home EVENIMENT Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat

Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat

Share

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Este decizia luată azi de CNATDCU. La ședința de joi au fost prezenți în sală 23 de membri ai CNATDCU. Alți 11 au intervenit pe Skype.

Două voturi s-au exprimat electronic, cvorumul fiind asigurat. Potrivit vicepreședintelui CNATDCU, Mircea Bob, decizia a fost luată cu 35 de voturi ”pentru” și o abținere.

Decizia se bazează pe opinia comisiei de lucru, însușită de Comisia de științe juridice și de către Consiliul general CNATDCU. “Retragerea titlului ne apare ca fiind o sancțiune excesivă și neadaptată”, a declarat Bob.

Laura Codruţa Kovesi a copiat unele lucruri generale, neimportante

În teza de doctorat scrisă de Laura Codruţa Kovesi, unele pasaje pot constitui o abatere de la etica științifică și academică. Totuşi, “o lucrare poate plagiat dacă (…) fie cantitativ fie (…) calitativ, autorul (…) și-a însușit expresiile sau ideile altuia, fără a-l cita“, spune Bob.

Aceasta “la un nivel la care în lipsa acestei reluări ar fi afectat substanța lucrării“. Din analiză se exclud “afirmațiile intrate în limbajul comun al unui domeniu de studiu“. Ele se regăsesc în majoritatea lucrărilor în domeniu. Sursa originală e pierdută sau fiind notorie.

CNATDCU a propus să nu fie retras titlul de doctorat, pentru că sancțiunea este excesivă și neadaptată. Sunt, susţin membri CNATDCU, “câteva similitudini constatate“. Astfel, Consiliul general CNATDCU a propune ministrului Educaţiei “să nu retragă titlul (…) doamnei Laura Codruța Kovesi“, a spus Bob.

Unele pasaje sunt reluate fără citare

Laura Codruţa Kovesi a reluat unele “pasaje din documente fără a le cita conform uzajului” academic.

Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat, falsificare sau plagiat parazitist“, spune Mircea Bob. Pasajele vizate “reprezintă circa 20 (…) din 444 de pagini, (…) aproape 4% din teză“. Astfel, se constată “o culpă în construcția demonstrației tezei, însă circumstanțele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancțiunea“.

Proporția reținută afectează în concluzie o mică parte a tezei, spune şeful CNATDCU. Este vorba “despre fraze care nu conțin idei originale sau particulare“. Laura Codruţa Kovesi nu a citat “generalități sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific“. Aşadar, “nu este vorba despre însușirea operei altei persoane“.

Comisia de specialiști: profesorul Vlad Constantinescu, de la Facultatea de Drept a Universității, din Strasbourg; profesorul Claudia Ghica-Lemarchard, de la Facultatea de Drept a Universității, din Rennes; conferențiarul Radu Chiriță. de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. Toți trei sunt specialiști în domeniul juridic.

Share