Meleşcanu acuză UE de încălcarea grosolană a propriilor principii

Share

Ministrul de Eterne Teodor Meleşcanu acuză UE de încălcarea grosolană a propriilor sale principii. Declaraţia vine după ce comisarul european Corina Creţu a anunţat că se discută posibilitatea condiţionării primirii banilor europeni de respectarea principiilor statului de drept.

Teodor Meleşcanu întoarce România cu faţa spre Mama Rusia?

Important în această declaraţie a şefului diplomaţiei este că astfel el, în numele Guvernului, recunoaşte implicit că Executivul se gândeşte să încalce principiile statului de drept şi, dacă se simt vizaţi, cei din România înseamnă că ştiu şi care sunt acestea. Şi intenţionează să nu le respecte.

Meleşcanu: Ar fi o încălcarea grosolană

Teodor Meleşcanu a detaliat, susţinând, iarăşi implicit, că principiile UE nu presupun respectarea statului de drept. Astfel, conform ministrului, legarea fondurilor europene de “alte elemente” ar constitui “o încălcare grosolană” a principiilor UE.

Totul s-a petrecut azi, cu puţin timp în urmă, la o declaraţie comună de presă, împreună cu omologul său polonez, Jacek Czaputowicz. Cei doi oficiali au răspuns unei întrebări despre mesajele trimise de Bruxelles. Potrivit acestora, alocarea de fonduri europene pentru anumite ţări ar putea fi influenţată de modificările în domeniul Justiţiei.

Spre deosebire de Meleşcanu, omologul său polonez a spus cam acelaşi lucru, dar fără să folosească expresia “încălcare grosolană”.

Meleşcanu crede că obiectivul fundamental al UE este solidaritatea şi convergenţa

În legătură cu legarea fondurilor de alte elemente, din punctul meu de vedere, ar constitui o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene. Care au ca obiectiv fundamental solidaritatea şi asigurarea convergenţei între economiile statelor membre.

, a spus şeful diplomaţiei române. El a punctat că fondurile europene sunt instrumente de creştere a convergenţei ţărilor membre ale UE. Nu sunt “operă de caritate”.

În mod evident, politica de fonduri de coeziune şi politica agricolă comună sunt instrumente pentru a creşte convergenţa dintre economiile ţărilor mai dezvoltate din Uniunea Europeană şi ţările noastre. Nu este, într-adevăr, nici un fel de operă de caritate.

Vreau să vă spun foarte direct că la aproape tot ce priveşte fondurile Uniunii Europene contribuie şi România. Contribuie şi Polonia. Pe măsura puterilor noastre, dar sumele nu sunt deloc neglijabile.

, a evidenţiat ministrul român de Externe.

Share