Klaus Iohannis este una dintre opţiunile pentru secretar general NATO

Share

Preşedintele României, Klaus Iohannis, este în cărţi pentru o funcţie importantă pe planetă. Dar nu este pentru prima dată.

Pe lângă provocările geopolitice și de securitate, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) are o nouă misiune, aceea de a găsi un nou șef care să-i succeadă actualului secretar general, norvegianul Jens Stoltenberg, care își termină mandatul în septembrie 2022, spune Digi24, citând Politico.

După 72 de ani de la înființarea celei mai puternice alianțe militare din lume, multe voci europene sunt de părere că a venit vremea ca viitorul secretar general al NATO să fie o femeie.

Cei 30 de aliați occidentali privesc lucrurile dintr-o perspectivă politico-strategică și se gândesc la numirea unei personalități din Europa de Est, o mișcare care ar da un semnal puternic față de amenințarea reprezentată de Rusia.

România se numără printre țările NATO care și-au îndeplinit obligațiile, inclusiv în privința alocării a 2% din PIB pentru Apărare și, deși alegerea unui reprezentant din partea României, la conducerea Aianței, ar putea fi considerată puțin cam prea provocatoare la adresa Rusiei, varianta ca președintele Klaus Iohannis să devină viitorul secretar general al NATO nu este exclusă, notează Politico Europe.

Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, care a ocupat în trecut și funcția de prim-ministru al Norvegiei, a devenit șeful Alienției în octombrie 2014, însă aliații au prelungit mandatul său în primăvara anului 2019, până în septembrie 2022, pentru a câștiga timp în găsirea unui succesor, pe de o parte, dar și pentru a evita posibilitatea ca Donald Trump, președinte al SUA la acea vreme, să impună un succesor al actualului secretar general, pe de altă parte.

Discuțiile formale abia au început la sediul alianței, iar viitorul șef ar urma să fie anunțat la summitul liderilor NATO de la Madrid, programat pentru sfârșitul primăverii viitoare sau la începutul verii lui 2022.

În cartierul general al NATO din Bruxelles, precum și în alte capitale ale aliaților, se speculează că mulți oficiali și diplomați consideră că succesorul lui Stoltenberg ar trebui să fie o femeie.

De asemenea, alți diplomați consideră că ar fi un semnal important dat Moscovei și regimului autoritar condus de Vladimir Putin dacă viitorul secretar general al NATO ar fi ales dintr-un stat membru din Europa de Est.

Trei nume se află în topul potențialilor pentru postul de viitor de secretarul general al NATO:

fostul președinte al Croației, Kolinda Grabar-Kitarović
fostul președinte al Lituaniei, Dalia Grybauskaitė
actualul președinte al Estoniei, Kersti Kaljulaid

Share