home MASS MEDIA Jurnalist deconspirat de WikiLeaks obligat să plece în exil

Jurnalist deconspirat de WikiLeaks obligat să plece în exil

Share

Un reporter etiopian a fugit din ţara natală, de teama represaliilor, la doar câteva zile după ce numele sau fusese făcut public într-una din telegramele WikiLeaks.

arefe

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a acuzat controversata organizaţie înfiinţată de australianul Julian Assange că, prin gestul de a publica numele complete ale surselor şi informatorilor din documentele diplomatice americane, a adus un imens deserviciu presei.

Prima victimă a fost chiar reporterul amintit mai sus, Argaw Ashine, corespondent al Kenya’s Nation Media Group, care a reuşit să părăsească Etiopia după ce fusese interogat deja asupra identităţii unei surse guvernamentale menţionate într-o telegramă din 2009.

Sursa respectivă îi dezvăluise lui Argaw că guvernul are în vizor mai mulţi jurnalişti de la o publicaţie de opoziţie, care a fost în cele din urmă închisă.

Autorităţile de la Addis Abeba au afirmat însă că anchetarea lui Argaw nu a avut legătură cu dezvăluirile WikiLeaks, ci cu un pretins caz de terorism, de care jurnalistul ar fi avut cunoştinţă.

Pe de altă parte însă, directorul executiv al CPJ, Joel Simon, este de părere că…

“WikiLeaks trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile sale şi să facă tot posibilul să reducă riscurile pentru jurnaliştii menţionaţi în telegrame. Organizaţia trebuie să adopte sisteme pentru a se asigura ca asemenea dezvăluiri, care pun în pericol vieţile jurnaliştilor, să nu se repete”

sursa: Reporter Virtual

Share