home POLITICA Coruptia din Romania, porumbeii calatori si europarlamentarii

Coruptia din Romania, porumbeii calatori si europarlamentarii

Share

Acum cativa ani, cand dadeai cautare pe Google.com corruption sau coruptia, primul rezultat care iti venea de tag-uri era site-ul de web al Partidului Social Democrat (PSD) din Romania.

Mergand pe strada, am stat de vorba cu un porumbel calator, care mi-a ciripit un pont.

Am intrat pe YouTube si am gasit un clip, care poate fi vizionat aici si al carui embeder este verboten, adica Embedding disabled by request.

Hopa! interesant fenomen stiintifico-fantastic. Exista niste drepturi de autor protejate. Foarte bine, le vom respecta.

Porumbelul calator mi-a soptit ca un consilier al unui europarlamentar roman are cunostinta despre existenta acestui clip, dar nu stie si exact in ce scop si de catre cine a fost produs el.

Incercam sa aflam exact cum stau lucrurile. Userul YouTube care l-a postat pe 23 iunie 2008 este journeymanpictures.

La momentul la care am vazut eu clipul, acesta avea 33.553 de vizionari, iar la momentul in care scriu aceste text are deja 33.565 si 321 de comentarii. journeymanpictures are site de web, la adresa journeyman.com, care se autocaracterizeaza astfel: Journeyman Pictures is London’s leading independent distributor of topical news features, documentaries and footage. We’re like a video encyclopedia of the world.

Cum s-ar spune, e groasa rau. Paranteza: de cand tot scriu (ca intre timp m-am mai chinuit sa instalez si un plugin SopCast, si un MediaPlayer 10), clipul numit Corruption in Romania, da, asa se numeste, a ajuns la 33.600 de vizionari. Si creste, si-nfloreste!

Clipul acesta foarte bine facut este in limba engleza, romana si franceza. Acolo unde se vorbeste in franceza si romana, apare titrarea in engleza. Meseriasi baietii. Sa vedem ce transmit.

Incepe cu un bebelus bolnav, cu pielea de culoarea mucegaiului. ideea transmisa este ca sistemul medical este afectat de mica coruptie, care este un fenomen generalizat. O femeie tanara, blonda, declara reporterului: “Eu zic ca in ziua de astazi nu ti se mai cere. Stii ca trebuie sa dai, si atata tot”.

Mai departe, mai departe! Si in serviciile publice, lucrul cel mai util pe care il poti face este sa il faci pe functionarul public fericit. “Ajungem acum la lumea nebuloasa a transferurilor frauduloase”, zice reporterul, si in imagine vedem echipa de fotbal Steaua Bucuresti incalzindu-se.

Apoi trecem usor-usurel la palatul lui Jiji din Kiseleff, la afacerile sale ciudate cu terenuri, iar de la acestea la “marele rau”, spune reporterul, care salasluieste la Palatul Parlamentului, ce seamana, descopar acum, cu palatul lui Jiji. Ua-haaaa! Cu pasi repezi, ne indreptam spre marea coruptie.

Intra in scena Monica Macovei, vine vorba despre coruptie, marea coruptie, despre problemele pe care le-a avut cu reactia coruptilor, cand a fost ministrul Justitiei, iar apoi usor curgem natural, pe firul rosu al reportajului, la Daniel Morar, care explica si el cum stau lucrurile.

Toate bune si frumoase, inca un reportaj, unul facut, de data aceasta, de catre JourneyManPictures, probabil, dar suntem in preelectoral! Ce se intampla? Se pregateste o fructificare politica a acestor fapte? Acest lucru este cat se poate de clar. Ceea ce se transmite in acest clip este adevarat, dar intrebarea este: de ce consilierul acesta de europarlamental sifoneaza astfel de lucruri acum?

P(erfect) S(troheim): La momentul cand dadeam publicare postare, ultimul comentariu la clip zicea asa: here is the proof… romania is a corrupt shithole.

Share