home MASS MEDIA MediaSind cere mass-media să respecte Codul Deontologic

MediaSind cere mass-media să respecte Codul Deontologic

Share

Având în vedere conflictul declanşat între mai multe instituţii de media, precum şi încălcărea de către unii jurnalişti a normelor deontologiei profesionale, Comitetul Executiv al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind face un apel la respectarea Codului Deontologic.

Fără a minimaliza însă gravitatea derapajelor de la deontologie a unor patroni şi angajaţi din mass-media şi fără a pune semnul egal între faptele unora sau ale altora, FRJ MediaSind consideră că fondul problemei constă în respectarea regulilor pe care întreaga breaslă şi le-a impus încă din anul 2009.

În acest sens, reamintim tuturor celor interesaţi comunicatul de presă şi documentele aprobate de către majoritatea organizaţiilor şi instituţiilor din mass-media, în 22 octombrie 2009.

De asemenea, o soluţie benefică pentru mass-media este consolidarea independenţei jurnaliştilor în raport cu patronatul, prin înscrierea în sindicate ale breslei şi negocierea de contracte colective la nivel de instituţii care să conţină, pe lângă clauzele salariale, norme privind deontologia profesională cum ar fi clauza de conştiinţă.

FRJ MediaSind face un apel la raţiune şi adresează tuturor actorilor implicaţi în acest conflict rugămintea de a da dovadă de înţelepciune şi să promoveze un jurnalism de calitate din respect pentru breaslă şi pentru  publicul din România.

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind

Cristi Godinac, Preşedinte                                                                 Bucureşti, 21 ianuarie 2014

 

INFORMARE DE PRESĂ

Presa din România şi-a stabilit regulile după care o să joace

Pentru prima oară, reprezentanţii a peste 20 de asociaţii şi instituţii prezenţi la cea de a treia reuniune a Convenţiei Organizaţiilor de Media (COM) s-au pus de acord privind un set de reguli care are şanse sa fie asumat de întreaga piaţă mass-media.

Dezbaterile au avut loc în cadrul programului “Autoreglementarea în media” demarat în urmă cu un an şi jumătate. În toată această perioadă, la setul de reglementari au lucrat reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de media, ai sindicatelor, ai organizaţiilor profesionale, ai patronatelor, autorităţilor publice, ale mediilor academice şi chiar ai publicului.

Toate aceste au ca rezultat un cod care unifica principiile deontologice pe care aceste organizaţii le promovau individual până acum.

De asemenea s-a hotărât înfiinţarea unui Grup pentru Bune Practici Jurnalistice care va încerca să coalizeze toate forţele mass – media, de la jurnalişti şi investitori, până la analişti şi public.

Grupul îsi propune să contribuie la îmbunătăţirea calitătii actului jurnalistic prin semnalarea publică a derapajelor de natură deontologică de care se fac responsabili jurnaliştii şi companiile de presă şi prin promovarea de programe de educaţie în domeniul eticii jurnalistice şi al consumului de presă.

În perioada imediat urmatoare, organizaţiile care au aderat deja la Codul Unic îşi caută aliaţi în rândul ziariştilor, patronilor şi a altor ONG-uri .

Ioana Avădanei, director Centrul pentru Jurnalism Independent Bucuresti: “Codul este expresia dorinţei jurnaliştilor de a-şi face meseria onest şi în respectul interesului public. De capacitatea noastră de a-l implementa va depinde în viitor atât credibilitatea presei cât şi statutul social al profesiei. În pofida perceptiei larg răspândite, comportamentul etic în presă chiar face bine la afaceri”.

Cristi Godinac, presedinte MediaSind: “În această perioadă de criză este mai important ca niciodată să rămânem uniţi”.

Cezar Ion, presedinte Asociatia Jurnaliştilor din România: “Deja AJR şi CRP au făcut împreună progrese importante pentru autoreglementare din punctul de vedere strict al profesionistilor media. Odată cu adoptarea Codului Unic, lucrurile au trecut la nivelul urmator: societatea civilă şi-a găsit o voce unitară pentru rezolvarea problemelor existente în mass – media”.

Bucureşti, 22 octombrie 2009

♦ citeşte şi asta
1. Codul Deontologic Unic al Jurnalistului
2. 
Grupul de bune practici jurnalistice
3. Certificat de bune practici jurnalistice

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share