home POLITICA Klaus Iohannis şi-a reafirmat încrederea în DNA şi Laura Codruţa Kovesi

Klaus Iohannis şi-a reafirmat încrederea în DNA şi Laura Codruţa Kovesi

Share

Preşedintele Klaus Iohannis a dat un nou semnal puternic politic de încredere în DNA. El a fost mai dur decât de obicei şi şi-a radicalizat discursul. Pe de altă parte, este de remarcat că a răspuns la toate întrebările puse de jurnalişti.

Urmează transcript. Intertitlurile aparţin redacţiei Starea Presei.

Klaus Iohannis: Nişte penali fac o încercare disperată

Avem oare a câta oară un scandal în spaţiul public şi cred că de data aceasta destul de multă lume se aşteaptă să-mi expun opinia.

Codrin Ştefănescu cere luarea cu mascaţi a lui Kovesi şi a celor de la DNA Prahova

Lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte. Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi discrediteze DNA şi conducerea acestei direcţii. Această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet. DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA face o treabă bună.

Klaus Iohannis a discutat azi cu Dăncilă şi Dragnea

Am avut în această după-amiază o întâlnire despre care este bine să ştiţi. Am primit pe dna prim-ministru Dăncilă şi dl. preşedinte Dragnea aici, la Cotroceni. Planificată înc din seara în care a avut loc depunerea jurământului. Pentru a defini cadrul colaborării instituţionale.

Am discutat despre nevoia de colaborare în unele proiecte de importanţă naţională:

-Pregătirea pentru preşedinţia Consiliului UE

-Centenarul. Nu este doar al cuiva, este al României şi al românilor. Este nevoie de o coordonare a acţiunilor.

Ar fi mână liberă pentru Tudorel Toader

-Am invitat mai mulţi preşedinţi din regiunea noastră la Summitul celor trei mări. E nevoie de colab bună cu Guvernul

-Şi da, am discutat şi despre Justiţiei, şi despre ce s-a convenit cu ministrul Justiţiei şi mi-am exprimat şi nemulţumirea că există un nou scandal în spaţiul public legat de DNA. Dna prim-ministru mi-a relatat că a avut o discuţie cu ministrul Justiţiei, căruia îi lasă mână liberă.

Întrebări:

Sorina Matei, B1 TV: Cum definiţi sintagma “nişte penali”?
Asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori, nu e cazul să revin. De fiecare dată când apare o problemă publică, m-am implicat în felul cum am înţeles să o fac.

Klaus Iohannis. Nu mediez între DNA şi inculpaţi

Denisa Pascu, RTV: Nu vedeţi o problemă reală la DNA, după apariţia unor înregistrări extrem de grave?
Justiţia se înfăptuieşte în sala de judecată. Nu mă văd chemat să mediez între DNA şi inculpaţi. Nici nu este nevoie, Judecătorii îşi vor spune cuvântul, după care vom afla concluziile.

De eemplu, cu dl. ministru a Justiţiei, voi avea o discuţie. Dacă va fi nevoie, voi discuta şi cu dna Kovesi. Şi dacă va fi nevoie, voi avea o discuţie şi în trei. Raportul Comisiei parlamentare privind alegerile din 2009 este în studiu.

TVR: Împărtăşiţi opinia ministrului Justiţiei că analiza activităţii DNA se va face fără presiuni politice?
Nu mi s-a părut că se fac presiuni asupra ministrului Justiţiei. Este un profesionist renumit şi poziţia sa va fi bine fundamentată Juridic.

Klaus Iohannis: Aştept profesionalism de la dl. Toader

Robert Kiss, Antena 3: Despre înregistrările cu “decaparea”. Ce legitimitate mai are Kovesi.
Cred că vă referiţi la chestiuni din auzite. Nu comentez spusele altora. Nu comentez deloc. Nu văd unde e minciuna.

Florin Puşcaş, Ştiri pe surse: Aţi primit informări din partea serviciilor asupra acţiunilor concertate de asalt asupra Justiţiei?
Aceste informări au antetul “secret” sau “strict secret”. Nu pot nici să confirm, nici să infirm. Cu ocazia festivităţii de învestitură, am fost întrebat dacă, după câteva zile, voi fi de acord să avem o întâlnire şi am fost de acord şi am avut-o.

Crişan Andreescu, DCNews: Cunoaşteţi înregistrările din ultimele zile?
Nu. Aştept de la dl. Tudorel Toader să trateze lucreze cu profesionalism.

Klaus Iohannis: Nu văd motive de revocare

Sebastian Zachmann, Adevărul: Regretaţi că aţi acordat al treilea mandat PSD?
Este un pic cam devreme. Va mai dura până se poate face o analiză.

Cristina Caliu, Realitatea TV: Aţi avut prima întâlnire cu doamna premier. Aţi condiţionat această bună colaborare instituţională.
Nu ştiu ce înţelegeţi. Am colaborat cu toate guvernele şi, har Domnului, am prins suficiente. Nu a vorbit despre Legile Justiţiei, nici nu am de gând să vorbesc cu premierul despre ceva ce e în altă fază. La momentul potrivit, voi face declaraţii publice pe subiect.

Asta cu revocarea constat că este o preocupare intensă în spaţiul public. Momentan, sincer, nu văd motive de revocare, dar s-ar putea ca dl. ministru să aibă astfel de motive. Dl. ministru va trebui să vină extrem de bine documentat. M-ar surprinde ca, aşa, peste noapte, să apară motive solide pentru o revocare.

Klaus Iohannis confirmă că a vorbit cu Dragnea la încestirea Cabinetului Dăncilă

Anca Suciu, Digi24: La învestirea Cabinetului Dăncilă, ce aţi discutat cu Liviu Dragnea?
Confirm că a fost o discuţie scurtă în două puncte: vizita pe care urma să o fac la Bruxelles şi convenirea acestei întâlniri de acum cu dna. prim-ministru. Scandalul acesta se va finaliza singur, lucrurile vor merge mai departe.

Acest film l-am mai văzut, cu un inculpat care a dispărut şi au început să apară casete. Aceste chestiuni trebuie lăsate Justiţiei pentru clarificare.

Klaus Iohannis: SPP e un corp de profesionişti

Despre scandalul SPP.
SPP este un corp de profesionişti, care fac o muncă foarte bună, foarte grea, îi apreciez, şi nu numai eu, de eemplu ONU apelează frecvent la SPP pentru protecţia unor demnitari trimişi în zone complicate.

Parcă şi în Parlament există şi o intenţie de a forma ceva, o comisie pentru a verifica această activitate, care este analizată de CSAT. Acest demers mi se pare o aflare în treabă politicianistă.

Activitatea SPP se putea face fără probleme în comisiile de Apărare, conform legii. Nu am primit, nici nu am solicitat astfel de relaţii sau informări (de la Pahonţi – n.n.)

Share