home ECONOMIE IRES: Romanii nu prea au incredere in banci

IRES: Romanii nu prea au incredere in banci

Share

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES a realizat un studiu privind evaluarea relatiei client-banca. Cercetarea este facuta in luna ianuarie a acestui an.

Conform studiului, procesul de alegere a bancii de catre o persoana este determinat, mai degraba, de factori perceptuali de tipul: incredere sau amabilitate si într-o proporție mai scazuta de oferta efectiva a bancii.

foto: Romania libera – Cât vor câştiga avocaţii din procesele bănci-clienţi

fotoinfo: “Firmele de avocatură vor câştiga 10 milioane de euro din procesele dintre bănci şi clienţi, legate de OUG 50”

Aproape jumatate (48%) dintre utilizatorii serviciilor de banking din Romania declara ca nu ii nemultumeste nimic cu privire la relatia pe care o au cu banca. In mod paradoxal, cu toate ca se declara multumiti per total de serviciile bancare, dar si de aspecte mai specifice ale colaborarii cu bancile, oamenii tind sa mentina o distanta fata de aceste institutii si recepteaza serviciile lor ca fiind doar in favoarea bancilor si nu a clientilor.

Dintre bancile prezente pe piata din Romania, BCR se bucura de cea mai ridicata notorietate (top of mind) – 34%. Aceasta este urmata de BRD, menționata de 18% dintre respondenti, Banca Transilvania – 13%, Raiffeisen Bank – 11%, Bancpost – 5% si ING – 5%. Restul bancilor au fost mentionate de sub 5% dintre respondenti.

Potrivit studiului, unul din 10 utilizatori de servicii bancare, cu rezidenta in mediul urban, intentioneaza sa ia un credit de la banca in viitorul apropiat. Intr-o lună normală, doar 39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reusesc sa faca economii.

• Doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multa incredere in banci in general, in timp ce 41% au multa incredere, 40% putina, iar 13% foarte putina incredere

• 65% dintre romanii care utilizeaza servicii bancare au un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% au un card de credit, 22% au un cont de economii, in timp ce 16% au luat un credit pentru nevoi personale

• O treime din respondenti folosesc bancomatul saptamanal, o cincime ocazional, in timp ce o alta treime foloseste bancomatul o data pe luna. Restul respondentilor il folosesc mai rar (6%) sau deloc (15%)

• 47% dintre romani nu folosesc niciodata cardul pentru a face plati la comercianti, iar 33% il folosesc in acest scop ocazional; 15%, in schimb, il folosesc de cele mai multe ori pentru plata cumparaturilor, iar 5% declara ca il folosesc de fiecare data

• Serviciile bancare on-line sunt accesate in prezent de doar 17% dintre utilizatorii serviciilor bancare

Citeşte şi
"Fraţi rumâni, bucuraţi-vă, ziua cea mare a sosit! Începând de luni, 15 august 2011, trecem
În 10 ani, vei citi ştirile de pe mai multe suporturi de până acum. Schimbările
~Blaga audiat la DNA~tv europene castiga mai putin~Camus a fost asasinat de KGB~Basescu: ROmania trebuie
Spuneţi adio numelor Picasa şi Blogger: Google intenţionează rebranduirea mărcilor non-Google şi transformarea lor în
Jurnalistul Ion Cristoiu a anuntat ca maine ii va intenta proces jurnalistului Cornel Nistorescu, directorul
Google+ este disponibilă pentru testare, iar structura este similară cu cea a Facebook, construită în
ICANN a decis crearea de noi domenii online, în prezent existând numai 22, aceasta fiind
Vestea proastă pentru Mark Zuckerberg este că din ce în ce mai mulţi oameni folosesc
Reporteri fără Frontiere susţine că noua lege adoptată de Adunarea Parlamentară a CSI de reglementare
Principalele afecţiuni ale jurnalistilor, în urma campaniei de testare realizată de Patronatul Medicinei Integrative în
Share