştept ceva de la Primărie. Mergeam în faţă la PSD, protestam. Îmi dădeau 1.000 de lei amendă. Mă duceam, protestam în faţa Jandarmeriei, mai luam 2.000 de lei amendă. Şi tot aşa.

Starea Presei: Se spune despre dv., cei care protestaţi acum în stradă, că nu pricepeţi, în realitate, ce e cu textele acestea de lege aflate în dezbatere publică. Că nu prea ştiţi cu ce se mănâncă materia juridică cu abuzul în serviciu ş.a.m.d.. Ce credeţi că se întâmplă în momentul de faţă în România?
Dide: Toată lumea a înnebunit la OUG 13. O să vorbesc în nume personal. Eu mi-am consultat cu siguranţă avocatul meu, după care l-am rugat să-mi spună părerea lui. Trebuie să recunosc că nu am citit acea ordonanţă. În presă a fost articolul cu pragul de 200.000 de lei.

Mihai Dide: Pragul la abuzul în serviciu a fost pus pentru Liviu Dragnea

Era evident că este pus pentru a-l scăpa pe Liviu Nicolae Dragnea de puşcărie. Şi pe mulţi alţii. Şi mai erau şi alte articole. Eu m-am documentat despre acest lucru şi nu poate să mă acuze nimeni că sunt pus acolo sau mă duc în necunoştinţă de cauză sau am fost plătit. Ba, mai mult, eu încă încerc să conving oamenii din Piaţă să nu mai ieşim pentru efecte. Să ieşim pentru cauze.

Starea Presei: De când sunteţi activ civic?
Mihai Dide: După Colectiv. Nu am fost activ în Roşia Montană, nu am fost activ cu gazele de şist şi îmi pare foarte rău. Nu am ştiut, am fost în bula mea. Eram românul fericit, firma mergea bine, n-aveam nici o problemă. Acum, când am început să analizez, mi-am pus problema: la Roşia Montană s-a ieşim pentru un act normativ. Gazele de şist la fel.

Protestul Colectiv a fost împotriva cauzelor – corupţia

Colectivul a fost unul dintre protestele la care s-a ieşit mai mult de la emoţie şi a fost unul dintre protestele care au avut loc şi împotriva cauzei. Adică împotriva corupţiei. Şi a mai fost un protest în 2012, unde s-a tot invocat Legea electorală. Şi atunci iar s-a reuşit să se schimbe Legea electorală.

Eu tot încerc să le spun oamenilor din Piaţă: haideţi să nu mai protestăm împotrova efectelor. Hai să nu mai aşteptăm să se întâmple o belea, ca să ieşim noi în stradă. Haideţi să protestăm împotrova cauzelor.

Haideţi să protestăm împotriva instituţiilor nefuncţionale, împotriva oamenilor care nu sunt specializaţi şi ocupă posturi de conducere, împotriva lipsei de profesionişti din instituţiile publice. Cât timp o să avem nişte instituţii publice funcţionale, fără corupţie şi cu oameni bine pregătiţi, o să ne meargă mult mai bine.

“Protestăm contra celor ce nu-şi fac treaba”

Aici nu discutăm despre ideologii, partide. Nu despre asta este vorba în protestele noastre, ci protestăm pur şi simplu împotriva celor care nu-şi fac treaba. Suntem conduşi de nişte oameni care nu au nici o treabă.

Chiar în momentul de faţă cred că avem cel mai slab guvern din istoria României. Cu o secretară la Interne. Olguţa (n.n.: Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii) nu ştiu ce pregătire are, dar este foarte slabă.

Starea Presei: Am înţeles că prefect de Telorman este fostul portar al Prefecturi!
Mihai Dide: Da, un agent al Poliţiei locale. Care a fosz şi senator, atenţie! Şi subprefect este un chelner. Despre asta discutăm. Eu despre asta vreau să fie un protest. Asta fac şi vreau să conving lumea să înţeleagă.

În momentul în care ieşim într-un marş sau vrem să atragem atenţia să nu ne mai focusăm… că mai aud în timpul marşului: “Să nu divagăm subiectul marşului, noi am ieşit să susţinem DNA”. Da, ok, susţinem şi DNA; dar în momentul în care ai probleme cu lipsa de profesionalism a jandarmilor şi ai probleme cu deplasarea civilizată pe un trotuar.

Jandarmeria, o instituţie nefuncţională

Starea Presei: V-au cerut să manifestaţi pe trotuar aseară.
Mihai Dide: Eu n-am o problemă, protestăm pe trotuar. Marşul ăsta a fost anunţat de luni. Dacă tu, ca instituţie, ca Jandarmerie, ai văzut că vrem să protestăm şi vrei să mă pui să protestez pe trotuar, mergi cu o zi înainte şi spune:

“Mâine nu se parchează nici o maşină pe acest trotuar”. Dar când tu nu faci nimic şi singurul lucru pe care vrei să mi-l arăţi sunt muşchii şi faptul că tu poţi să faci abuz de drept, ce înseamnă asta? Înseamnă că avem o instituţie nefuncţională care habar nu are cum să-şi facă treaba!

Eu pentru asta protestez. Pot să vă iau instituţie cu instituţie, să vă dau exemple personale pentru ce anume protestez eu de 158 sau 159 de zile.

Mihai Dide: “Niciodată n-o să-i mulţumeşti pe toţi”

Starea Presei: Ce anume aşteptaţi de la clasa politică în continuare? Cei care sunt acum la putere nu reprezintă o soluţie.
Dide: Clar.

Starea Presei: Nu vor face nimic bun şi cel mult vor putea fi stopaţi prin aceste proteste, de instituţiile responsabile, încă neocupate de ei, să facă rău. Dar, dacă ei nu mai sunt la putere şi vin alţii în loc, iarăşi se pune problema ce vor reuşi ei să facă.

Şi, chiar dacă vor face treburi bune cei care sunt acum la putere şi atunci vor fi în opoziţie vor striga iar, cum au mai făcut-o, că ţara se duce de râpă şi le vor spune pensionarilor şi bugetarilor: “Uite, au venit iar ăştia şi vă bagă mâna în buzunar”, atunci când noii guvernanţi vor încerca să raţionalizeze bugetele.
Mihai Dide: Niciodată n-o să-i mulţumeşti pe toţi. În primul rând, trebuie să învăţăm, ca neam şi popor, că, în momentul în care ai furat un ac, când ai comis o infracţione… un abuz în serviciu este o infracţiune voită. Este cu premeditare. Nu ai cum să-l mai laşi pe omul acela să te conducă. Punct.

Dierenţa dintre culpă şi premeditare

A, că am un dosar penal, că am avut o zi proastă, pur şi simplu s-a întâmplat şi am omorât un om pe şosea din culpa mea. Nu este voit. N-am fost atent, Mi-am ispăşit pedeapsa. Poţi să vii în continuare să-ţi faci treaba.

Dar când tu, cu premeditare, bagi mâna în banul public, n-ai cum să mai fii demnitar în România. Scopul ar fi să aducem oameni integri care să ne conducă. Specialişti. Haideţi să nu mai avem tratorişti, piţipoance în Parlament.

Nu protestez împotriva PSD, protestez împotriva oamenilor din PSD. Nu protestez împotriva votanţilor, că nu am nimic cu votanţii. Mă bucur şi-i admir că sunt disciplinaţi şi să ies la vot. Foarte bine, respectul meu. Generaţia noastră nu ştie să aibă disciplină faţă de un lider.

“Vreau ca PSD să aducă oameni pregătiţi în Parlament”

Protestul meu e împotriva oamenilor din PSD care sunt în Parlament. Vreau ca PSD să fie capabil să aducă oameni capabili, pregătiţi, integri şi bine intenţionaţi şi să de atoate lichelele afară.

Nu cred că se va trezi de mâine electoratul PSD şi va spune: “Da, de mâine votăm oameni integri!”, dar, dacă în următorii cinci ani vom reuşi să-i facem, să îi presăm să aducă oameni integri, atunci, da, va fi o schimbare majoră în România. Până atunci, nu.

Şi, atenţie: chestia asta cu corupţii nu este doar pentru PSD. Nici PNL nu e pe departe. UDMR… Pe ăştia mici de la USR nu poţi să-i acuzi de corupţie. Ei vin din gaşca noastră, antreprenori, mici întreprinzători, care nu au avut treabă cu politica şi doar îşi doresc să schimbe ceva.

“Suntem profesionişti. Tehnocraţi”

Nu ştim să facem politică şi de-asta ne dăm cu stângul în dreptul şi de-asta îşi dau cu stângul în dreptul. Noi suntem profesionişti

Starea Presei: Tehnocraţi.
Mihai Dide: Da, o să folosesc acest cuvânt, pe care l-au blamat ăştia: tehnocrat. Noi am fost tehnici, nu avem studii de politică. Nicuşor Dan, de exemplu, preşedinte de partid, nu are studii politice. Cum să conduci un partid?

Starea Presei: Ce veţi face în continuare dacă actuala coaliţie va continua pe drumul acesta pe care a pornit? Aşa, ca tancul rusesc.
Dide: Ei vor continua cu siguranţă. Am văzut reacţiile ambasadelor. Au fost şi pe timpul OUG 13. Şi acum de exemplu Ambasada Americii a ieşit cu câteva reacţii. Dragnea nu schimbă nimic. Este încolţit. Scopul lui ăsta este. Eu chiar mă întreb dacă nu cumva vor mai da o ordonanţă. Chiar mă întreb: ce-i lipseşte acum lui Dragnea să nu dea o ordonanţă?

“Voi ieşi în continuare în stradă!”

Starea Presei: Nimic. Parlamentul a ţinut Legea de abilitare pentru emiterea de OUG pe timpul vacanţei parlamentare în suspans, până când s-a rezolvat “problema” cu Cabinetul Grindeanu. Cred că ştiţi.
Dide: Da, ştiu, şi i-au dat drumul.

Starea Presei: I-au dat drumul în ultimele zile.
Mihai Dide: Eu nu mă aştept ca Dragnea să-şi schimbe… nu, Dragnea vrea să scape de puşcărie şi vrea să-i scape pe toţi cei care l-au ajutat şi să scape şi toţi baronii de puşcărie. Atunci se vor face presiuni în continuare împotriva DNA, Justiţiei.

Eu, unul, personal, voi ieşi în continuare în stradă. Voi încerca – nu am abilităţile astea, va trebui să mi le dezvolt . să conving oamenii că este nevoie de un sacrificiu, pentru că suntem în criză. Este o criză acută.

Este o criză periculoasă şi, în momentul în care vrei să ieşi dintr-o criză, trebuie să faci un sacrificiu. Când eşti într-o problemă gravă, cum suntem noi, eu consider că ai două variante: unu – să vină unul cu o putere mult mai mare si să rezolve problema, să spună: “Băi, uite-aşa trebuie să faci!”; doi – să faci tu, ca popor, un sacrificiu.

Spitalele sunt crematorii, morgi

Din punctul meu de vedere, sacrificiul pe care l-aş face ar fi să ţinem din nou piaţa aia ocupată. Altceva nu avem ce să mai facem. Am prieteni pe care i-am cunoscut la OUG 13, care mi-au spus că ei consideră că nu doar să ieşim în stradă e soluţia.

Da, ei au dreptatea lor. Nu doar să ieşi în stradă rezolvă problema. Dar soluţiile pe care le adoptăm prin ONG-uri, că facem solicitări de transparenţă, că mergem la şedinţele de Consiliu şi ne împingem cu Poliţia Locală, ca să ne dea voie să intrăm la Consiliul General, nu ne vor rezolva problema rapid.

Ne vor rezolva problema în următorii 10 – 15 – 20 de ani. Am 30 de ani. Peste 20 de ani o să am 50. Copilul meu va prinde aceleaşi mizerii. Nu va avea servicii de sănătate bune. Noi acum nu avem. Haideţi la mine acasă, în Roşiori de Vede, haideţi în Spitalul Judeţean Alexandria, alea sunt “crematorii”, aia e morgă.

Două săptămâni să nu mişte nimic

Starea Presei: Şi atunci care e soluţia?
Mihai Dide: Un sacrificiu de două săptămâni, pentru că eu cred în Bucureşti sunt care pot să-şi ia concediu două săptămâni şi să stea în Piaţa Victoriei. Să blocheze economia două săptămâni: “Bă, noi nu mai muncim!”. Ok, nu stai în Piaţa Victoriei, dar nu mai munceşti.

Eu nu cred că o să îi dea afară. Soluţia pe care noi o avem ca cetăţeni, să arătăm ca o forţă asupra lor este să blochezi pentru măcar o săptămână economia. Asta e singura modalitate pe care o văd eu. Poate greşesc.

Starea Presei: “Recursul la metodă“, Alejo Carpentier, dacă aţi citit cartea.
Dide: Nu.

Starea Presei: Să o citiţi, despre asta e vorba. O naţiune întreagă se închide în case. Nu mai curculă tramvaiele, nu se mai mişcă nimic. Pe toate casele, pe toţi pereţi, scrie: “Vama te!”, adică “Cară-te”. Iubitul conducător nu vrea să plece.
Mihai Dide: Eu cred că nu suntem departe de Venezuela, doar că suntem în Uniunea şi poate ne mai scapă ăia. N-o să ajungem să mâncăm animalele de la Zoo, dar va fi grav. Plus că noi avem totul pe hârtie.

Stăm atât de bine pe hârtie… când ieşim pe teren este incredibil de prost. Şi atunci eu nu văd altă soluţie. Pentru o soluţie de criză, eu văd sacrificiu. Şi dacă nu facem un sacrificiu cu siguranţă şi copiii noştri vor creşte în acelaşi sistem în care am crescut noi.

Share