Liviu Dragnea este anchetat în Brazilia pentru spălare de bani, noi date

Share

Autoritățile din Brazilia au în desfășurare o anchetă asupra liderului PSD, Liviu Dragnea. Procurorul federal Carlos Wagner Barbosa Guimarães a declarat ieri că atât Dragnea, cât și Mugurel Gheorghiaș, sunt suspecți într-un caz de spălare de bani.

Clubul Fortaleza. Liviu Dragnea a ajuns celebru în Brazilia

Liviu Dragnea este anchetat de procurorii români şi brazilieni

Brazilienii au inițiat ancheta după ce procurorii din România au luat legătura cu ei. Aceasta s-a întâmplat în iulie anul trecut. Barbosa Guimarães a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit “portocale” ca să spele bani și să achiziționeze proprietăți în Brazilia.

În portugheză, laranja, adică “portocala”, este termenul care desemnează interpușii. Persoane scoase la înaintare de politicieni corupți sau criminali, pentru a-și ascunde implicarea în diverse afaceri.

Unul dintre barurile preferate de Dragnea și apropiații săi în Brazilia se numește “Laranja Mecanica” (Portocala Mecanică). El este numit după distopia scrisă în 1962 de Anthony Burgess și ecranizată ulterior de Stanley Kubrik, aminteşte Rise Project. Pe scurt, Burgess descrie în cartea sa o bandă criminală care sfidează ordinea socială, violează și rupe în bătaie cetățeni nevinovați.

Parchetul General şi Poliţia, pe Liviu Dragnea

Cererea de asistență judiciară a venit, conform procurorului federal, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public și a Poliției. Ea a fost procesată de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor și Cooperare Internațională.

Acesta face parte din Ministerul Justiției din Brazilia și a fost trimisă mai departe către Parchetul din statul Ceará. Investițiile românilor se află în localitatea Cumbuco, pe malul Oceanului Atlantic, în nord-estul Braziliei.

Tot aici și-a investit banii și Costel Comana, milionarul brașovean care i-a băgat primul milion de euro în buzunar lui Dragnea. Acesta s-a sinucis în toaleta unui avion care urma să aterizeze în Costa Rica, în februarie 2015. Și proprietățile, și firmele care au fost deținute de Comana în Brazilia se află sub lupa autorităților, în aceeaşi investigație.

Share