home POLITICA Juncker, Timmermans avertizează România asupra mutilării Legilor Justiţiei

Juncker, Timmermans avertizează România asupra mutilării Legilor Justiţiei

Share

Comisia Europeană se arată îngrijorată de evoluţiile recente ale României. Documentul este semnat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și de prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

Statele GRECO critică modificările PSD la Legile Justiţiei

Cei doi oficiali europeni atrag atenția asupra independenței sistemului judiciar. De asemenea, și asupra capacităţii sale de a combate ”în mod eficace” corupţia.

Juncker, Timmermans: Nimic făcut legat de MCV

Juncker și Timmermans avertizează că ”evenimentele de până acum” nu au contribuit cu nimic la rezolvarea problemelor care au fost semnalate în ultimul raport referitor la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV).

Comisia Europeană face apel la Parlamentul României ”să regândească acțiunile propuse”. CE face referire la intențiile puterii guvernamentale, formate din PSD și ALDE, de modificare a Legilor Justiției.

Scrisoarea se încheie cu un avertisment foarte serios la adresa României. Aceasta este în ”pericolul regresării”, din cauza modificărilor finale aduse Legilor Justiției, Codurilor Penale și legilor privind conflictul de interese.

Mai jos, scrisoarea completă a lui Juncker şi Timmermans

Intertitlurile cu roşu aparţin redacţiei Starea Presei.:

Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene.

O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia.

Să se ţină deama de avizu Comisiei de la Veneţia

De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin mecanismul de cooperare și de verificare.

Poziția Comisiei a fost susținută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017.

Legile Justiţiei, un test important

Potrivit ultimului raport privind MCV, Legile Justiției reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părților interesate din sistemul judiciar și ale altor părți interesate au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări.

Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces.

Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”.

Citeşte şi
Călin Popescu Tăriceanu continuă seria de declaraţii revoltătoare. De data aceasta, este vorba despre Frans
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că, prin scrisoarea trimisă pe 10 mai autorităţilor
Europarlamentarul Norica Nicolai califică drept imatur gestul prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, de a trimite
Frans Timmermans a declarat că Comisia Europeană şi Partidul Socialiştilor Europeni (PSE) nu vor accepta
Mitralieră Rădulescu, deputat PSD, are un mesaj aparent împăciuitor, în care cheamă la dialog și
Liviu Dragnea nu a avut parte de o experiență plăcută la Congresul PES de la
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, miercuri seară, că membrii Comisiei de la Veneţia au
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a exprimat chiar acum serioase îngrijorări asupra modificărilor aduse Legilor
Preşedintele României Klaus Iohannis e obligat sa promulge si cea de-a doua lege a Justitiei,
Un eveniment actual ne dă prilejul să scriem despre intenţiile pe care le are Rusia
Share