home POLITICA Klemm: către Toder: Nu am studiat dreptul, dar anticorupţia se cuantifică

Klemm: către Toder: Nu am studiat dreptul, dar anticorupţia se cuantifică

Share

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, i-a replicat vineri mnistrului Justiţiei, Tudorel Toader. Anterior, demnitarul spusese că probabil afirmaţiile lui Klemm despre Legile Justiţiei sunt legate de faptul că ambasadorul SUA în România nu înţelege legile din România.

Hans Klemm speră ca până la finalul anului să existe un acord pentru rachetele Patriot

într-un interviu, Klemm a atras atenţia că progresele înregistrate de România în domeniul luptei împotriva corupției pot fi cuantificate. Actualele propuneri de modificare a legilor Justiției ar putea trage înapoi instituțiile judiciare ale țării. Aceasta spre un punct în care nu stătea la fel de bine la capitolul anticorupție și stat de drept.

Hand Klemm: Nu am studiat Dreptul, am pregătire în Economie

Pot să vă spun faptul că ambasadorul Statelor Unite nu este jurist. Cred, afirm în deplină cunoștință de cauză, pe de o parte, nu-i jurist. Pe de altă parte, nu cunoaște mecanismele statului de drept din România.

Reglajul, arhitectura autorităților din România. Cred că e greu să integrezi o propunere de modificare într-un context legislativ pe care nu îl cunoști.

, afirmase Tudorel Toader. Klem a replicat astăzi:

Are dreptate, nu am studiat dreptul. Totuși, am pregătire în Economie. Munca în Economie se bazează pe fapte și statistici. Îngrijorările noastre referitoare la progresul statului de drept în România nu sunt bazate doar pe sentimente sau pe lipsă de cunoștințe sau pe ce s-a întâmplat în România.

Klemm pledează pentru un sistem judiciar independent

Klemm a subliniat că…

… progresul ce a fost realizat în România în privința luptei anticorupție, în privința eforturilor de a avea un sistem judiciar independent, în privința eforturilor de a consolida instituțiile guvernării democratice și statului de drept sunt foarte apreciate de Statele Unite ale Americii.

“Iar acest progres poate fi cuantificat”, a punctat el. Hand Klemm a făcut referire la indicatorii pe guvernare ai Băncii Mondiale.

“Dacă vă uitați la indicatorii lor pe guvernare, sunt șase indicatori, dar doi au implicare directă în această chestiune — monitorizează controlul corupției și statul de drept. Dacă vă uitați la statisticile Băncii Mondiale în perioada 2004-2015, când este cel mai recent, poziția României în ceea ce privește controlul corupției a crescut cu 20%. În ceea ce privește întărirea statului de drept, a crescut cu 30%”, a afirmat Klemm.

Share