Marian Lupu s-a retras din alegerile din Republica Moldova

Share

Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat, a anunţat că se retrage din cursa electorală pentru preşedinţie şi o susşine pe Maia Sandu, candidatul unic PAS – PPDA – PLDM. Se zvoneşte că următorul care se va retrage din cursă va fi Iurie Leancă, astfel că Maia Sandu ar putea să rămână candidat unic al partidei proeuropene.

Candidatul care va ajunge în turul doi trebuie să fie unul proeuropean. Iar candidatul PAS are cele mai mari șanse sa-l învingă pe Igor Dodon.

, a declarat Marian Lupu, citat de Agerpres.

“Avem rezultate la limita”, a spus acesta. Marian Lupu a explicat că, “împreună cu colegii, am decis să mă retrag din cursa electorală”. “Mesajul pe care îl transmit pentru electoratul PDM e să sprijine candidatul ce are șanse sa-l învingă pe candidatul socialist’, a declarat Lupu.

Decizia de astăzi poate pare una șocantă pentru unii, însă pentru noi, pentru PDM, este una calculată, care reiese din interesul țării.

, a mai spus Marian Lupu.

Prin această decizie, ne dorim să consolidăm vectorul european al țării și să facem ireversibilă dezvoltarea ei‘, a declarat la şi vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc.

În ziua retragerii lui Marian Lupu, Vladimir Socor vorbeşte despre unire

Expertul Vladimir Socor, senior fellow la Jamestown Foundation, a avansat posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România ca “soluție de urgență”. Socor a vorbit în contextul unei dezbateri la sediul din Strasbourg al Parlamentului European,

Potrivit acestuia, “în viitorul previzibil” nu e posibilă unirea. Aceasta din considerente economice, financiare, politice, internaționale și diplomatice.

O mulțime de factori militează împotriva acestui scenariu. Totuși, este o posibilitate care nu trebuie pierdută din vedere pentru viitor. (…) Ar trebui să ne gândim la posibilitatea unei uniri cu România ca soluție de urgență, ca soluție de salvare într-un caz extrem.

, a declarat Vladimir Socor.

Protectorat nedeclarat

El a avansat și ipoteza ca UE să preia Moldova “într-un protectorat nedeclarat“.

UE ar putea să preia Moldova într-un fel de (…) protectorat nedeclarat. Uniunea Europeană ar delega experți în ministerele Republicii Moldova. Dar experți de un nivel important, care să supravegheze funcționarea instituțiilor. Eu sunt convins că în R. Moldova așa ceva ar întruni aprobarea publicului.

, a spus Vladimir Socor.

Potrivit acestuia, intervenția UE ar consolida statul.

Dacă statul existent se prăbușește și devine necesară o soluție de salvare într-un caz extrem, unificarea cu România ar putea să devină această soluție. În 1918, unificarea a fost neașteptată, neplanificată, nepregătită, a fost rezultatul unei soluții de salvare într-un caz extrem.

, a explicat Vladimir Socor.

Share