Legea defăimării şi statul poliţienesc agresiv pesedist

Share

Avizul favorabil pe Legea defăimării, a lui Liviu Dragnea, este un atac frontal al Sistemului Corupt la libertatea de expresie şi statul de drept în România.

Anterior, au mai existat două încercări de factură asemănătoare, dar care urmăreau să legifereze activitatea de presă: Proiectul Ghişe şi Proiectul Prigoană. Ambele au fost respinse în comisii.

Care sunt efectele acestui proiect legislativ, dacă el va deveni literă de lege?

1. Pamfletul de presă va trebui să dispară sau să devină inofensiv.

Dacă Tudor Arghezi ar trăi acum şi ar publica, după intrarea în vigoare a acestei legi, celebrul pamflet “Baroane”, ar ajunge la puşcărie, aşa cum a ajuns şi în timpul Dictaturii Carliste, când l-a făcut praf pe şeful Legaţiei Germane la Bucureşti, von Killinger:

Botul nu-ţi mai e aşa gros, fălcile ţi-s mai puţin dolofane şi ai început, Doamne!, să şi surâzi cu buzele alea groase, şterse de unsoare. Ceafa ţi s-a mai tras, guşa s-a mai moderat, burta caută un relief mai aproape de spinare. Nici părţile de dindărăt nu mai sunt atât de expresiv dominante, dedesuptul croielii scurte.

2. Exemple concrete din cele scrise de noi aici, ca pamflet.

Fără să mă compar cu Arghezi, într-un articol din 19 iunie 2012, numit Pictor Vonta, final de carieră politică, prevesteam finalul carierei politicianului:

Finita! Kaput! Adios muchachos! Pictor Vonta, autorul celebrelor picturi Mona Lisa de Pictorando da Vonta, Rondul de noapte de Pictordt van Vodt şi La Grande Odalisque de Jean Adrian Pictoreque Vontre, poate să se reîntoarcă în procuratură, pentru că nimeni nu spune că un magistrat plagiator căruia i s-a retras doctoratul nu poate să practice meseria, evident, cu o mare bilă neagră de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Acest lucru nu va mai putea să se petreacă, pentru că va fi considerat defăimare. Mai amintesc că, de prin vara anului trecut, am obiceiul să-l poreclesc ironic pe Gabriel Oprea Găbiţă Anticorupţie, lucru care iarăşi nu va mai fi posibil. Ca şi poreclirea preşedintelui “Măgădău”, în pamfletul Klaus Werner Ficus Iohannis explică de ce este mut:

La nouă luni de la alegerea sa preşedinte al României, Klaus Werner Ficus Iohannis a explicat de ce este mut ca o lebădă şi a promis că va continua să fie la fel. Măgădăul a ţinut un discurs azi-dimineaţă, la deschiderea Conferinţei Internaţionale „Micro-to Nano-Photonics IV” – ROMOPTO 2015, care are loc la Academia Română.

… dar nici să pun poze, la articolele despre el, cu un ficus. Nici eu, nici Oscar Manto, nimeni.

3. Delictul de opinie în prim-plan

Dincolo de faptul că pamfletul este o specie jurnalistică rară şi greu de abordat, mai grav este că va fi sancţionat, dacă Legea defăimării va intra în vigoare, delictul de opinie.

Carevasăzică, dacă eu, de exemplu, afirm ritmic acum că, în viziunea mea, PSD este centrul de iradiere al corupţiei în România, nu am nici o problemă să o fac. Este dreptul meu să-mi exprim părerile, opiniile, ca jurnalist şi nu numai: oricine are dreptul să o facă, pentru că asta înseamnă libertate de expresie.

Dacă în schimb va intra în vigoare Legea defăimării şi voi afirma acelaşi lucru, voi fi condamnat. Amenda este usturătoare, ca şi în cazul defăimării unei persoane, când însă amenda minimă şi cea maximă sunt mai mici.

Scopul acestei legi samavolnice este clar: inăbuşirea libertăţii de expresie în România şi cenzurarea presei. Cu audio-vizualul problema a rezolvat-o parţial CNA, controlat politic, dar presa scrisă, presa online şi reţelele sociale rămăseseră foarte deranjante pentru Sistemul Ticăloşit (apropos, nici “Sistemul Ticăloşit” nu voi mai avea voie să scriu, nici “Sistemul Corupt”, nici “Sistemul Coruptocrat” etc.).

Acum, astfel, se rezolvă problema. După ce Rodica Stănoiu, ministrul Justiţiei pe vremea lui Adrian Năstase, fusese obligată, cu degetele strânse la uşă de Comisia Europeană, pe Justiţiei-Afaceri Interne, pentru integrarea europeană, să dezincrimineze calomnia, politicienii au fost deranjaţi permanent de acest lucru.

Acum încearcă să reincrimineze calomnia. După ce au scos-o din Codul Penal, acum o reintroduc ca lege distinctă, numind-o defăimare.

Share