home POLITICA Klaus Iohannis, mawashi geri în fruntea lui Liviu Dragnea

Klaus Iohannis, mawashi geri în fruntea lui Liviu Dragnea

Share

Preşedintele Klaus Iohannis l-a anunţat astăzi pe Liviu Dragnea că nu poate fi premier. El i-a transmis indirect acestuia că, dincolo de lege, care nu i-o permite, el a anunţat că nu va desemna un politician cu probleme penale încă dinainte de alegeri.

UPDATE 21.59: După PSD, şi ALDE refuză invitaţia lui Klaus iohannis pentru  o primă rundă informală de consultări.

întrebare: Voci din PSD ameninţă cu aventuala suspendare dacă nu veţi respecta voinţa poporului, adică Liviu Dragnea premier.
Klaus Iohannis: Aici sunt două lucruri. Mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea ce-şi imaginează fiecare partid. Criteriile de integritate le-am anunţat înainte, ca să nu avem discuţii acum şi ele rămân în picioare.

întrebare: Daca se modifica legea privind desemnarea unui premier condamnat, renuntati la principii?
Klaus Iohannis: Eu nu am legat criteriile de integritate de nici o lege.

întrebare: Dacă avocatul poporului contestă legea la CCR, veţi aştepta un verdict înainte de desemnarea premierului?
Klaus Iohannis: Nu discutăm de această lege, e o chestiune secundară.

Dragnea, emoţional, respinge invitaţia lui Klaus Iohannis pentru consultări la Cotroceni

Liviu Dragnea a respins invitația președintelui Iohannis de a merge la consultări pentru propunerea premierului. Dragnea spune că dacă ar fi acceptat propunerea, ar fi încălcat prevederile Constituției.

M-am uitat cu atenție pe invitație și aici se spune că suntem invitați în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituție. Articolul prevede că președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul în baza votului de încredere dat de Parlament.

Acest articol nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret. Am discutat în partid această invitație și cred că președintele Iohannis ar trebui să aibă o discuție serioasă cu cei care i-au propus fundamentarea invitației pe acel articol.

Nu putem merge la aceste consultări, pentru că vrem să respectăm prevederile constituționale.

, a declarat Liviu Dragnea. Şedul PSD a spus că nu înțelege decizia președintelui de a invita la consultări partide neparlamentare.

‘Nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care în acest moment nu sunt parlamentare. Mă refer aici la USR și PMP.

, a completat Dragnea.

citeşte şi: Dîrzu (PSD): Dragnea, cel mai bun candidat de prim ministru; suspendarea președintelui, posibilă în cazul unui refuz

 

Share