home MASS MEDIA MediaSind cere intervenţia Parlamentului în acuzaţiile de la Agerpres

MediaSind cere intervenţia Parlamentului în acuzaţiile de la Agerpres

Share

MediaSind – filiala Agerpres consideră inacceptabile explicaţiile directorului general al Agerpres. Alexandru Giboi a declarat că a scos ştirile pentru că nu erau la standarde.

Agerpres a anulat trei ştiri externe despre protestele din România

Din flux şi de pe site, au fost eliminate trei știri referitoare la protestele din 22 ianuarie a.c.. Acestea au avut loc în Bucureşti şi în ţară. Toate cele trei articole anulate erau traduceri ale relatărilor despre respectivele evenimente. Ele aparţineau Reuters, France Presse – AFP și Deutsche Press Algemeine – DPA.

MediaSind: O decizie pripită

SRJ MediaSind-filiala Agerpres consideră că anularea ştirilor respective a fost o decizie pripită. Aceasta a afectat atât demnitatea profesională a jurnalistului Marius Hosu, cât şi prestigiul instituţiei publice de presă.

Afirmaţia directorului Agerpres, potrivit căreia aceste ştiri nu ar corespunde cu standardele agenţiei de presă, nu respectă adevărul. În nici un document care produce efecte juridice în agenţie – Regulament intern, Codul Deontologic, Contractul Colectiv de Muncă, Contractul Individiual de Muncă sau fişa de post – nu este prevăzut faptul că o traducere integrală după o relatare de presă, despre un eveniment, ar fi interzisă.

Marius Hosu, 23 de ani de jurnalism

Marius Hosu este un jurnalist cu o experienţă de peste 23 de ani în presă. El spune că decizia de a publica pe fluxul “România în lume” relatările Reuters, AFP şi DPA, a fost luată pentru că a considerat aceste ştiri ca fiind foarte importante.

Atât pentru opinia publică, cât şi pentru clienţii Agerpres. Publicarea unor articole referitoare la modul în care presa străină relatează anumite evenimente importante din România este o practică frecventă.

Agerpres anulează ştiri doar în cazuri excepţionale

Conform uzanţelor Agerpres, o ştire se poate anula doar în cazuri excepţionale. Anume, atunci când aceasta nu corespunde adevărului sau nu respectă standardele deontologiei profesionale.

Or, în acest caz, avem de-a face cu relatări profesioniste ale unor jurnalişti din cele mai prestigioase agenţii de presă din lume.

Considerăm că, din moment ce era depusă deja o sesizare la Comisia de Etică şi Disciplină, prin care erau reclamate posibileacte de cenzură, directorul general ar fi trebuit să se pronunţe asupra vinovăţiei redactorului Marius Hosu doar după cercetarea cazului de către forul abilitat de lege să soluţioneze astfel de situaţii.

Nu au scris nimic despre Dragnea

Din păcate, pentru curajul de a fi semnalat acte de cenzură, jurnalistului Marius Hosu i s-au transmis ameninţări din partea unor persoane din conducerea Agerpres. Aceasta ar putea atrage răspunderea civilă şi penală a autorilor.

În locul celor trei ştiri anulate, conducerea Agerpres a dispus publicarea pe 23 ianuarie 2017 a unui alt articol. Acesta a fost intitulat “Presa internaţională reflectă protestele de la Bucureşti“.

Din el au fost eliminate toate referirile cu privire la liderul unui important partid politic (n.n.: este vorba despre Liviu Dragnea). Acest lucru ridică numeroase semne de întrebare faţă de adevăratele motive care au stat la baza deciziei.

Credibilitatea Agerpres, grav afectată

Pe de altă parte, decizia de a publica articolul respectiv constituie o recunoastere implicită a nevoii de a informa clienţii AGERPRES despre modul în care presa internaţională reflectă protestele, ceea ce redactorul Marius Hosu făcuse deja, în seara zilei precedente, fără a trunchia informaţiile existente la momentul respectiv.

Având în vedere aceste fapte, care pot afecta grav credibilitatea instituţiei şi crea suspiciuni că instituţia ar fi supusă unor presiuni politice, SRJ MediaSind solicită conducerii AGERPRES să renunţe la astfel de acţiuni care nu fac decât să ştirbească prestigiul agenţiei.

SRJ MediaSind cere, totodată, intervenţia Parlamentului României, pentru a sancţiona tentativele de limitare a libertăţii de exprimare şi de obstrucţionare a adevărului.

Biroul Executiv al SRJ MediaSind Bucureşti
25 ianuarie 2017

Nota: Intertitlurile aparţin redacţiei StareaPresei.ro.

Share