Liviu Dragnea vrea să-şi schimbe completul de cinci de la Înalta Curte

Share

Liderul PSD Liviu Dragnea şi-a schimbat acum intenţiile, din momentul în care procesul său privind DGASPC Teleorman a ajuns la Completul de cinci de la Înalta Curte. Presa critică la adresa lui Dragnea, controlată la comandă de ANAF

El doreşte acum să influenţeze componenţa acestui complet, astfel încât să obţină nişte judecători mai clemenţi. Aceasta în pofida faptul că magistraţii care i-au fost repartizaţi nu sunt aşa-numitul “complet al groazei”.

Liviu Dragnea. Cele două variante ale disperatului

Liviu Dragnea ia în calcul două variante prin care intenționează să schimbe completul de 5 judecători de la Curtea Supremă care îi va judeca apelul în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

În acest dosar, Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Potrivit acestora, ar fi două metode prin care Dragnea intenționează să își ducă planul la îndeplinire.

1. Sesizarea la CCR a unui conflict de natură constituțională cu Înalta Curte, pe modelul conflictului dintre Guvern și Președinte care a dus la revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

2. Emiterea unei ordonanțe de urgență de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, cea care reglementează formarea completelor de la Curtea Supremă.
Conflict juridic de natură constituțională

Liviu Dragnea ar dori ca ÎCCJ să fie obligată să aplice olege care încă nu a intrat în vigoare

Varianta sesizării Curții Constituționale – instituție constant favorabilă liderului PSD de când este condusă de Valer Dorneanu – ar fi prima opțiune a lui Liviu Dragnea. Modelul a fost deja testat și a funcționat cu succes în cazul Kovesi: Curtea l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe șefa DNA, așa cum a solicitat Ministrul Justiției.

Același lucru l-ar dori Dragnea și în acest caz: CCR să oblige Curtea Supremă să aplice imediat prevederea din legea 304 referitoare la formarea aleatorie completelor de 5, nu de la 1 ianuarie 2019, așa cum a decis conducerea ÎCCJ.

Ministrul Justiţiei – Cuiul lui Pepelea

Problema este însă metoda prin care se poate ajunge la CCR. Dragnea și-ar dori să o facă ministrul Justiției, căruia i-a cerut public ”să se gândească la acest demers”. Dar, pentru că Tudorel Toader întârzie să ”facă ceva”, liderul PSD ia în calcul o sesizare a CCR din partea Parlamentului.

Sesizarea ar urma să fie semnată de el, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, și de Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de președinte al Senatului. Cât de disperat poţi să fii, să semnezi o sesizare care te priveşte personal din partea unei instituţii fundamentale statului…

Ordonanța de urgență, cealaltă variantă a lui Liviu Dragnea

Cea de-a doua variantă luată în calcul de Liviu Dragnea este emiterea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea imediată a legii 304. Surse politice au explicat  că, din cauza retincenței lui Tudorel Toader de a iniția OUG-ul, acest lucru ar putea fi făcut de Toni Greblă.

Greblă este noul secretar general al Guvernului, instalat la începutul săptămânii. De ce este dispus acesta să facă un astfel de lucru, cu ce l-a prins Dragnea, este neclar. Varianta ordonanței de urgență este însă calea mai dificilă, deoarece Liviu Dragnea va trebui să o convingă și pe Viorica Dăncilă să fie de acord, fără semnătura ei fiind imposibilă o OUG. Or, Dăncilă nu vrea să rişte să ajungă la puşcărie şi de aceea se opune.

Share