home EVENIMENT, POLITICA Kovesi e chemată în Bulgaria, Slovacia, Croaţia să facă curăţenie

Kovesi e chemată în Bulgaria, Slovacia, Croaţia să facă curăţenie

Share

Laura Codruta Kovesi a relatat, într-un interviu pentru SportED Talks, care este cea mai mare provocare cu care se confruntă acum. Ea spune că primeşte numeroase mesaje nu numai din România, ci şi din Bulgaria, Slovacia şi Croaţia.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Cea mai mare provocare… Sunt acum foarte multe aşteptări. Faptul că am obţinut funcţia asta a creat şi foarte multe aşteptări, este o funcţie pentru care m-am bătut singură, am avut şi foarte multe obstacole, foarte puţină lume a crezut că voi reuşi. În momentul în care am obţinut fucntia asta a fost foarte multă bucurie, pe care şi eu am simţit-o de la oameni. Acum simt că toate lumea are astptari: ‘La anul începe Parchetul European şi vine Kovesi şi rezolva tot, îi arestează pe toţi şi se curăţa tara’.

(…) Acelaşi lucru îl simt şi dinspre alte ţări, tot dinspre SE Europei. Primesc mesaje din Bulgaria, din Slovacia, din Croaţia, de la oameni care zic acelaşi lucru: ‘Ne bucurăm că sunteţi şefa la Parchetul European, abia aşteptam să veniţi în ţara noastră să faceţi curatenie’. Provocarea mea este că se creează aşa o presiune, în care toată lumea are aşteptări, şi trebuie să răspunzi. Încerc să găsesc varianta potrivită să le explicăm oamenilor cu ce ne ocupăm, deja am primit plângeri. Primesc plângeri de genul ‘urmeaza să fiu evacuată din casă, vă rog frumos să mă ajutati’. Dar nu are nicio legătură cu ceea ce Parchetul European va face, noi o să investigăm fraudele cu fonduri europene, dar lumea vede că este o instituţie nouă, europeană, unii au încredere în mine, şi ne adresează scrisori”, a povestit Kovesi.

Laura Codruta Kovesi a fost confirmată oficial în funcţia de procuror-sef al Parchetului European pe 16 octombrie 2019, a transmis atunci Parlamentul European printr-un comunicat de presă. Fostă şefă DNA are un mandat de şapte ani la conducerea noii instituţii.

Pe 14 octombrie, Consiliul UE şi-a dat acordul pentru numirea Laurei Codruta Kovesi în funcţia de procuror-sef european.

În septembrie, Laura Codruta Kovesi a fost votată pentru funcţia de procuror-sef european cu o majoritate covârşitoare în COREPER (17 voturi din 22). Votul indicativ din COREPER a fost transmis de către echipa de negociatori a Consiliului, formată din ambasadorii Finlandei, Portugaliei şi Croaţiei, negociatorilor Parlamentului European.

Pe 24 septembrie, echipele de negociere ale Parlamentului şi Consiliului au ajuns la un acord în privinţa numirii Laurei Codruta Kovesi în fruntea noului Parchet European. Primul vot indicativ a avut loc pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE, când ambasadorii statelor membre din COREPER l-au preferat pe candidatul francez, în timp ce Parlamentul European a mers de la început pe mâna Laurei Codruta Kovesi.

Cum PE şi Consiliul nu au ajuns la o înţelegere – asta şi pe fondul lipsei de susţinere din partea României pentru Kovesi – procedura a fost îngheţată şi reluată după instalarea noului Legislativ şi după ce Finlanda a preluat de la România Preşedinţia rotativă a Consiliului.

Citeşte şi
EUROVISION MALMÖ 11 ţări absentează

Dintre acestea, două, arocul şi Principatul Monaco, nu explică de ce, opt nu au bani Read more

EUROVISION Cele zece piese calificate din Semifinala 2

Lituania, Bosnia, Serbia, Ucraina, Suedia, Macedonia, Norvegia, Estonia, Malta, si Turcia s-au calificat in finala Read more

EUROVISION. Semifinala 2. Live commentary

Comentăm mai jos în direct ce se întâmplă în a doua semifinală Eurovision. Afacerea este Read more

EUROVISION Baku Ordinea de intrare în concurs. Semifinalele

Anul acesta, concursul Eurovision este din nou foarte slab, iar prima semifinală este de-a dreptul Read more

Statele divizate ale Europei (Stratfor)

Criza zonei euro — ce implica statele membre UE care folosesc moneda euro, simbolic importanta Read more

Taxa pentru continutul online in discutie in Slovacia

Mai multe publicaţii şi staţii TV din Slovacia s-au reunit într-o singură platformă, care a Read more

EUROVISION – SEMIFINALA 2: Doo-wap cu Witloof Bay

Witloof Bay fac un doo-wap agreabil care imi place, cu efecte vocale sustinute de o Read more

Invazia Estului nu va avea loc

Gata: de la 1 Mai, Germania îşi deschide piaţa muncii cetăţenilor din opt ţări din Read more

Revista presei. SOV. Iar nu are instanta “suficiente indicii”

~Dinel Staicu voia sa se ascunda la vedere, in Ungaria~reteaua luminii de la Ierusalim~fara ING Read more

Revista presei. Cotroceni. Discutii despre remaniere

Boc caută soluţii pentru remaniere, ca să împace şi partidul, şi Cotrocenii. Şeful Executivului a Read more

Share