home POLITICA Jurământul basarabenilor / Amintire din Basarabia noastră

Jurământul basarabenilor / Amintire din Basarabia noastră

Share

Imediat după Revoluţie, în vara lui 1990, când eram student în Galaţi şi membru al cenaclului “Noduri şi Semne”, am fost împreună cu colegii mei peste Prut, lângă Giurgiuleşti, în Basarabia, într-un schimb cultural cu fraţii noştri din Moldova de Est.

ZiuaVeche

Au fost nişte zile minunate.  În Basarabia, pe măsură ce te muţi dinspre mediul urban spre cel rural, descoperi enclave de vorbitori de limbă română cu accent perfect românesc, fără aromă slavă.

Acest lucru nu are nici o importanţă. În clipul de mai sus, tineri studenţi români din Basarabia rostesc un superb şi emoţionant jurământ faţă de România. Cu dicţie tipică. Nu are nici o relevanţă. Îţi dau lacrimile.

În acea comună din judeţul Bălţi, unde am fost la începutul anilor 90, eram trataţi ca nişte dumnezei ai românismului. La masa mare din curte, plină cu bucate tradiţionale moldoveneşti, udate cu un vin minunat de ţară, câte unul dintre noi spunea poate câteva cuvinte.

Se făcea linişte. Mormântală. Cuvintele ne erau sorbite. Absorbite. Inhalate. Aspirate. Dacă Ion Zimbru a recitat…

“cade luna până-n crâng
sângele-nverzeşte-n piept
lacrimi pe piciorul stâng
lacrimi pe piciorul drept”

femeile şi-au pus mâinile la gură, aflate la marginea extazului artistic, iar dacă Dan Manole sau Cristi Pavel au cântat la chitară ceva au fost trataţi ca şi cum ar avut pe puţin statura lui Bob Dylan sau Cat Stevens. Seara cenaclieră care a urmat a fost de neuitat.

Dacă ajungi să îi cunoşti pe basarabeni nu-i vei mai putea uita niciodată.

Special nu fac distincţie între cele trei judeţe sudice ale Basarabiei, Cahul, Bolgrad şi Ismail, teritoriul statului artificial Republica Moldova, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei. Toate acestea sunt pentru mine România. Şi punctum.

Pentru că despre unire scriem aici defapt. Unirea unui neam într-un singur stat, pe graniţele sale istorice, nu se face după oportunităţi vremelnice, trecătoare. Ea nu este un act calculat, rece, lucid, ci un act de credinţă. Nu te gândeşti ce câştigi şi ce pierzi, că e criză sau că e detentă economică. Totul poate fi argument pentru sau de asemenea contra unui astfel de act istoric.

Este treaba diplomaţilor, politicienilor, lucrătorilor din serviciile secrete să rămână lucizi şi să pregătească terenul pentru momentul în care vom fi iar împreună între aceleaşi graniţe, în pofida tuturor cearcănelor istoriei.

Share