home MASS MEDIA, POLITICA Lucian Romaşcanu se dă în gât singur, pe sine însuşi

Lucian Romaşcanu se dă în gât singur, pe sine însuşi

Share

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, s-a dat singur în gât pe sine însuşi, dezvăluindu-şi planurile. El a recunoscut fără să vrea că a dorit racordarea Agerpres la cureaua de transmisie politică a PSD.

Agerpres este la un pas de dependenţa politică totală de PSD

Dar… ce poţi să-i ceri unui fost manager din presa tabloidă? În anii 90, genul acesta de gunoieri de presă era pe trei sferturi excomunicat din breaslă. Acum, ajunge ministrul Culturii. Poate că ar fi interesant de întrebat dacă ştie care este diferenţa dintre Dimitrie Stelaru şi Bejamin Fundoianu.

Sau poate care este cel mai bun roman al lui Anton Holban. Ori poate cine a fost împuşcat în cap la o zi după ce şi-a pictat evenimentul cu mâna lui. Sau poate cine a spus “am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”.

Lucian Romaşcanu: L-am rugat pe Giboi să se gândească la o restructurare a Agerpres

Vă spun sincer că am avut toată deschiderea față de domnul Giboi, din poziția mea de președinte al Comisiei de Cultură în Senat. Ne-am și întâlnit de câteva ori. L-am rugat să se gândească și dumnealui la o restructurare a Agerpres-ului.

, a declarat Lucian Romaşcanu. Dl. ministru este agramat. Nu se scrie “a Agerpres-ului”, ci “a Agerpres”. Un ministru al Culturii ar trebui să ştie asta. Nu să ştie. Un om cult este cel care uită de ce aplică anumite reguli gramaticale în vorbirea curentă şi totuşi o face corect.

Un agramat e ca dl. ministru al Culturii. Să se ia dară de mână cu Liviu “Genunche” Pop, inventatorul manualului de Sport.

Lucian Romaşcanu vrea un Agerpres aliniat cu TVR şi SRR

… Pentru că e firesc, că trebuie făcut ceva acolo. I-am propus ca, în momentul în care umblăm la legi, și aveam și acordul politic pentru asta, să punem și Agerpres-ul în linie cu TVR-ul și SRR-ul.

Iarăşi, agramatul Lucian Romaşcanu va fi trebuit să se exprime cu “în linie cu TVR şi SRR”, dar nu, el o ţine danga. Substratul, fundamentul este însă de zece ori mai grav decât agramatismul demnitarului. A fi azi în linie cu TVR şi SRR înseamnă a fi portavocea politică media a PSD.

Lucian Romaşcanu: Îţi dau bani, băi, câine, ca să ne serveşti!

Mai mult, li se propun trădătorilor de ocazie ai meseriei de jurnalist bani pentru asta:

… astfel încât să își poată folosi bugetul în funcție de necesitățile personale. (n.n.: atenţie, în funcţie de necesităţile personale!) ceea ce ar fi însemnat și o eventuală creștere de salarii. Domnul Giboi mi-a spus: ‘Nu, cu legea salarizării unice câștigă suficient, nu mai e cazul să facem asta”.

Tradus. aceasta sună astfel:

Giboi deja, uite, mi-a spus că se simte bine, dedulcindu-se la Legea salarizării, care-i aduce mai multe parale. Acum, îi mai propusesem încă un deal. N-a vrut, dom’le, fraierul, n-a vrut!

Romaşcanu către Giboi: Alege în ce tabără eşti, cu noi sau împotriva noastră

Lucrurile nu se opresc aici. Sunt mult, mult mai grave. Lucian Romaşcanu dixit:

Deci, domnul Giboi să aleagă pe ce parte a străzii joacă, eu n-am nici o problemă. Dacă este performanță în Agerpres, și înțeleg că se mișcă lucrurile acolo, bravo dumnealui. Dar principiul rămâne. N-am nimic cu persoana Giboi, am cu principiile.

Aşadar, cam aşa: “Alege, bă, să intri în gaşca noastră, că altfel te radem, crocodilule!”. Mai departe, cu traducere în limba română din păsăreasca PSD:

Îmi doresc să avem trei organisme profesioniste de comunicare ale țării finanțate de statul român (trad. rom: Noi vrem să facem trei birouri de presă de partid. Unul video, altul audio şi altul râşniţă de ştiri oficiale).

Din agenţie de presă, comunicator oficial

Cel puțin pentru două dintre ele misiunea este specificată și în Constituție. A treia, această agenție de presă, care trebuie să fie cel mai puternic comunicator în ceea ce privește evenimentele, știrile din România, să funcționeze foarte bine. 

Foarte bine, nu aşa? Deci, din agenţie de presă, Agerpres trebuie să devină “comunicator în ceea ce privește evenimentele, știrile din România”. Înţelege cititorul ce înseamnă asta? O porcărie: ştirea de presă este una, iar comunicatorul Agerpres din viitor va trebui, în viziunea PSD, să îţi spună care este realitatea pesedistă în legătură cu ştirea respectivă. Prelucrând-o politic.

Vorba poetului: “Tu / Accepţi mizeria din jur aşa cum e? Eu / Nu.”.

Eroizarea lui Alexandru Giboi

Similaritatea dintre Cazul Giboi şi Cazul Beniuc nu este perfectă, dar instructivă. În ultimii ani ai comunismului, poetul “Mărului de lângă drum” a simţit că s-a depăşit o anumită limită, peste care nu mai putea trece. A devenit disident al sistemului comunist, din cântător proletcultist al comuniştilor.

Aleandru Giboi a fost pus şef la Agerpres de Victor Ponta. Una peste alta, faţă de groaznicul mandat al lui Ioan Mihai Roşca, Giboi a fost parfum de tei. După cine l-a pus în funcţie, te aşteptai să fie un Erdogan de Agerpres. N-a fost.

Ceea ce se întâmplă acum l-a făcut să se dezlănţuie. Am publicat scrisoarea sa descisă. Explozivă. Cred că, dacă acum un an i-aş fi spus: “Peste un an veţi deveni Leul din Nemea al presei publice române”, s-ar fi uitat la mine ca la un nebun. Dar viaţa e complexă. Ca şi prostia guvernamentală contemporană.

Share