home MASS MEDIA MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Share

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB nr 7-Fed-2017, a luat act de intenţia Ministerului de Finanţe de a acorda sporul pentru condiţii de muncă doar unor categorii de angajaţi, discriminând, astfel, pe angajaţii din cultură şi mass-media.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Sporul de 15% acordat pentru condiţii vătămătoare de muncă este justificat pe deplin de existența factorilor de risc în care lucrează angajaţii acestor bresle. Măsurătorile efectuate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru protecția Muncii “Alexandru Darabont” și Direcțiile de Sănătate Publică au stabilit că salariații sunt expuși “acțiunii unor factori de risc de accidentare și îmbolnăvire profesională, factorii de risc ce pot duce la îmbolnăviri sunt legați de expunerea la agenți biologici, câmpuri electromagnetice, zgomot și condiții necorespunzătoare de iluminat precum și de suprasolicitarea neuropsihică”.

Este revoltător faptul că bolile profesionale din acest sector important sunt în continuare nerecunoscute de către statul român. Se urmărește prin aceasta evitarea unor valuri mari de procese, ce ar putea fi îndreptate înpotriva angajatorilor. În majoritatea instituţiilor unde s-au efectuat măsurători ale factorilor de risc s-au descoperit depăşiri inadmisibile ale nivelurilor normale privind zgomotul, calitatea aerului la locul de muncă, radiaţii electromagnetice, suprasolicitare neuropsihică etc.

Fără a face comparaţie cu alte categorii profesionale, considerăm că angajaţii din cultură şi mass-media au dreptul să nu fie discriminaţi şi tratataţi la un nivel inferioar faţă de alţi salariaţi.

În cazul în care Guvernul va decide eliminarea sporurilor compensatorii pentru condiții vătămătoare de muncă, doar pentru o anumită categorie de salariaţi, în detrimentul altora, Federaţia FAIR-MediaSind va demara procedurile privind declanşarea acţiunilor greviste la nivel de sector cultură şi mass-media în toate instituţiile unde are membri afiliaţi: filarmonici, opere, teatre muzee, bibioteci, centre si institute culturale, precum şi instituţii de media. De altfel, valabilitatea Acordului încheiat de FAIR-MediaSind cu reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale, vezi aici, a expirat în luna mai a acestui an, reluarea acțiunilor pentru declanșarea grevei generale fiind un demers perfect justificat.

De asemenea, FAIR-MediaSind va solicita sprijinul organizațiilor naționale și internaționale unde este afiliată: Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Global UNION şi UNI MEI.

Biroul Executiv Național FAIR-MediaSind
Bucureşti, 5 august 2019

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Adrian Năstase, PSD şi obsesia sa majoră cu controlul presei (Stenograme PSD)

În prima stenogramă, protagonist este Adrian Năstase. Aici se vede una dintre bolile pe care Read more

Share