home DIVERSE Istoria sarbatoririi Pastelui

Istoria sarbatoririi Pastelui

Share

Pastele este o sarbatoare cu origini foarte vechi si a fost celebrate chiar si de pagani. Pastele inseamna mult mai mult decat a oferi cosuri cadou de paste si oua de ciocolata. Spre deosebire de de perioada crestina cand Pastele a fost asociat cu moartea si invierea lui Iisus Hristos, in alte culturi Patele simboliza o celebrare a soarelui care aparea odata cu echinoctiul de primavara.

Credinciosii considera ca sarbatorirea Invierii Domnului este una dintre cele mai imbucuratoare si mai solemne dintre toate celelalte sarbatori crestine din restul timpului anului bisericesc.

Invierea Domnului este indicata in limba romana prin cuvantul “Pasti”, un cuvant de origine ebraica care se intrebuinteaza de obicei la plural. In cazul evreilor, cuvantul Pascha  era mostenic de la egipteni si insemna trecere.

De regula, aceasta sarbatoare coicidea  cu prima luna prima de dupa echinoctiul de primavara. In vocabularul crestin a aparut si acest termen ebraic  datorita evenimentelor istorice comemorate in  aceasta perioada. In realitate, termenul nu implica nicio identitate a Pastilor crestine evreiesti, cu o inrudire terminological si cronologica dintre ele.

Astfel, in secolul al V-lea , conform spuselor parintelui Aruppala Gheevarghis termenul de “Pasti” era folosit pentru a simboliza moartea Domnului si nu Invierea sa.

Cumintenia sufleteasca

Sarbatorile Pascale debuteaza cu postul celor 40 de zile de inaintea Pastelui si Saptamana Patimilor. Oamenii numesc acest post ca fiind Postul Mare deoarece este cel mai lung si mai aspru post din toate cele 4 posturi impurtante.

Sarbatoarea Pastelui incepe cu Duminica Floriile, ziua in care se sarbatoreste intoarcea in Ierusalim a lui Hristos. Incepand cu aceasta zi oamenii incep sa isi amenajeze gradini, iar in ziua de duminica dimineata pleaca cu crengute de salcie ca fiind simbolul fertilitatii, a vietii, crengute pe care le leaga mai apoi la stresinile caselor. In unele locuri oamenii scoteau martisoarele de pun in piept in luna Martie si le agatau in pomii roditori. Astfel, se spunea ca pomii vor deveni mai roditori.

Alta zi foarte importanta din sarbatorile Pascale este joia Mare. In ziua de joi de inaintea Pastelui, clopotele inceteaza sa mai bata la biserica, iar gospodinele incep sa inroseasca ouale.

Vinerea este ziua in a fost a fost rastignit Hristos, cea mai mare zi de post. In ziua de vineri nu se practica munci grele la cultivarea pamantului, iar in urma cu ceva vreme oamenii nu aprideau focul in sobe si nici nu coceau painea deoarece se spune ca este o zi fara noroc.

Sambata este ziua in care familiile merg la biserica sa asculte slujba Invierii sis a ia lumina de la lumanarile preotilor. Aceste lumanari aprinse se aduc  acasa si se aprinde candela.

Dupa Sfintirea bucatelor din dimineata de Paste, familia se aduna in jurul mesei si fiecare ciocneste oua rostind “Hristos a inviat!”, raspunzandu-se cu “Adevarat a inviat!”. Cei dragi isi mai ofera si cadouri traditionale intre ei.

Citeşte şi
Vii acasa de sarbatori? Serviciile de inchirieri masini Otopeni iti vor oferi cele mai bune conditii de transport urban

Foarte multe persoane din strainatate aleg sa vina acasa de sarbatori, astfel incat numarul curselor Read more

Casa Regală. Bucurie, zâmbete. Sărbătorile Crăciunului, aproape GALERIE FOTO

Sărbătorile Crăciunului sunt aproape şi la Casa Regală. Funcţionarii instituţiei sunt primiţi în faţa Bradului. Read more

Gabriela Firea dă înapoi şi aruncă otravă în toate direcţiile

După ce a provocat scandalul sfârşitului de săptămână, Gabriela Firea dă impresia că face un Read more

Orban recidivează: 1 Decembrie? Nimic de sărbătorit!

Orban Viktor a recidivat, repetând şi accentuând ceea ce au afirmat anterior oficialii maghiari. El Read more

Website-ul Starea Presei vă urează Crăciun fericit! VIDEO

~ Părintele Gheorghe Calciu: De Crăciun, cu darurile materiale rupem relaţia sufletească ~ Începând din Read more

Majestatea Sa Regele Mihai I a împlinit 94 de ani DOCUMENTAR

Majestatea Sa Regele Mihai Ii, ultimul şef de stat în viaţă din cel de-al doilea Read more

Ce se întâmplă cu aceşti oameni?

Dinspre Parlament, cu complicitatea Guvernului, acum un an şi jumătate, un grup de borfaşi de Read more

Rolul instanţelor militare americane în războiul contra terorismului 4

Autorităţile americane au anunţat iniţial inaplicabilitatea Convenţiilor de la Geneva în cazul conflictului din Afganistan. Read more

Rolul instanţelor militare americane în războiul contra terorismului 3

Cele mai relevante instrumente legale (convenţii internaţionale) sunt Convenţiile de la Geneva din 1949 (Geneva Read more

Rolul instanţelor militare americane în războiul contra terorismului 2

Curtea Supremă a SUA a decis cu o majoritate de cinci la trei că ordinul Read more

Share