Klaus Iohannis: Este imperioasă demisia doamnei Viorica Dăncilă!

Share

Preşedintele României Klaus Iohannis a ieşit în declaraţiile de presă cele mai dure şi consistente, pe domeniul economic şi financiar, din tot mandatul său. Iohannis a făcut o analiză cifrică destul de detaliată a situaţiei economice tot mai proaste în care se află România.

Redăm în continuare integral declaraţia şefului statului. Intertitlurile aparţin redacţiei Starea Presei.

Klaus Iohannis nu se teme de suspendarea din funcţia de preşedinte

Klaus Iohannis: Este vorba despre un fel de magie economică

S-au publicat astăzi datele care arată execuţia bugetară din primul trimestru al anului 2018, date publicate cu întârziere. O constatare: programul de guvernare PSD de la bun început a fost pe contrasensul unei logici economice elementare.

PSD a propus românilor, pe de o parte, scăderea taxelor şi impozitelor, pe de altă parte, creşterea puternică a cheltuielilor bugetare pentru salarii, drumuri, autostrăzi, pensii  (au spus ei).

Această abordare a produs surprindere. Este vorba despre un fel de magie economică. Scăderea impozitelor, creşterea salariilor şi realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuaţie care greu poate fi dusă la bun sfârşit şi trebuie să vedem cât va ţine această iluzie creată de PSD.

Klaus Iohannis: Lumea se întreabă de unde vin aceşti bani

Până şi cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulţumiţi. S-a promis o creştere de 25%, dar printr-o inginerie contabilă au fost trecute cheltuielile de CAS la salariat şi s-a anulat această creştere. După aproape un an şi jumătate nu vedem nici drumuri, nici autostrăzi, nici şcoli, nici spitale. Nimic.

Pe de altă parte, lumea se întreabă de unde vin aceşti bani pentru anumite creşteri. Vestea este una tristă: PSD amanetează viitorul ţării. Creşte salarii şi pensii şi neglijează investiţii importante în infrastructură şi dezvoltarea ţării.

Bugetul este supus unei presiuni imense, pe fondul creşterii cu peste 22%. Această presiune trebuia atenuată printr-un efort consistent, vizibil de creştere a încasărilor. Lucrurile nu s-au întâmplat deloc aşa.

Nici un capital

Din cointră, practic, la nici un capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului prezentat de Guvern. Nici măcar propriul program nu şi l-au îndeplinit. PSD este incapabil să ţină ordine în finanţele publice. După trei prim-miniştri şi tot atâţia şefi la ANAF, cel mai vizibil efect e incertitudinea, lipsa de predictibilitate.

La venituri bugetare totale, este important să observăm că guvernarea PSD nu reuşeşte în nici un chip să transforme creşterea economică în creşterea veniturilor. Ba, dimpotrivă, veniturile dîn 2017 au fost cu 3 miliarde de lei mai mici decât programul guvernelor.

Pe trimestrul I al anului 2018, veniturile totale au crescut, în termeni nominai, dar sunt cu 4,5% sub programul bugetar trimestrial. Ca să detaliez: veniturile fiscale ar fi trebuit să crească, pe măsură ce a crescut economia. Dar nu numai că nu au atins cota programată, ci sunt mai mici decât cele din T1 2017.

Prima dată din 2009. Un dezastru

De la momentul crizei din ultimii nouă ani, este prima dată când veniturile fiscale au scăzut faţă de anul anterior. Veniturile din impozirtul pe profit au scăzut faţă de veniturile de anul trecut. E la fel de grav. Economia duduie, dar la buget duduie numai chieltuielile. Veniturile, pauză.

Veniturile din TVA au o nerealizare de 9%. PSD propunea o creştere cu 16%… Veniturile din accize… este un lucru foarte special… reflectă degringolada din finanţele publice. Cu toate că au crescut preţurile, s-a reintrodus {supra}acciza pe carburant, şi totuşi colectarea de către ANAF e la 12% sub program. Aceasta este performanţa PSD.

Fondurile europene – pe partea de venituri cu 37% sub valoarea programată, la cheltuieli cu 43% sub valoarea programată. Este inadmisibil ca aceste fonduri să nu facă parte din priorităţiele Guvernului.

PSD luptă cu BNR, cu multinaţionalele

PSD are tot felul de priorităţi. Lupta cu BNR, cu multinaţionalele. România se află în procedura privind deviaţia semnificativă a deficitul bugetar. România face obiectul procedurii europene şi, dacă nu se corectează acest lucru, se va agrava.

Doar că nu se vede nici o intenţie şi măsură corectivă. Per ansamblu, o evoluţie total, total nesatisfăcătoare a finanţelor publice. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili şi competenţi.

Este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nici o soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă.

Share