home EVENIMENT, POLITICA Ludovic Orban: Tudorel Toader este o ruşine pentru România!

Ludovic Orban: Tudorel Toader este o ruşine pentru România!

Share

Premierul Ludovic Orban a declarat că ”Tudorel Toader este o ruşine pentru România”, comentând decizia Ministerului Justiţiei, de a-l retrage pe fostul ministru din Comisia de la Veneţia.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

”Tudorel Toader este o ruşine pentru România şi nu cred că România mai poate fi reprezentată în Comisia de la Veneţi de un exponent al agresiunii comise de Dragnea împotriva drepturilor cetăţenilor aşa cum a fost Tudorel Toader. Nu mai are ce să caute într-o Comisie care stabileşte standarde la nivel european”, a declarat Ludovic Orban.

Ministerul Justiţiei a anunţat că va propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia, ca urmare a implicaţiilor deciziei CEDO privind revocarea Laurei Codruta Kovesi din funcţia de procuror-sef al DNA.

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauză Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţă procurorilor şi respectul regulilor de drept, Ministerul Justiţiei va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneţia solicitarea de a aplica dispoziţiile statutare ale Comisiei în privinţa domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia.

Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitării mandatului de ministru al Justiţiei”, anunţa un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitării mandatului de ministru al Justiţiei.

Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, legat de decizia CEDO în cazul Kovesi că nu el este „autorul” demiterii fostei şefe a DNA.

„Regulă generală este la nivel naţional şi european că nu se comentează hotărârile instanţelor. Ele se respectă şi atât. Sigur că probabil va fi momentul în care voi comenta, dar ce aş putea spune? Ca pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu, ca ministru, am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. După aceea, a fost sesizată Curtea Constituţională.

Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curţii. O face Guvernul, preşedintele Camerei, preşedintele Senatului. CCR a dat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Preşedintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR – ea se execută. Eu cam asta pot să spun”, a declarat Tudorel Toader pentru Bună Ziua Iaşi.

Share