home ECONOMIE Liviu Dragnea renunţă la ideea TVA 0% pentru locuinţele sociale

Liviu Dragnea renunţă la ideea TVA 0% pentru locuinţele sociale

Share

Liviu Dragnea a renunţat la introducerea TVA 0 la vânzarea de locuinţe sociale. Încă o bifă cu nu în generosul program electoral de guvernare de anul trecut. De fapt, semnale erau de săptămâna trecută.

Legea salarizării unice a bugetarilor este lipsită de sustenabilitate

Un punct de vedere pe proiectul TVA 0 era solicitat Guvernului încă de pe 28 februarie. Cabinetul Grindeanu nu dăduse un răspuns nici măcar în urmă cu cinci zile. Măsura, a ţinut-o danga Dragnea, “poate avea atât efecte bune, cât şi unele perverse”.

Cele mai perverse efecte probabil, care l-au făcut pe Liviu Dragnea să dea înapoi sunt europene. Există unele clase foarte clare de eceptări de la plata TVA. Adică de acceptare a TVA 0. Tranzacţiile cu locuinţele nu sunt pe listă şi nu pot fi permise, aşa cum am explicat aici.

Aşa a mai pierdut încă o dată Liviu Dragnea

Măsura era inclusă în programul de guvernare al PSD-ALDE. Ea ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 martie, dar a fost criticată de mediul de afaceri.

Măsura era cuprinsă în programul de guvernare la capitolul „Respect”, alături de reducerea cotei generale a TVA. Dar și de înființarea unei direcții speciale. Aceasta ar trebui să urmărească, pe de o parte, reducerea numărului de agenții și instituții din subordinea Guvernului.

Pe de altă parte, implementarea unui sistem de plată online a tuturor taxelor din România. Ideea TVA 0% la locuințe a fost promovată, de altfel, de Liviu Dragnea și în timpul campaniei electorale. Şeful PSD arăta că măsura va stimula construcția de locuințe și va determina scăderea prețului.

Incompetenţă, rea-credinţă sau neinformare

„PSD vrea să ne scoată din UE şi atunci puţin îi pasă de directivele europene”, a explicat fostul secretar de stat Gabriel Biriş. El oferă însă şi o explicaţie alternativă.

Astfel, Dragnea “îşi face socoteala că o să puncteze politic: introduce măsura, punctează politic, începe procedura de infringement, ce durează un an – un an şi jumătate, şi, înainte să se activeze infringementul, scoate măsura şi dă vina pe Bruxelles. Astfel, punctează electoral“, mi-a declarat Gabriel Biriş pentru România liberă.

Directiva care-i taie macaroana lui Liviu Dragnea

Există, din 28 noiembrie 2006, o directivă ce se aplică de la 1 ianuarie 2007. Aceasta nu permite cote de TVA sub 5%. În UE există câteva state ce au chiar şi TVA 0%. Dar ele aveau cota aceasta la intrarea în UE şi au obţinut derogări.

Marea Britanie, de exemplu, are 0% cotă de TVA la unele alimente. Vorbim despre Directiva 2006/112/CE a Consiliului Europei. Cota standard de TVA se aplică de către toate statele UE la livrarea de bunuri și prestarea de servicii. Ea nu e mai mică de 15%.

Țările UE pot aplica una sau două cote reduse, sub 5%. Aceasta pentru bunuri sau servicii specifice, printre care nu sunt tranzacţiile imobiliare. Directiva prevede scutiri de TVA. Majoritatea acestora sunt scutiri fără drept de deducere. De exemplu, la servicii financiare și la asigurări, ori la servicii de asistență medicală sau socială.

Share