home MASS MEDIA Marc Gruber, FEJ: Imaginea Romaniei e destul de sumbră

Marc Gruber, FEJ: Imaginea Romaniei e destul de sumbră

Share

~ interviu în exclusivitate al lui Bogdan Luca cu Marc Gruber, codirectorul Federației Europene a Jurnalistilor ~

Dar în România, cum se vede situația de la Bruxelles?
Din păcate, România nu are un cazier foarte bun privind presa în libertate şi drepturile jurnalistului.

MediaSind

În aceste zile guvernul pune presiune asupra profesiei (Ex.: «vestea cea bună / veşti proaste», propunerea de lege de acum doi ani, “strategia de securitate» etc ), situaţia economică este foarte dificilă.

Acestea plus faptul că sunteți țara din UE cu cel mai mic comision de licenţă pentru organismele publice de radiodifuziune şi cu un TVA destul de ridicat pe mass-media, fac ca jurnaliştii să fie nevoiți să lupte pentru drepturile lor sociale de bază (convenţii colective de muncă şi salarii).

În încheiere, imaginea este una destul de sumbră, chiar dacă, desigur, principiul general al libertăţii presei există în teorie.

[…]

Cum aţi califica relațiile FEJ cu sindictul român afiliat, FRJ MediaSind?
Colaborarea cu FRJ MediaSind  funcţionează foarte bine: există o comunicare bună cu noi şi cel mai important este faptul că sindicatul este activ în ţară.

Am organizat o misiune FEJ, în februarie 2011, şi am avut ocazia să ne întâlnim cu o gamă largă de profesionişti din mass-media dar şi funcţionari. Încrederea jurnaliştilor în unitatea lor şi de încrederea dintre sindicate şi FEJ sunt aspectele-cheie ale acestei colaborări.

Din această perspectivă, FRJ MediaSind se miscă foarte bine, mai ales dacă avem în vedere contextul dificil al industriei mass-media în România. Ar trebui să existe mai multe sindicate de acest fel…

Din păcate, România nu stă foarte bine vizavi de presa în libertate şi de drepturile jurnalistului. Cum spuneam, în aceste zile, guvernul pune presiune asupra acestei profesii!… tot pe Mediaddict

Share