home EVENIMENT Legile Justiţiei. Proiectul lui Tudorel Toader este acum public

Legile Justiţiei. Proiectul lui Tudorel Toader este acum public

Share

Ministerul Justiţiei a publicat miercuri seară proiectul de modificare la Legile Justiţiei. Acesta a fost trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de către ministrul Tudorel Toader.

Cutremur în Justiţie. Ce pregătesc Liviu Dragnea & acoliţii

Proiectul îşi propune să aducă modificări, în principal, prevederilor privind evaluarea profesională. Promovarea în funcţii de execuţie la instanţe şi parchete. Numirea în funcţii de conducere la instanţe şi parchete.

Reglementarea situaţiilor în care magistraţii sunt în imposibilitatea de a-şi exercita funcţia. Precum şi eficientizarea managementului instanţelor şi parchetelor.

, se arată în expunerea de motive a proiectului postat pe site-ul MJ.

Legile Justiţiei. Preşedintele, scos din ecuaţia numirilor

Procurorul general, procurorul şef al DNA şi al DIICOTvor fi numiţi de CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. Ei vor fi aleşi dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de procuror.

Ministrul Justiţiei trebuie să înainteze CSM cel puţin două propuneri. Durata mandatului este de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Procurorii participanţi la selecţie vor susţine un interviu în faţa ministrului Justiţiei.

CSM poate refuza motivat, o singură dată, numirea în aceste funcţii de conducere, făcând publice motivele refuzului.

Legile Justiţiei. Inspecţia Judiciară, în subordinea Ministerului Justiţiei

De asemenea, Inspecţia Judiciară trece acesteia în subordinea Ministerului Justiţiei. Proiectul propune creşterea vechimii pentru promovarea ca judecător la ICCJ de la 15 la 18 ani şi eliminarea probei scrise din cadrul concursului de promovare pentru accedere în această funcţie.

Durata mandatelor pentru funcţiile de conducere la instanţe şi parchete creşte de la 3 la 4 ani. Magistraţii care sunt excluşi din magistratură rămân fără pensie de serviciu.

De asemenea, magistraţii care sunt reîncadraţi după pensionare nu mai pot cumula pensia de serviciu cu indemnizaţia de magistrat.

Odată la 5 ani, te scot nebun dacă eşti incomod

Potrivit proiectului, judecătorii, procurorii, magistratii-asistenti şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor sunt supuşi la fiecare 5 ani unei evaluări psihologice şi medicale.

Potrivit acestui proiect, preşedintele României numeşte preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani.

Preşedintele României nu poate refuza numirea în aceste funcţii decât motivat, aducând la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.

Citeşte şi
Deputatul PSD Eugen Nicolicea, fost presedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a afirmat ca
Asociația ”Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (MASP) a catalogat drept dezonorantă declarația fostului judecător CCR
Jurnalistul Oreste Teodorescu aduce două informații spectaculoase în legătură cu represiunea din 10 august. Există
Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” îi solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să sesizeze Inspecția
Inspecția Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare împotriva procurorilor militari Coseanu Gheorghe, șeful secției Parchetelor
Delir Dragnea pe postul de tembelviziune Antena 3, Liderul PSD, mai alb şi speriat ca
Ministerul Public, prin Augustin Lazăr, şeful Parchetului General, atrage atenţia asupra atacurilor la care este
Președintele Klaus Iohannis a atras atenţia că procurorii sunt sub autoritatea, dar nu în subordinea
La gemeni, sexul copilului se poate cunoaşte după trei sau patru luni. Deci, dacă Nuţi,
Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ marţi propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader,
Share