home EVENIMENT Legea graţierii. Modificările săptămânii. Ce se graţiază în întregime şi ce nu

Legea graţierii. Modificările săptămânii. Ce se graţiază în întregime şi ce nu

Share

Prejudiciul trebuie achitat în termen de 2 ani. Senatorii din Comisia juridică au votat marţi modificări la proiectul Legii graţierii, iniţiat de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache. La şedinţă a participat timp de o oră şi jumătate şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

 

Acesta a susţinut forma iniţială a proiectului, care prevedea pedepsele de până la cinci ani. Se graţiază în întregime pedepsele până la trei ani, nu cinci ani, din proiectul la Legea graţierii, cum propunea Guvernul.

 

Legea graţierii. Deţinuţii peste 70 de ani vor fi liberi. De exemplu, Dan Voiculescu

 

Dispar 3 ani din pedepsele de 3 – 10 ani Se graţiază în întregime pedepsele pentru cei cu vârste peste 70 de ani. Pedepsele celor de peste 60 de ani se înjumătăţesc. Cele pentru cei de peste 70 de ani ar urma să fie graţiate complet.

 

S-a votat condiţionarea graţierii de achitarea prejudiciului în termen de doi ani de la aplicarea graţierii. Discuţiile pe infracţiunile exceptate de la graţiere, unde Şerban Nicolae propune scoaterea faptelor de corupţie şi abuzului în serviciu, au fost amânate.

 

Carusel

 

Există atât de multe propuneri de modificare a Codului Penal şi Codului de procedură penală, încât e imposibil să ţii socoteala. Cele mai revoltătoare aparţin fostului preşedinte, Traian Băsescu. Subiectul a devenit unul de specialitate, etrem de dificil de urmărit.

 

De acum două luni, am atras atenţia că eact aceasta se urmăreşte: obscurizarea temei în comisiile Parlamentului. Astfel, aceleaşi lucruri ca în OUG 13 şi altele vor fi făcute tiptil, fără zarvă mare. Subiectul va fi greu de urmărit.

 

Momente de maximă tensiune

 

Românii vor constata numai rezultatul final, care va merge la Klaus Iohannis, la promulgare. Atunci va începe scandalul. Acela este documentul care va aprinde iar lucrurile. Problema este că şi aici există un clinci: proiectul va merge la promulgare la Klaus Iohannis la finalul sesiunii parlamentare, credem noi.

 

Apoi, vor fi 30 de zile, după care Klaus Iohannis e obligat să acţioneze: a) prin promulgare; b) prin retrimitere la Parlament. Este sigur că imediat parlamentarii vor fi convocaţi în sesiune extraordinară. EI vor retrimite infamul text legal la preşedinte. Tensiunea va creşte.

 

Alegeri anticipate?

 

Vor urma alte 30 de zile, la finalul cărora Iohannis va fi obligat să promulge legea. Ca să nu încalce Constituţia. Aceste 30 de zile vor fi cele de maimă tensiune, în a doua parte a verii. Singura soluţie pentru alde PSD va fi să retragă proiectul de lege.

 

Dacă nu vor face acest lucru, oricum PSD este terminat ca partid politic, mai devreme sau mai târziu. Şi-au dat foc la valiză. Nu credem că, după promulgarea la Legea graţierii, mai e cale de compromis până la alegeri anticipate.

 

Dacă nu se opresc cumva înainte…

Citeşte şi
Marian Ceaușescu a pus muzică de înmormântare la sediul PSD. În fața sediului PSD a
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că Legea recursului compensatoriu va fi modificată în Parlament,
USR și PNL anunță că vor ataca la Curtea Constituţională proiectele de modificare a Codurilor
Mihai Şora vorbeşte despre impactul noii ordonanţe de urgenţă prin care se modifică din nou
Modificările la Codurile Penale pregătite de coaliţia puşcăriabililor PSD-ALDE vor consacra România ca fiind ţara
Liviu Dragnea ar putea sc[pa de condamnarea din Dosarul Referendumul prin modific[rile la Codurile Penale.
Florin Iordache preşedintele comisiei speciale care mutilează Legile Justiţiei 303, 304 şi 317, se jură
Statele GRECO împotriva corupţiei au făcut public raportul privind corupţia din România. Experţii europeni arată
Consiliul Europei critică modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE la legile 303, 304 şi 317. Instituţia
Organizaţia civică Corupţia Ucide îi cheamă mâine pe bucureşteni să protesteze la Piaţa Victoriei. Ora
Share