Ludovic Orban. Procurorii DNA cer un an de închisoare cu executare

Share

La Curtea Supremă s-a judecat luni ultimul termen al apelului preşedintelui PNL, Ludovic Orban. Aceasta este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Procurorul de caz cere pedeapsă cu executare, orientată spre pedeapsa minimă, notează Mediafax.

Ludovic Orban: Adrian Ţuţuianu şi Lucian Şova sunt oamenii Rusiei

Minimum condamnare, cu executare, pentru Ludovic Orban, cererea DNA

Cerem să dispuneţi pentru inculpatul Orban condamnarea orientată spre minimum cu executare cu privare de libertate. (…) Orban s-a folosit de funcţia sa din partid de obţinerea de foloase necuvenite.Influenţa este dată de poziţia sa din partid.

La data faptei, Orban era conştient de puterea pe care o avea datorită funcţiei sale din partid. Este real că Urdăreanu este cel care l-a contactat, însă Orban este cel care a insistat pentru a se întâlni cu Urdăreanu.(…)

Din coroborarea probelor, rezultă fără echivoc concluzia că inculpatul, în funcţia de conducere a PNL i-a solicitat lui Urdăreanu sprijin cu eludarea dispoziţiilor legale, ceea ce reprezintă foloase necuvenite.

, a spus procurorul DNA la ultimul termen de judecată.

Posibila infracţine a lui Ludovic Orban se pedepseşte cu închisoare de 1-5 ani

Văd că DNA caută să creeze o legătură între desemnarea ca şi candidat la funcţia de primar şi funcţia politică pe care am ocupat-o. Desemnarea mea în funcţia de candidat nu a fost făcută datorită funcţiei. Desemnarea ca candidat s-a făcut în baza sondajelor de opinie care mă plasau la momentul acela drept cel cu cele mai mari şanse. (…)

În interceptări eu spun că există un plafon maxim care poate fi cheltuit. Prin acest lucru arată nu un indicator către martorul denunţător, ci relevă intenţia mea de a ma încadra în prevederile legale. (…) Mă consider nevinovat, nu am abuzat de influenţa politică.

Nu am făcut nici cea mai mică aluzie la această funcţie. Nu am avut nici un moment intenţia de a beneficia de finanţare ilegală. Nu e Biblia aici, dar v-am jurat. Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a judeca.

, a declarat Ludovic Orban, în ultimul cuvânt adresat instanţei.

Pronunţarea la Ludovic Orban, pe 5 martie

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se vor pronunţa în acest caz pe 5 martie. În 31 ianuarie 2017, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pe Ludovic Orban. El este fostul candidat PNL la Primăria Capitalei. Achitarea – în dosarul în care este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată de procurorii anticorupţie, cu apel. Dosarul a fost repartizat Completului de cinci judecători, al cărui preşedinte este Iulian Dragomir. Din complet mai fac parte Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Cristina Geanina Arghir.

Decizia de achitare a fost luată în majoritate, doi judecători au decis achitarea. Al treilea judecător a considerat că fostul candidat PNL ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Share