home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI MediaSind TVR, apel către publicul Cerbului de Aur

MediaSind TVR, apel către publicul Cerbului de Aur

Share

Organizaţia sindicală MediaSind TVR face un apel către publicul Cerbului de Aur, în urma acoperirii mediatice diversioniste generată în presă de SRTV.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Având în vedere apariția în spațiul public a mai multor articole de presă care au preluat așa-zise precizări ale conducerii Societății Române de Televiziune și care critică hotărârea membrilor de sindicat de a intra în grevă japoneză pe perioada Festivalului Cerbul de Aur, având în vedere unele catalogări ale acestei forme de protest drept „Șantaj la Cerbul de aur” sau ”Cerbul de Aur” în pericol de a fi vizionat de români etc. , Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR respinge aceste manipulări și face următoarele clarificări:

Angajații Televiziunii Naționale, indiferent dacă sunt sau nu membri ai organizației noastre, au făcut întotdeauna dovada profesionalismului lor la principalele evenimente culturale, sportive, economice și politice la care au fost implicați, potrivit sarcinilor de serviciu, respectând deontologia profesională. Poate cea mai solidă și incontestabilă atestare a înaltului professionalism al angajaților TVR, o constituie faptul că toate stațiile private de televiziune au fost înființate cu oameni care s-au format și s-au afirmat în această instituție de presă.

Datorită profesioniștilor TVR, imaginea României a fost promovată peste hotare prin programe și evenimente de excepție, realizate și transmise de aceștia și preluate de multe televiziuni publice din lume.

Un astfel de eveniment este și Festivalul Cerbul de Aur ,un adevărat brand national, pe care ni-l dorim finalizat cu succes, din respect pentru publicul său.

Încercările disperate ale conducerii TVR de a manipula publicul și de a-l întoarce împotriva angajaților care vor protesta prin purtarea unor banderole și a altor semne distinctive, nu reprezintă decât o jalnică tentativă de a denatura realitatea.

Este de-a dreptul ridicol să afirmi că acțiunile de protest, declanșate în perioada desfășurării Cerbului de aur, reprezintă o formă de șantaj la adresa conducerii TVR. Profesioniștii, membri ai MediaSind TVR, consideră că interesul telespectatorilor nu trebuie amestecat cu acest conflict de muncă, drept pentru care asigură publicul Cerbului de aur că producțiile acestui eveniment important vor fi realizate la standardele de profesionalism deja cunoscute.

Precizăm că acțiunea de protest votată cu unanimitate de Adunarea Generală Extraordinară a MediaSind TVR de a declanșa greva japoneză pe perioada Festivalului Cerbul de aur nu este îndreptată împotriva publicului. Este un semnal de alarmă prin care angajații celei mai mari instituții de media a statului doresc să-l tragă față de situația umilitoare și gravă în care se află din cauza atitudinii dictatoriale prin care sunt tratați de președintele-director general Doina Gradea.

Așa cum au arătat în Rezoluția votată, opinia publică din România a putut constata că, în ultimii doi ani, umilințele la care au fost supuși angajații Televiziunii Naționale au fost de neînchipuit, aceștia fiind tratați de președintele director – general Doina Gradea cu aroganță și cu lipsă de respect față de profesioniști;

Dialogul social din TVR s-a depreciat în mod considerabil, iar organizației sindicale reprezentative nu i s-a recunoscut calitatea de partener social, conform legislației interne, a directivelor și convențiilor internaționale din domeniul relațiilor de muncă;

Fondurile publice sunt cheltuite în mod discreționar, ignorând normele legale de transparență, fiind aduse, astfel, grave prejudicii instituției insecurizând, totodată, veniturile angajaților SRTV;

Au fost constatate repetate încălcări ale Legii nr 544/2001 privind informațiile de interes public și a HG 714/ 2018 privind deplasările interne;

La SRTV au fost organizate concursuri cu vicii procedurale și de legalitate, pentru că s-au desfășurat în lipsa reprezentanților organizației reprezentative. În această situație angajarea unor persoane din cadrul Consiliului de Administrație și a Comisiei de Etică și Arbitraj a avut loc în condiții cel puțin suspecte;

Ignorând regulile jocului democratic ale Statului de drept, au fost lansate atacuri, inclusiv în justiție, asupra membrilor Comisiei de Etică și Arbitraj;

Au fost pierdute contracte extrem de importante privind organizarea unor evenimente etalon pentru Televizunea Română, în favoarea unor entități și grupuri de interese private;

Cheltuirea discreționară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova, refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menținut în regim interimar de la numirea actualului PDG și până în present, prăbușirea audienței TVR cauzată de lipsa politicii editoriale și de decizii arbitrare ale actualei conduceri, afectarea gravă a activității TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă), încălcările repetate ale legislației muncii, a legii informațiilor de interes public, desconsiderarea și discriminarea partenerilor sociali, sunt câteva din problemele semnalate și care vor genera proteste atât pe plan national, cât și international, conform Rezoluției adoptate (amănunte aici).

Având în vedere aceste argumente, MediaSind TVR face un apel către publicul Festivalului Cerbul de Aur să nu cadă în capcana manipulării și să înțeleagă eforturile colegilor din TVR și, dacă se poate, să se solidarizeze cu ei.

Totodată, MediaSind TVR face un apel către colegii din presă să verifice cu atenție informațiile venite din partea șefei TVR și, în cazul în care le publică, să prezinte și poziția protestatarilor.

MediaSind TVR susține că Societatea Română de Televiziune nu mai trebuie tratată ca o anexă a puterii și a unor grupuri de interese economico-politice. TVR trebuie să fie o instituție publică de presă aflată în slujba cetățenilor.

MediaSind TVR
Departament Comunicare
București, 26 iulie 2019

Citeşte şi
Vlad Petreanu a declarat vineri, in cadrul conferintei Webstock 2011, ca in Romania presa nu
Ambasadorul roman la Consiliul Europei dorea sanctionarea diplomatica a Rusiei pentru razboiul cu Georgia din
In urma cu cateva saptamani, lumea a fost lovita de un nou sindrom. Numele pe
In România funcționează o piață destul de puțin cunoscută de marele public, una care, deși
Televiziunile generaliste vor fi obligate să difuzeze săptămânal cel puţin 120 de minute de emisiuni
Un dosar facut public de Ministerul britanic al Apararii, miercuri, dezvaluie ca un UFO (adică
Massimo Bertacci, primul concurent, din Italia, evident, nu ma impresioneaza deloc. Are voce buna, canta,
Cam aceasta este diferenta dintre Ioan Duma, organizatorul de anul trecut al Cerbului, si Petre
Nici n-am incheiat bine scandalul provocat de Eurovision, ca vine un altul la rind. Cu
"Stiri despre Biondo! Surse apropiate ne spun ca Biondo vine in sfarsit in Romania, pentru
Share