home CORUPTIE, POLITICA Israel, Ţara Făgăduinţei lui Liviu Dragnea, şi nu numai

Israel, Ţara Făgăduinţei lui Liviu Dragnea, şi nu numai

Share

Statul Israel este, din motive care ne sunt astăzi neclare, Ţara Făgăduinţei pentru Liviu Dragnea, liderul PSD. Şi nu numai. O serie de puternici ai zilei, în frunte cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, se magnetizează asemănător cu Dragnea când vine vorba despre Israel.

Rădăcini mai vechi ale acestei chestiuni sunt de analizat. O companie de PR politic foarte bună consiliază PSD. Anterior, a consiliat partide politice extremiste în Israel. A consilia PSD nu e o crimă, nici o infracţiune. A consilia PSD cum să dea peste cap statul român este.

De vreo săptămână, în scenă a intrat, pe faţă, un medic român. Consilier şi medic personal al lui Netanyahu, Herman Berkovits, a devenit acum şi consilier onorific al Vioricăi Dăncilă. Acestea sunt interfeţe tipice de comunicare informală.

Planul global. Răscolirea muşuroiului. Trump şi Orientul Apropiat

Pe 5 decembrie anul trecut, Donald Trump anunţa că ar putea să recunoască Ierusalimul drept capitala Statului Israel. Cum? Simplu. SUA să-şi mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Nici un locatar de la Casa Albă, niciodată în istorie, nu a îndrăznit să facă aşa ceva.

Observatorii politici consideră că Trump, disperat că procurorul special Robert Mueller îi amuşină urmele prin Afacerea Rusească, încearcă să provoace o asemenea bulibăşeală, încât să scape. Şi nu numai în Orientul Mijlociu agită cât poate apele, ci şi în conflictul cu Coreea de Nord.

Aproape, în Siria, două ştiri colizionare au făcut furori. Prima, că Trump voia să devasteze partea din Siria controlată de Bashar al-Assad şi ruşi cu atacul cu rachete. Şi că a fost calmat de oameni raţionali, de tipul generalului Mattis.

Jocuri globale

A doua, că dădea înapoi şi nu mai voia nici un atac cu rachete, conform preşedintelui francez Macron. În primul caz, mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim ar putea provoca un scandal generalizat în Oraşul de Aur.

În al doilea caz, moartea unui singur rus în urma atacului american era prilejul pe care Rusia îl aşteaptă. Rusia asmute logica confruntaţională a lucrurilor, în timp ce politica SUA şi NATO în privinţa Moscovei este una de descurajare. Despre doctrina descurajării am mai scris.

Ea a dat roade în timpul Războiului Rece. Oficialii ruşi ştiu că SUA şi NATO au acum aceeaşi strategie şi de aceea încearcă să o demanteleze. În această logică, Trump este pionul otrăvit al Rusiei în tabăra occidentalilor.

Donald Trump, Liviu Dragnea şi Rusia

Credem că ambele relatări despre Trump sunt corecte. Acesta a vrut întâi să provoace un conflict diplomatic major cu Rusia, pentru ca apoi aceasta să treacă la masa tratativelor cu Statele Unite şi să joace dur, pe sfere geopolitice de influenţă.

Nereuşind, Trump ar fi trecut în extrema cealaltă şi ar fi dorit să nu mai facă nimic. În aceeaşi logică confruntaţională se înscrie şi paşii făcuţi de Liviu Dragnea şi de clica acestuia. Ambasada României la Damasc stă ca un spin în coasta Rusiei.

Ruşii îşi doresc cu disperare ca lumea occidentală să piardă această placă turnantă de dialog cu Siria lui Assad şi cu Orientul Apropiat. Să transforme România dintr-un factor pacificator, de dialog, aşa cum este de multe decenii, într-un stat lipsit de importanţă diplomatică.

Gaşca lui Liviu Dragnea şi Israel

Ce români joacă exact în această venă geostrategică? Gaşca lui Dragnea. Oricum, în cancelariile occidentale anunţul lui Dragnea privind iminenta mutare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ridică semne de întrebare.

O credibilitate imensă a României pe acest teritoriu diplomatic s-ar putea clătina acum. Orice pas greşit făcut de preşedintele Klaus Iohannis în chestiune ar fi o victorie rusească. Lucrurile nu se opresc însă aici. “Destabilizează România şi o vei conduce” – parcă i s-a spus liderului PSD:

Logica tipică războiului rece era că toate aceste contacte, ori mare parte dintre ele, se fac clandestin. Chiar dacă diplomaţii sau serviciile secrete le cunosc, nu le cunoaşte opinia publică. Acum, actanţii nu mai par interesaţi de asta. Probabil că se gândesc că vor contrabalansa prin propagandă otrăvită.

Contacte pe faţă, fără perdea

Două ştiri de ultimă oră completează peisajul geopolitic. Prima – că se pregăteşte o vizită de două zile a sculei dragniste Viorica Dăncilă la Bibi Netanyahu, prietenul lui Dragnea. Netanyahu are probleme asemănătoare cu Dragnea din punct de vedere legal. Scandal de corupţie. Este la un pas de demitere.

Aşa că agită şi el apele, ca şi Trump, ca şi Dragnea, exact în aceeaşi venă. Şi Adrian Mlădinoiu, fostul şofer sepepist al lui Dragnea, merge în Israel. Nimeni nu ştie cu ce misiune. Ce pregătesc aceste personaje. Cred că serviciile secrete occidentale sunt chitite pe monitorizarea acestor domni.

A tuturor. Devine tot mai evident că ei ar putea forma o reţea. Reţeaua Rusiei pentru destabilizarea actualului establishment global de tip occidental, cu reguli şi norme internaţionale. Cine le încalcă azi devine paria. Evoluţiile prind viteză.

Citeşte şi
George Soros, bani grei împotriva lui Putin, Trump şi Xi Jinping

Filantropul George Soros a anunțat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că urmează să Read more

Q Magazine îi ia apărarea lui Donald Trump în Scandalul Ucrainagate

Oficiosul PSD Q Magazine îi ia apărarea preşedintelui SUA, Donald Trump, în Scandalul Ucrainagate. "Cum Read more

Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial, s-a văzut cu John Bolton, consilierul lui Trump

Consilierul prezidenţial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, a avut la Casa Albă o întrevedere la Read more

Trump este investigat de procurorul special Robert Mueller

În fine, ceea ce era de aşteptat să se întâmple devine faptă. Preşedintele american, Trump Read more

Dragnea i-ar fi dat bani de la MApN lui Broidy contra lobby la Trump

Liviu Dragnea i-ar fi dat lui Elliot Broidy bani prin intermediul unui contract încheiat cu Read more

Trump Războinicul, noi semnale agresive contra Coreei de Nord

Trump Războinicul, noul timp de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, dă noi semnale belicoase Read more

Trump: Tillerson şi-a pierdut timpul negociind cu Coreea de Nord

Președintele Donald Trump a spus că secretarul de stat Rex Tillerson pierde timpul, încercând să Read more

Twitter închide sute de conturi legate de troli ai Rusiei

Twitter a spus joi că a închis 201 conturi legate de operativi ruşi. Este vorba Read more

Trump îl gâdilă pe Papa pe mână. Francisc îl plesneşte, ca răspuns

Din noianul de gafe şi apariţii virale şi compromoţătoare ale lui Donald Trump. Aceasta este Read more

Donald Trump i-a furnizat lui Lavrov secrete de stat în pofida interdicţiei

Donald Trump continuă să spargă tiparele tipice politicii unui stat democratic. New York Times dezvăluie Read more

Share